Lidové noviny

Peking si chce vynutit zrušení antidumpin­gu

-

podala stížnost na Evropskou unii a Spojené státy u Světové obchodní organizace (WTO) za způsob, jímž vypočítáva­jí antidumpin­gová cla na čínský dovoz. Oznámilo to včera čínské ministerst­vo obchodu. Peking tak reaguje na to, že v neděli 11. prosince skončilo 15leté období, po něž Čína svým partnerům ve WTO umožňovala, aby s ní zacházeli jako s netržní ekonomikou.

Konkrétně to znamená, že mohly určovat fakt dumpingu a antidumpin­gová cla na základě cen ve třetí zemi. Nyní Čína požaduje, aby její partneři dodrželi dohody a s touto praxí přestali. Sebevědomí Pekingu sice roste úměrně s hospodářsk­ým vlivem, k tržní ekonomice to však mají soudruzi stále jetě daleko.

malých a středních podniků navrhla zakotvení rodinných firem do české legislativ­y. Na konferenci Rodinné firmy na rozcestí to včera prohlásil prezident Asociace Karel Havlíček.

Asociace připravuje mechanismu­s, který naváže na usnesení Evropského parlamentu o rodinných podnicích v Evropě, ve kterém se sice poukazuje na jejich mimořádný vliv na ekonomiku, ale současně se i uvádí, že neexistuje jejich jednotná evropská definice, a členské země se proto vyzývají k rychlému vymezení pojmu rodinná firma. Rodinné firmy se podle odhadů podílejí na výkonu ekonomiky 30 procenty.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia