Lidové noviny

Filmová Sissi: Líbezný mýtus

-

Jestliže neobvyklý životní styl císařovny Alžběty Bavorské přispěl již za života ke stylizaci její osoby, pak po její smrti se zrodil mýtus, který neustále získával na dynamičnos­ti a výrazně se vzdálil od reality jejího života. Věnovaly se jí romány i odborné knihy, jméno Sissi najdeme na mnoha památnícíc­h, v názvech ulic, náměstí, institucí, hotelů, ale i železnic, mostů nebo lodí – Sissi se stala „evropským místem paměti“.

K největšímu rozšíření mýtu o Sissi však přispěly filmy, které se věnují její osobě a životu. Již v roce 1921 se tématu chopilo toto tehdy ještě mladé médium a výsledkem byl krátký němý film Kaiserin Elisabeth von Österreich. Ačkoli poté vzniklo ještě několik snímků o Sissi, skutečným trhákem byla až trilogie, kterou od roku 1955 natáčel rakouský režisér Ernst Marischka.

Mladou císařovnu v ní Romy Schneidero­vá – v době natáčení prvního filmu, nazvaného prostě Sissi, jí bylo pou- Díky roli Sissi se Romy Schneidero­vá hých 17 let – hrála natolik působivě, že si s ní mnoho lidí Alžbětu dodnes ztotožňuje. Filmy, jež odhadem zhlédlo až 25 milionů diváků, představuj­í líbezný a zářivý obraz, ale v řadě detailů mají veskrze reálný podklad.

Marischka z mladé císařovny a jejího obrazu vytvořil klišé, které se pak pokoušela vyvrátit řada dalších snímků. Mezi ně se řadí dokumenty, jako například Sissi – a budu vám vyprávět pravdu (2012), v němž osobní císařský lékař líčí život „přepjaté ženy“, nebo hraný film Sissi (2009) Xavera Schwarzenb­ergera s Cristianou Capotondio­vou v roli Alžběty, který ale svému předsevzet­í vykreslit pravdivý obraz nakonec nedostál – snímek obsahuje spoustu neadekvátn­ích úprav a historický­ch nepřesnost­í.

Nevážné, ale velmi zábavné ztvárnění tématu nabízí animovaný parodující film Lissi a divoký císař (2007), jenž dovádí klišé filmů o Sissi ad absurdum.

 ?? Stala filmovou hvězdou. Císaře Františka Josefa I. v trilogii hrál Karlheinz Böhm. FOTO ARCHIV ??
Stala filmovou hvězdou. Císaře Františka Josefa I. v trilogii hrál Karlheinz Böhm. FOTO ARCHIV

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia