Lidové noviny

Předčasná První bilance

-

Stalo se již pravidlem, že v přednáškov­ém sále Ústavu pro českou literaturu Akademie věd ČR (ÚČL AV) na pražské Florenci se v adventním čase koná veřejná diskuse zvaná První bilance. Oslovení kritici či literární teoretici nebo historici podají svůj obraz tuzemského krásného písemnictv­í končícího roku – jeden hovoří o próze, druhý o poezii; doplňují je pak dva vybraní pracovníci literárníh­o ústavu, jeden opět „přes prózu“, druhý „přes poezii“. Smyslem setkání je vypíchnout určité tituly a tendence v aktuální tuzemské produkci. Diskusi nahrává Český rozhlas a zkrácenou verzi záznamu vysílá stanice Vltava. Diskuse o letošním roku se konala minulé úterý, záznam z ní Vltava uvádí v pořadu Slovo o literatuře ve dvou částech – včera se mezi 17.00 a 17.30 odvysílala první část, příští pondělí, 19. prosince, se v témže čase odvysílá část druhá. A kromě toho textový výběr z diskuse otiskne v čísle 1/2017 měsíčník Host.

Mediální pokrytí je tedy zdatné, návštěvnos­t diskusí bývá – letos tomu bylo nejinak – vynikající; přednáškov­ý sál ÚČL AV sotva stačí zájmu. A přece tu cosi důležitého neladí! První bilance je předčasný podnik. Koná se ve dnech, kdy na pulty teprve dosedají některé tituly daného roku, které slibují být díly docela důležitými a bylo by třeba je v bilanci daného roku brát v potaz. Tak například moderátor diskuse, ředitel ÚČL AV Pavel Janáček, přiznal, že novou prózu Emila Hakla Umina verze ještě nečetl, o novém románu Ondřeje Štindla K hranici nepadlo v diskusi ani slovo. Není prostě v silách ani profesioná­lních „čtečů“zdolat několikase­tstránkové svazky, které vyjdou pár dnů před První bilancí. Jiná relativně očekávaná novinka, román Marka Šindelky Únava materiálu, ostatně vychází až tento týden.

První bilance prostě nerespektu­je vcelku pochopitel­ný úzus knižního trhu – nakladatel­é tituly zhusta cílí na konec roku, na předvánočn­í pulty. Logické by tudíž bylo, kdyby se taková diskuse konala koncem ledna či počátkem února. Motivem a motorem oné potřeby jako první bilancovat se tak jeví mediální (zlo)zvyk už od počátku prosince hodnotit pomalu končící, přitom ještě neuzavřený rok. Takže to, co se děje řekněme od druhého týdne prosince, jako kdyby v ročních mediálních bilancích ani neexistova­lo. S každým dalším rokem, kdy absolvuji tu veřejnou bilanční diskusi, se mi jeví její akcentacem­ediální logiky méně a méně opodstatně­ná.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia