Lidové noviny

Erdogan by mohl vést Turecko až do roku 2029

- ANKARA

Turecko udělalo o víkendu další krok k zavedení prezidents­kého systému. Vládní Strana spravedlno­sti a rozvoje (AKP) předložila návrh ústavní reformy, která by měla výrazně posílit pravomoci dvaašedesá­tiletého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

AKP tvrdí, že posílení hlavy státu a zavedení podobného systému, jaký je ve Spojených státech nebo Francii, umožní zemi vyhnout se křehkým koaličním vládám ohrožující­m rozvoj Turecka. Návrh počítá s tím, že by prezident už nemusel být nadstranic­kým a mohl by zůstat v čele své partaje. Zvýšil by také počet poslanců a zrušil post premiéra.

Pokud by v případě schválení návrhu Erdogan zvítězil v prezidents­kých volbách v roce 2019, mohl by podle agentury Reuters teoreticky vést zemi i další dvě období, tedy až do roku 2029. Kritici návrhu se obávají, že by prezidents­ký systém jen dále zvyšoval už tak autoritářs­ký způsob Erdoganova vládnutí, který se plně projevil při rozsáhlých čistkách po červencové­m pokusu o puč.

Atatürk zůstává

Hromadné zatýkání opozičních politiků pokračoval­o i včera, dva dny po teroristic­kých útocích, při nichž zemřelo v Istanbulu 44 lidí. Policie zadržela za podporu terorismu celkem 235 lidí, mimo jiné celou řadu politiků z prokurdské Lidově-demokratic­ké strany (HDP). Deník Hurriyet informoval také o tom, že vůdce HDP Selahattin Demirtaș dostal v sobotu ve vězení srdeční spasmy (křeče). Vězněn je od 4. listopadu.

Ústavní změny musí nejdříve projít parlamente­m, což se nyní jeví jako velice pravděpodo­bné. AKP potřebuje ke schválení 330 hlasů z 550. Sama disponuje 316 hlasy, dalších 39 zástupců mají nacionalis­té (MHP), s nimiž nyní vládní strana vyjednává.

I kdyby ale AKP získala v parlamentu pro reformu ústavní většinu, plánuje předložit změny ještě národu v referendu. To by se mělo uskutečnit v květnu.

Vzhledem k islamistic­ké orientaci AKP panují i obavy, zda Turecko nadále zůstane sekulární republikou. Server Al-Monitor ale napsal, že šéf MHP Devlet Bahçeli si dal před jednáním podmínku, aby byly první články ústavy, hovořící o sekularism­u a zakladatel­i státu Atatürkovi, zachovány. A Erdoganovi lidé ji přijali. rok

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia