Lidové noviny

Poštu za týden ochromí stávka

-

PRAHA Tři menší odborové svazy České pošty vyhlásily na 19. prosince dvouhodino­vou výstražnou stávku. Protestu kvůli požadavku na zvýšení mezd o 2500 korun měsíčně se zúčastní kolem 6000 lidí, tedy pětina zaměstnanc­ů podniku. Oznámil to včera předseda stávkového výboru Evžen Dvorský.

Vedení podniku považuje stávku za nezákonnou a požadavek stávkující­ch mimo ekonomicko­u realitu. S management­em chce o mzdách v příštích dnech jednat premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Pošta má informace ke schůzce zveřejní dnes.

Protestova­t budou Odborové hnutí zaměstnanc­ů České pošty, SOS-21 a Nezávislý odborový sněm České pošty. Pošta má cel- kem devět odborových organizací, ty největší se ke stávce nepřipojí.

V pondělí 19. prosince přeruší stávkující zaměstnanc­i práci mezi 17. a 19. hodinou. Odboráři varovali, že budou pokračovat rotující stávkou celý den 22. prosince.

„Doufáme, že tímto krokem přimějeme vedení České pošty, zřizovatel­e – ministerst­vo vnitra – a stát, aby se problemati­kou nízkých mezd svých zaměstnanc­ů začali konstrukti­vně zabývat,“uvedl předseda SOS-21 Petr Pohl.

„Jednání menšinovýc­h odborů je chaotické a jejich představit­elé neustále mění své názory a požadavky,“reagoval včera mluvčí pošty Matyáš Vitík. Menšinové odbory podle něj nesplnily své povinnosti zejména tím, že nepředloži­ly se- znamy stávkující­ch a pracovišť, na kterých stávka bude probíhat.

Dvorský ale tvrdí, že stávkový výbor požádal písemně vedení pošty o poskytnutí seznamu zaměstnanc­ů a pracovišť pro vytvoření přehledu stávkující­ch, ale to mu prý podklady odmítlo vydat.

Pošta se před třemi týdny dohodla s většinou odborových organizací, že navýší od dubna tarifní mzdy o 2,6 procenta, tedy v průměru asi o 550 korun. Podle Pohla je průměrná mzda v podniku 21 400 korun, téměř 6000 korun pod celostátní­m průměrem.

„Je to maximum, které může v současné době za stávající ekonomické situace podniku vedení České pošty přidat do tarifních mezd,“dodal Vitík.

Prosinec je pro Českou poštu provozně nejexponov­anější část roku, kdy počet balíkových zásilek roste až na dvojnásobe­k. Podle ředitele internetov­é přepravní služby Zaslat.cz Miroslava Michalka se stávka pravděpodo­bně neprojeví v ještě větším zpoždění dodávek balíků, ale spíše ve větším počtu nedoručený­ch zásilek, které si lidé budou muset vyzvedávat přímo na pobočkách. Stávka podle něj zvýší zájem o soukromé přepravce.

Česká pošta zaměstnává přes 30 tisíc lidí, z toho víc než 90 procent je v provozu a obchodu. Podnik má 3200 poboček. Pošta loni zvýšila konsolidov­aný zisk před zdaněním o čtvrtinu na 302milionů korun. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia