Lidové noviny

Japonci rádi plzeň. Tak ji koupili

- MIROSLAV PETR

BRUSEL/PRAHA Největším dovozcem českého chmelu je Japonsko. Dováží i významné množství našeho sladu. Český ležák má v zemi vycházejíc­ího slunce zkrátka výbornou pověst. I to je argument, který vedl k tomu, že japonský pivovarnic­ký koncern Asahi zaplatí závratných skoro 200 miliard korun za koupi Plzeňského Prazdroje a dalších sesterskýc­h pivovarů v Polsku, na Slovensku, Maďarsku a Rumunsku.

Jedna z největších pivovarnic­kých transakcí v Evropě přinese Prazdroji možnost rozšíření prodeje na asijských trzích a Japoncům pak významné posílení pozic.

Světová jednička v produkci piva koncern Anheuser Busch Inbev (AB Inbev) byla k prodeji této části svých aktiv donucena Evropskou komisí kvůli hrozící dominanci na trhu. Stalo se tak poté, co se dohodla na koupi globální dvojky SABMiller, pod kterou spadal i český Prazdroj, maďarský Dreher, rumunský Ursus, polská Kompanija Piwowarska a slovenský Topvar. O koupi této party pivovarů usilovala i řada finančních skupin, včetně české PPF a J&T. Nikdo ale nenabídl tak velkorysou částku jako Asahi.

Podpora nejen pro ležák

„Ze sedmičky zájemců je Asahi pro Prazdroj nejlepší volba. V Japonsku má zejména plzeňský ležák vysoké renomé. Lze očekávat, že naše piva bude nový majitel intenzivně podporovat,“uvedl pivovarnic­ký expert a někdejší dlouholetý ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý.

Prazdroj bude svou roční produkcí deset milionů hektolitrů vítaným přilepšení­m pro Asahi, které loni prodalo 20,5 milionu hektolitrů piv. O tom, že plzeňské pivo má nejen v Japonsku skvělou pověst, svědčí i to, že podle informací LN z celkové kupní ceny připadá na Plzeňský Prazdroj 60 procent. O zbytek se dělí pivovary v ostatních čtyřech zemích. Více na straně 13 Poznámka na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia