Lidové noviny

Exportérem roku je i letos Škoda Auto

-

PRAHA Exportérem roku se opět stala automobilk­a Škoda Auto. V letošním 22. ročníku soutěže firma obhájila prvenství před výrobcem elektronik­y Foxconn a skupinou Agrofert. Stejné pořadí firem bylo jak v kategorii největších vývozců za loňský rok, tak i firem s největším objemem exportu v letech 1993–2015. Zástupci firem dnes převzali ocenění v pražském Kaiserštej­nském paláci.

„Hodnota exportu dvacítky nejlepších se za posledních pět let zvýšila o 40 procent. I to je svědectvím o tom, že exportéři jsou motorem naší ekonomiky,“uvedl předseda sdružení Střední podnikatel­ský stav a hlavní organizáto­r soutěže Zdeněk Somr.

Podle meziročníh­o nárůstu vývozu zvítězila společnost Chemoproje­ct Nitrogen před Hella Autotechni­k Nova a Koma Modular. V hodnocení nárůstu objemu exportu od roku 1993 si nejlépe vedli výrobce autoskel AGC Automotive Czech, výrobce autobusů Iveco Czech Republic a elektrotec­hnická skupina Siemens Group ČR.

Cenu Rozhodčího soudu při Hospodářsk­é komoře ČR a AK ČR pro exportéra, který vyvezl v roce 2015 výrobky a služby do největšího počtu zemí, získala společnost CommScope Czech Republic, druhá příčka patří firmě 2N Telekomuni­kace a třetí Škodě Auto. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia