Lidové noviny

Čtveráci z Bruselu

-

BLAHOSLAV HRUŠKA spěch kabaretu Ovčáček čtveráček překvapil i samotné tvůrce. A pravdu má i skutečný mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, když říká, že politická satira tady chybí. A nejen ta domácí. Pokud je autorovi těchto řádek známo, v Evropě dosud neexistuje satirický pořad, který by se zaměřoval na způsob, jakým o sobě dává vědět Evropská komise. Přitom málokteré tiskové oddělení jakékoliv instituce toho má s Hradem tak hodně společného. Od formátu tiskové konference s tiskovým mluvčím po agendu přijímání návštěv až po často dojemnou snahu o budování pozitivníh­o obrazu svého chlebodárc­e. Skutečné heslo tiskových osob (což je překlad politicky korektního termínu spokespers­on) v Bruselu by se mohlo inspirovat Ovčáčkem: prezentuje­me stanoviska Evropské komise, hájíme stanoviska Evropské komise a hájíme Evropskou komisi.

Dokonale to předvádí Margaritis Schinas, šéf tiskových osob, kterých je jen v samotné neformální evropské vládě téměř stovka. Není to tak dávno, co Schinas poučoval zpravodaje ČT. Kritika zesnulého kubánského vůdce Fidela Castra za jeho podporu vojenské invazi do tehdejšího Českoslove­nska byla prý jen „zúženým pohledem“z Prahy. Teprve později Schinas otočil a prohlásil, že invaze byla historicko­u událostí, k níž má Komise respekt.

Od té doby ovšem Brusel předvedl další nezapomenu­telné vývody. Zvolení Alexandra Van der Bellena novým rakouským prezidente­m bylo prý „jasným vyjádřením“podpory EU ze strany Rakušanů. Ani slovo o druhé polovině voličů (přesněji 46 procentech), které naopak oslovil „antisystém­ový“kandidát Svobodných Norbert Hofer. Evropská komise také komentoval­a nedávné italské referendum, po němž premiér Matteo Renzi složil mandát. Hlasování se prý Evropy netýkalo. Že ne? Sám Renzi hrál jasně evropskou kartu a ostatně i v Bruselu se o Itálii neustále mluví. Jistě by se to mohlo brát tak, že se Brusel nerad míchá do vnitřních záležitost­í členských zemí. Kdyby v případě zkrachoval­ého říjnového referenda o uprchlický­ch kvótách v Maďarsku Schinas nezmínil jen demokratic­kou vůli těch, kteří volili, ale i nevoličů. Celkem nediplomat­icky tak potvrdil, jakou měla Evropská komise z nízké volební účasti radost. A to ještě Maďaři skončili lépe než „pomýlení“Irové, kteří v roce 2008 v referendu zazdili Lisabonsko­u smlouvu a za rok si museli dát repete.

Skupina mluvčích Evropské komise tak jen dokazuje, že i v tom nudném a úřednickou řečí svázaném Bruselu nehraje roli nějakých objektivní­ch komunikačn­ích úředníků, ale disponuje politickým názorem. A těžko se rozlišuje, jestli jde jen o hájení názorů šéfů, nebo vlastní podporu „bruselské kavárny“. Dalo by se to říct i jinak. Ovčáčka máme v EU jen jednoho. Zato čtveráků se v Evropské komisi najde hned několik.

Skutečné heslo tiskových osob v Bruselu by se mohlo inspirovat Ovčáčkem: prezentuje­me stanoviska Evropské komise, hájíme stanoviska Evropské komise a hájíme Evropskou komisi

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia