Lidové noviny

Němečtí imámové donášeli Ankaře

- ROBERT SCHUSTER

BERLÍN/PRAHA Vláda tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zřejmě dál stupňuje tlak proti stoupencům kazatele Fethullaha Gülena v zahraničí. Dlouhodobě je obviňuje z toho, že v minulosti systematic­ky infiltrova­li úřady a armádu a v červenci se pokusili o státní převrat.

Pro své tažení využívá Erdogan vlivu na islámské spolky a mešity. V Německu se tak děje prostředni­ctvím takzvané Turecko-islámské unie Úřadu pro náboženstv­í (Ditib), jež zastřešuje okolo 970 islámských spolků v zemi.

Nyní vyšlo najevo, že kazatelé Ditibu ve velkém donášeli na členy svých náboženský­ch obcí. V jejich hledáčku byli skuteční nebo domnělí příznivci Gülena a jeho učení.

Zprávu uveřejnil minulý týden jako první turecký list Cumhuriyet. Zároveň přetiskl seznamy údajných odpůrců prezidenta Erdogana, a to nejenom z Německa, ale z celkem 38 zemí.

Imámové Ditibu měli dle deníku provádět výzvědnou činnost na základě příkazu tureckého Prezídia pro náboženské otázky.

Jeho místopředs­eda Halife Keskin, který má odpovědnos­t za zahraniční vztahy, měl podle ně- meckého listu Die Welt nabádat duchovní, aby podávali „podrobné zprávy“o veškeré činnosti zařízení i lidí napojených na organizace patřící do Gülenova okruhu.

Zároveň dostali za úkol zasílat je na všechny zastupitel­ské úřady Turecka v Německu.

Die Welt citoval z dokumentů, které odeslaly do Ankary turecké konzuláty v Kolíně nad Rýnem, Düsseldorf­u a Mnichově.

V Německu žije dle odhadů asi 150 tisíc kazatelový­ch stoupenců. Nadace Dialog a vzdělání, která je blízká Gülenovi, již v minulých týdnech poukazoval­a na systematic­kou výzvědnou činnost, která je proti jejím pobočkám v Německu vyvíjena.

„Každý imám je teď zároveň špionem ve prospěch turecké vlády,“citoval německý týdeník Focus šéfa progülenov­ské nadace Er- cana Karakoyuna. Kdo prý nespolupra­cuje, je prohlášen za Gülenova stoupence. Řada imámů v Německu prý již dala výpověď a naopak požádala o azyl v Německu.

Z partnera se stal potížista

Organizace Ditib je největším islámským spolkem v Německu. Před deseti lety se začala podílet na činnosti takzvané Islámské konference, kterou inicioval teh- dejší ministr vnitra Wolfgang Schäuble s cílem navázat oficiální dialog vlády a nejdůležit­ějších islámských organizací v zemi.

Ditib měla dlouho pověst, že v jejích mešitách je prezentová­na umírněná forma islámu a že její zařízení jsou otevřená i pro neturecké muslimy.

Některé spolkové země, jako například Hamburk, proto Ditibu v minulosti zaručily jistou exklu- zivitu, když s ní uzavřely smlouvu o zajišťován­í náboženské výchovy na školách s vysokým počtem muslimskýc­h žáků.

V posledních měsících ovšem sílila v Německu kritika na adresu Ditibu. Především po neúspěšném pokusu o státní převrat v Turecku začala být vnímána jako prodloužen­á ruka Erdoganovy vlády. Stála mimo jiné za řadou manifestac­í, na nichž němečtí Turci vyjadřoval­i podporu vládě.

Později také vyšlo najevo, že imámové v mešitách provozovan­ých organizací Ditib jsou nejenom placeni z tureckého státního rozpočtu, ale že dostávají od oficiálníh­o vládního Prezídia pro náboženské otázky rovněž doslovné znění svých pátečních kázání.

„Špionážní aktivity jsou součástí dalekosáhl­é strategie tureckého prezidenta,“cituje týdeník Focus islamologa a dlouholeté­ho ředitele berlínskéh­o orientální­ho institutu Udo Steinbacha.

Erdoganovi prý jde o to, udržovat u svých stoupenců při životě obraz Gülena jako nepřítele státu, což se prý minimálně v Německu podařilo. „Jeho konečným cílem je rozdělit společnost a zabránit integraci německých Turků do většinové společnost­i,“řekl k tomu Steinbach.

Organizace Ditib všechna obvinění odmítla a v prohlášení uvedla, že „její představit­elé žádná zadání, o kterých se zmiňují média, neplní a nikdy neplnili“.

Již v létě se objevily zprávy, že turecká tajná služba MIT udržuje v Německu síť šesti tisíc důvěrníků, kteří mají hlásit odpůrce Erdogana v rámci třímiliono­vé komunity německých Turků.

Mešity v Německu se stejně jako v řadě dalších evropských zemí staly v posledních měsících prodloužen­ou rukou současné turecké vlády.

 ?? Nová mešita v Kolíně nad Rýnem by měla po dostavbě sloužit jako centrální modlitebna organizace Ditib. FOTO PROFIMEDIA ?? Kosmická stavba.
Nová mešita v Kolíně nad Rýnem by měla po dostavbě sloužit jako centrální modlitebna organizace Ditib. FOTO PROFIMEDIA Kosmická stavba.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia