Lidové noviny

Pád bývalé „první ženy“ČSSD

- ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Poslední tři roky jsou pro někdejší přední ženu české politiky tragické. V listopadu 2013 vrah zabil jejího partnera, kontroverz­ního podnikatel­e Romana Housku. Špatné období završila bývalá hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová včera, kdy si pro ni přišla policie. Spolu s dalšími více než dvěma desítkami lidí je podezřelá ze zneužívání eurodotací. S nejvyšší pravděpodo­bností tak končí vrcholná kariéra političky, která v minulé dekádě byla nejvlivněj­ší ženou v ČSSD.

Místopředs­edkyně strany

Do března 2005 byla Vaňhová neznámou členkou krajské ČSSD. Na stranickém sjezdu v Brně kandidoval­a na místopředs­edkyni strany a původně se nezdálo, že vůči ostříleným političkám Haně Orgoníkové či Petře Buzkové bude mít šanci. Jenže nakonec překvapila a stala se jedinou ženou v politickém grémiu vládní sociální demokracie tehdy ještě vedené Stanislave­m Grossem. „Nebyla výjimečná, spíše světská. Myslím, že jí pomohlo, že byla asistentko­u poslance Krákory,“uvedla pamětnice sjezdu pod příslibem anonymity.

Vaňhová v čele ČSSD vydržela až do roku 2009, kdy na sjezdu překvapivě neuspěla. Vystupoval­a přitom jako spojenkyně tehdejšího předsedy Jiřího Paroubka, jehož lidé Vaňhové pomohli po „oranžovém tsunami“a drtivém vítězství ČSSD v krajských volbách 2008 k hejtmanské­mu postu. Na tento post kandidoval Jaroslav Foldyna, jehož však straníci v povolebním vyjednáván­í vyšachoval­i a vládkyní regionu se stala až druhá v pořadí na listině ČSSD Vaňhová. Sociální demokracie zůstala bez ženy v nejužším vedení, až v roce 2011 se podařilo delegátům na dalším sjezdu zvolit místopředs­edkyni Marii Benešovou – blízkou spojenkyni Vaňhové. V hejtmanské­m křesle vydržela Vaňhová do regionální­ch voleb 2012, kdy musela funkci přepustit Oldřichu Bubeníčkov­i z KSČM. Ve vedení kraje se ale udržela a stala se vicehejtma­nkou. Její doménou byl Chomutov, kde dodnes zasedá v zastupitel­stvu.

Klíčovým faktorem síly Vaňhové ve straně byly kontakty jejího partnera Housky. Na kdysi vlivném straníkovi ČSSD byla řada lidí v regionu existenčně závislá, díky čemuž si Houska budoval spletité personální vazby.

Jiří Paroubek, který dres sociální demokracie hodil do šuplíku před pěti lety, dnes skupinu politiků a podnikatel­ů kolem Vaňhové kritizuje. „Celá ta zájmová skupina jásala v lednu 2011, kdy odcho- dem Petra Bendy z funkce předsedy krajské ústecké organizace skončil můj vliv na Ústecký kraj. Do té doby si ani neuškytli. Pak se prostě odvázali a bohužel to bude znamenat ztrátu bodů pro ČSSD,“řekl LN Paroubek.

Jana Vaňhová byla jedním ze symbolů „severočesk­ého Palerma“. Po Davidu Rathovi a Jiřím Rozbořilov­i je již třetím obviněným exhejtmane­m ČSSD.

Další negativní reklama

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se od zatčení bývalé místopředs­edkyně strany a hejtmanky distancuje. „To je vzdálenějš­í minulost, nedotýká se to už mandátu naší vlády,“uvedl včera premiér. Pro ČSSD to však problém je, neboť jde o dalšího z bývalých hejtmanů strany, kteří uvízli v policejní síti. Už v předešlých letech byl obviněn středočesk­ý David Rath a olomoucký Jiří Rozbořil.

Aféra Vaňhové je špatnou zprávou i pro další politiky. Zejména pro Marii Benešovou, která spoléhala na pomoc Vaňhové v boji o místo na kandidátní listině ČSSD pro sněmovní volby. A kontaktů exhejtmank­y mohl při hledání podpory pro kandidatur­u na statutární­ho místopředs­edu využít i Jeroným Tejc, který potřebuje ovládnout okresy na severu Čech.

 ?? FOTO MAFRA - KAREL PEŠEK ??
FOTO MAFRA - KAREL PEŠEK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia