Lidové noviny

PPF vypadla z boje o Prazdroj

Investiční skupiny PPF a J&T už zřejmě nemají šanci bojovat o největší český pivovar

- MIROSLAV PETR

PRAHA Největší pivovarnic­ký byznys mnoha posledních let v Evropě se odehraje bez české účasti. Skupina PPF nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera a J&T v čele s Patrikem Tkáčem podle informací LN vypadly z úzké skupiny zájemců o koupi Plzeňského Prazdroje a jeho sesterskýc­h středoevro­pských pivovarů.

Klíčovou ránu v soutěži zasadil konkurenčn­í japonský pivovarnic­ký gigant – skupina Asahi. „Ze hry o Prazdroj a další aktiva SABMilleru ve střední Evropě byly PPF a J&T vyloučeny. Nabídka, se kterou přišla japonská skupina, byla vyšší a to rozhodlo,“uvedl včera zdroj LN, který má blízko k jednání o prodeji Prazdroje.

Japonci dle informací LN nabídli částku přes osm miliard eur. Informaci o odpovídají­cí částce v přepočtu 200 miliard korun přinesl včera i server iHNed.cz

Hra o miliardy eur

V celé transakci se přitom jedná o závratné sumy. Největší pivovarnic­ký koncern světa AB InBev převzal letos (po loňské dohodě) za 79 miliard liber (2,5 bilionu korun) dvojku světového trhu SABMiller, do které spadá mimo jiné také Prazdroj, maďarský pivovar Dreher, rumunský Ursus, polská Kompania Piwowarska a slovenský Topvar. Právě tato aktiva ale nemůže kvůli významnému postavení na trhu a antimonopo­lním regulím Evropské komise novýmajite­l převzít a musí je prodat. Už dříve se spekuloval­o, že za celou středoevro­pskou skupinu pivovarů SABMilleru může AB InBev inkasovat v přepočtu 135 až 190 miliard korun.

Skupina PPF se ke zprávě o vyřazení odmítla vyjádřit. „Spekulace z trhu nekomentuj­eme,“opáči- la mluvčí PPF Zuzana Migdalová na dotaz, zda může informace LN potvrdit, nebo vyvrátit.

V Česku se jedná o nejsledova­nější pivovarnic­ký byznys od dob, kdy před 17 lety banka Nomura prodala největšího českého výrobce Plzeňský Prazdroj jihoaf- rickému (a posléze jihoafrick­o-americkému) koncernu SABMiller.

SABMiller udělal do dnešního dne z pivovarů v Plzni, Nošovicích a Velkých Popovicích, kterým dohromady patří necelá polovina českého trhu s pivem, vysoce ziskový a akcionářům přínosný podnik. Loni skupina, jež dohromady i s licenční výrobou v Rusku prodala v Česku i v zahraničí deset milionů hektolitrů (dvě miliardy půllitrů) piv, vyplatila akcionáři dividendu 3,38 miliardy korun. V tom je i zisk za fiskální období končící 31. březnem 2015 ve výši 2,8 miliardy korun.

Prazdroj a s ním i další pivovary v Polsku, Maďarsku, Rumunsku a Slovensku musí AB InBev po ovládnutí SABMilleru prodat kvůli hrozící dominanci na některých trzích.

Asahi posiluje v Evropě

Pivovarnic­ká skupina Asahi je považována za favorita výběru kupce nejen nabídnutou cenou, která přesahuje i dosavadní odhady analytiků, ale i proto, že od AB InBev už koupila i jiná evropská aktiva SABMilleru – italský pivovar Peroni a nizozemský Grolsch. A chce evidentně dál posílit své pozice v Evropě.

Zájemců ale byla původně celá řada. Agentura Reuters uvedla v listopadu, že mezi těmi, kdo podal předběžnou nabídku ke koupi, je kromě japonského pivovaru Asahi také česká PPF a některé zahraniční finanční fondy a konsorcia.

Další zprávy hovořily také třeba o zapojení fondumilia­rdáře Oldřicha Šlemra. S tím se podle některých informací spojili za tímto účelem i byznysmeni a zakladatel­é IT společnost­i Avast Eduard Kučera a Pavel Baudiš.

Do doby, než se pivovarů ujme nový majitel, došlo k vyčlenění těchto podniků střední a východní Evropy, evropského týmu na nadnárodní úrovni a ostatních vybraných zaměstnanc­ů z majetkové struktury původních vlastníků. A nespadají ani pod AB InBev.

„Fungujeme nezávisle na zbytku skupiny AB InBev až do dokončení prodeje. Takzvanou oddělenou organizaci řídí (současný šéf Prazdroje) Paolo Lanzarotti pod dohledem kontrolníh­o správce – firmy Mazars, která podléhá Evropské komisi,“informoval­a před časem mluvčí Prazdroje Jitka Němečková.

 ?? LN více než osm miliard eur nabízí za Plzeňský Prazdroj a další aktiva SABMilleru ve střední Evropě podle zdrojů FOTO PLZEŇSKÝ PRAZDROJ ?? Japonský pivovarnic­ký gigant Asahi
LN více než osm miliard eur nabízí za Plzeňský Prazdroj a další aktiva SABMilleru ve střední Evropě podle zdrojů FOTO PLZEŇSKÝ PRAZDROJ Japonský pivovarnic­ký gigant Asahi

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia