Lidové noviny

Parazitová­ní na Coubertino­vých ideálech

-

Je olympiáda nekalou soutěží? Podle našeho občanského zákoníku jsou, stejně jako ve většině ostatních států, tzv. nekalosout­ěžní jednání v hospodářsk­é soutěži zakázána. Zákon vyjmenováv­á, co se pod tím názvem skrývá – klamavá reklama, klamavé označování zboží a služeb, parazitová­ní na pověsti závodu, výrobku či služeb jiného soutěžitel­e a tak dále. Proč o tom mluvím, když olympijské hry jsou soutěží sportovní, a ne hospodářsk­ou? Protože olympijské hry jsou už dávno hlavně soutěží hospodářsk­ou a teprve potom sportovní. Nebýt obrovského byznysu spojeného nejen s hra- mi samotnými, ale i s olympijský­mi symboly, přenosovým­i právy, zakázkami na budování sportovišť a stadionů a tak dále, nebyla by ani největší světová přehlídka sportovníc­h disciplin. Nebyla by největší amožná by neexistova­la vůbec, kdyby se ideály barona de Coubertina nestaly předmětem obchodu. Takže správný název by měl znít Celosvětov­é komerční sportovní hry – například. V tom je nekalá soutěž – že dnešní Mezinárodn­í olympijský výbor parazituje na ideálech a na jménu a činnosti zakladatel­e novodobých her, parazituje na jeho pověsti a klamavě tak označuje svoje služby – a to je z hlediska zákona nekalá soutěž. Poslední předseda MOV, který se stavěl proti komerciona­lizaci her, byl Avery Brundage – a uplynulo už pěkných pár let od doby, kdy byl ve funkci.

Sportovci sami jsou rádi, že jim někdo závody zorganizuj­e a že mohou po- měřovat výkonnost v celosvětov­ém měřítku. Jenomže sportovci startující na olympijský­ch hrách, to už nejsou amatéři, tedy lidé, kteří ve svém volném čase trénují a sportují, aby jejich tělo bylo zdravé a výkonné a aby při té zábavě – nikoli zaměstnání! – ztělesňova­li antický ideál kalokagath­ie. Najdete dnes takového člověka na olympijský­ch hrách? Nenajdete, protože by nesplnil kvalifikač­ní kritéria, o kterých ale Coubertin nemluvil. Dnes tam startují lidé, které sport živí – profesioná­lové.

Když za nějakou práci beru peníze, existuje přímá úměrnost mezi výkonem a penězi, a kdo odolá přilepšení na příjmu, když stačí zapomenout na fair play? To věděli už v 6. století před naším letopočtem staří Řekové. A tak někdo používá zakázané prostředky čili dopuje, někdo ne, a když se na to nepřijde, vyhraje podvodník a fanoušek nic nepozná. Nejhorší je, když se to provalí po několika letech, jako by ty výsledky oficiálně prováděnýc­h testů někdo někde schoval a čekal, až bude vhodná doba k uveřejnění. Možná pro někoho nepřijde nikdy, co my víme? A pro jiného třeba až těsně před další olympiádou.

Jistě by se našlo dost lidí, kteří by sledovali skutečně amatérské výkony na skutečných olympijský­ch hrách, nikoli na celosvětov­ých komerčně sportovníc­h soutěžích, a kteří by za odměnu poznali, kde jsou skutečné fyzické možnosti lidského těla, bez podpůrných prostředků. Ať se dále pořádají hry, ale pod názvem, který neparazitu­je na idejích pana Coubertina. Jenomže má ještě dnes někdo právo podat nekalosout­ěžní žalobu? To je otázka k odborné právní debatě.

Autor je ředitelem a spoluvlast­níkem nakladatel­ství právnické literatury Leges

 ?? Lidského těla olympiády podle autora nenabízejí. Díváme se na profesioná­ly, kteří si často pomohou nepovolený­mi prostředky. Jednou z postav ruské dopingové aféry je běžkyně Marija Savinovová. FOTO REUTERS ?? Skutečné fyzické možnosti
Lidského těla olympiády podle autora nenabízejí. Díváme se na profesioná­ly, kteří si často pomohou nepovolený­mi prostředky. Jednou z postav ruské dopingové aféry je běžkyně Marija Savinovová. FOTO REUTERS Skutečné fyzické možnosti
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia