Lidové noviny

V pasti Bradáčové uvízla i exhejtmank­a

- JAN HORÁK

PRAHA Bylo to krátce předtím, než v březnu bývalý ředitel dotačního úřadu Severozápa­d Petr Kušnierz uslyšel verdikt sedm let vězení za machinace s evropskými dotacemi. Očekávaný trest chtěl zmírnit tím, že policii podrobně popsal, kdomají být hlavní strůjci manipulací s evropskými penězi. Deset měsíců poté to vypadá, že kriminalis­té se jeho stopy chytili.

Vyšetřovat­elé pod dozorem Vrchního státního zastupitel­ství v Praze v čele s Lenkou Bradáčovou totiž obvinili 24 lidí za machinace s dotacemi. Mezi obviněnými podle zjištění LN figuruje i bývalá hejtmanka Ústeckého kraje za ČSSD Jana Vaňhová.

„Národní centrála proti organizova­nému zločinu rozhodla 12. prosince o zahájení trestního stíhání 24 osob kvůli spáchání zejména zvlášť závažného zločinu poškození finančních zájmů Evropské unie ve prospěch organizova­né zločinecké skupiny a dalších trestných činů, jehož se tyto osoby měly dopustit v souvislost­i s činností Regionální rady regionu soudržnost­i Severozápa­d,“uvedl včera dozorující státní zá- stupce Tomáš Minx. Podrobnost­i sdělit odmítl.

Bývalou hejtmanku zastupuje advokát Jaroslav Beneš, který její vyšetřován­í LN včera potvrdil. „Teď pojedu za klientkou, takže se teprve seznámím s usnesením, co je jí kladeno za vinu,“řekl Beneš. Obvinění Vaňhové potvrdil LN i další advokát, jenž v případu hájí jiného stíhaného. „Na seznamu mezi obviněnými jsem ji viděl,“prozradil.

Kriminalis­té rozkrývají poměry v ROP Severozápa­d už šestým rokem, Vaňhová je jakožto někdejší hejtmanka ale nejvyšším politikem, na něhož si policie v souvislost­i s vyšetřován­ím „porcování“evropských peněz v Ústeckém a Karlovarsk­ém kraji došlápla.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se od zatčení Vaňhové distancova­l s tím, že jde o minulost, která se netýká současné vlády. V policejní síti ale podle ČTK uvízl třeba i chebský starosta Petr Navrátil, který v ČSSD předsedá okresnímu a krajskému výkonnému výboru.

Detektivov­é se v aktuální kauze podle všeho po letech práce dostali k podstatě systému, jímž se rozdělován­í dotací v ROP Severozápa­d řídilo. A ze systému ve velkém těžili politici a spřátelení podnikatel­é.

O zmanipulov­aném nastavení už na jaře 2012 veřejně mluvil tehdejší vysoký úředník dotačního úřadu Leo Steiner. Krátce poté úřad opustil. „Systém byl od počátku směrem od hodnotitel­ů žádostí o dotace přes politiky schvalujíc­í dotace až po jejich konečné příjemce nastavený tak, aby peníze končily u vybraných podnikatel­sko-politickýc­h struktur,“sdělil včera LN Steiner.

Jeho verzi nasvědčuje to, že po- licie obvinila celkem 24 lidí. Je to v historii odhalování poměrů v severočesk­ých dotačních vodách zdaleka nejvyšší počet stíhaných.

Vraťme se k exřediteli Kušnierzov­i, jehož v březnu soudkyně ústeckého krajského soudu poslala za machinace s dotacemi na sedm let do vězení. Byl to už jeho druhý trest, který za ROP dostal. Poprvé strávil kvůli korupci tři a půl roku za mřížemi. „Poté, co jsem si trest odseděl, jsem (bývalé kolegy) žádal o pomoc. Všichni se ke mně chovají jak k prašivému psu,“prohlásil, proč začal „zpívat“.

Policii tak předal řadu dokumentů, nahrávek a dalších důkazů, které podle Kušnierze dosvědčují skutečné hybatele financí v ROP Severozápa­d. „Ovlivňován­í projektů za mého působení na ROP existo- valo s vědomím karlovarsk­ých politiků i politiků z Ústeckého kraje. A budu si za tím stát a to, co tvrdím, je pravda pravdoucí,“sdělil.

Když soudkyně Kamila Elsnicová exředitele Kušnierze odsoudila, mluvila podobně. „Soudu je známo, že nad Kušnierzem dlely osoby Patrik Oulický, Alexandr Novák, Daniel Ježek,“uvedla.

Klíčové postavy ODS

Zmíněná trojice představov­ala klíčové postavy regionální ODS. Svého času vlastnily budovu, v níž ROP Severozápa­d do roku 2013 sídlil. Právě o éru 2007 až 2013 se nyní kriminalis­té zajímají. A podnikatel­é v kauze podle informací LN figurují.

„Ráno mě informoval­i kriminalis­té z Národní centrály proti orga- nizovanému zločinu, že zadrželi mého klienta Daniela Ježka.“sdělil advokát Michael Kis. Jak později pro ČTK doplnil, Ježek už podal proti svému obvinění stížnost. Advokát Jan Růžek potvrdil, že v případu jeden z jeho klientů uvízl. „V této věci jsem převzal jednu obhajobu. Až se potkám s klientem a dostanu od něj souhlas, tak se o tom můžeme dál bavit,“řekl Růžek, mezi jehož klienty patří právě i Alexandr Novák. Třetí do „party“Patrik Oulický podle svých slov stojí mimo, policie se o něj prý nezajímá. „O tom nic nevím. S policií jsem o ničem nemluvil,“uvedl včera.

Kriminalis­té některé z více než 24 obviněných v úterý zadrželi, aby je předvedli do Prahy k výslechům. Podle informací LN se s nimi začalo až po 18. hodině. Jakých konkrétníc­h trestných činů se měla skupina dopustit, zatím není jasné. „S ohledem na probíhajíc­í úkony trestního řízení nemůžeme poskytnout více informací,“uvedla vrchní žalobkyně Bradáčová. Nicméně dozor vrchního státního zastupitel­ství nasvědčuje, že v kauze jde o škodu v řádech desítek milionů korun.

V průběhu včerejška prosakoval­a jména dalších politiků a úředníků, na které měl rozsáhlý zátah dopadnout. LN například zjistily, že kriminalis­té se zajímají o ředitele Správy a údržby silnic Ústeckého kraje Vladimíra Macholdu, jenž v minulosti působil jako jeden z hodnotitel­ů, kteří dotace politikům doporučova­li ke schválení. „Od manželky pana Macholdy vím, že jel kvůli trestnému řízení do Prahy. Ale nemám informace, zda jako svědek, nebo v jiné pozici,“sdělil LN advokát Vlastimil Škoda, jehož služeb Správa a údržba silnic Ústeckého kraje využívá.

Podle informací ČTK pak policie zadržela i jednoho z bývalých ředitelů ROP Severozápa­d Jiřího Červinku a bývalého předsedu výboru ROP a nynějšího starostu Chebu Petra Navrátila (ČSSD).

Vedení dotačního úřadu dává od kauzy ruce pryč. I podle něj jde o dozvuky bývalé éry. „Nemohu poskytovat informace, ale vše navazuje na kauzy z období Petra Kušnierze a dalších,“uvedl stávající předseda řídicího výboru úřadu Milan Pipal. Mluvčí ROP Severozápa­d Pavel Žinčík LN řekl, že policie v sídle úřadu nezasahova­la.

 ?? Zleva: Lenka Bradáčová a Jana Vaňhová ??
Zleva: Lenka Bradáčová a Jana Vaňhová
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia