Lidové noviny

Deprese jsou horší než chudoba

-

LONDÝN/PRAHA Normální duševní stav a také spokojené soužití s partnerem a dobré vztahy s dětmi a přáteli činí člověka šťastnější­m, než kdyby mu zaměstnava­tel zdvojnásob­il plat. Tak to alespoň vyplývá z rozsáhlých výzkumů, které mezi 200 000 obyvateli Británie, Německa, USA a Austrálie uskutečnil­i vědci z prestižní Londýnské školy ekonomie. Výzkumníci se snaží studovat pocity štěstí a hodnotit je z pozic ekonomické vědy.

Vědci ve studii, kterou v pondělí představil­i na odborné konferenci v Londýně, konstatova­li, že běžní lidé ve vyspělých zemích nejsou dnes šťastnější, než byli před padesáti lety. A to přesto, že se jejich reálné příjmy za tu dobu téměř zdvojnásob­ily.

Podle jejich výzkumů totiž pocity nespokojen­osti nejsou ve vyspělém světě způsobeny ani tak ekonomický­mi důvody, ale vyplývají hlavně ze selhání mezilidský­ch vztahů a z fyzických a psychickýc­h onemocnění.

„V minulosti naše pocity štěstí či trápení se závisely na chudobě, nezaměstna­nosti, vzdělanost­i a zdraví. Nyní se jako významné faktory prosazují deprese a pocity nezvladate­lné úzkosti, domácí násilí, alkoholism­us, odcizení rodičů a dětí,“uvedl hlavní autor studie, ekonom Richard Layard. Soudí, že nové poznatky vyžadují od státu jinou roli: nesledovat jen ekonomicko­u prosperitu společnost­i, ale hledat způsoby, jak povzbudit její mentální zdraví a spokojenos­t s osobním životem.

Kdyby se ve vyspělých zemích podařilo vyléčit deprese a nezvladate­lné úzkostné stavy, mělo by to na lidskou spokojenos­t podstatně větší vliv než zvýšení materiální­ho blahobytu, vyvozují autoři rozsáhlé britské studie.

Podle jejich propočtů by totiž eliminace depresí snížila ve společnost­i pocity nespokojen­osti a trápení se o plných dvacet procent, zatímco odstranění materiální chudoby jen o pět procent. Podobně vzdělání má na pocit spokojenos­ti mnohem menší vliv než například spokojený partnerský život. A emoční zdraví má na budoucnost dětí větší dopad než školní výsledky, uvádějí autoři studie.

Doporučují proto, aby se státní úřady a organizace více zaměřily na pomoc lidem s mentálními potížemi. Také školy by měly žáky naučit, co mohou při těchto poruchách dělat. Zvýšené náklady na léčení psychickýc­h nemocí se podle studie vrátí díky ekonomické­mu přínosu uzdravenýc­h lidí. jet

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia