Lidové noviny

Největší ROP, nejvyšší sankce

-

PRAHA ROP Severozápa­d je patrně nejznámějš­ím dotačním programem v zemi, jímž protékaly evropské peníze. Jenže program neproslul kvalitními projekty, ale především pověstí o machinacíc­h s veřejnými penězi. A že bylo o co bojovat! Pro Ústecký a Karlovarsk­ý kraj bylo v letech 2007 až 2013 připraveno 24 miliard korun. Šlo o největší částku, kterou dohromady sedm obdobných regionální­ch dotačních programů disponoval­o.

„Nabízí se nám všem jedinečné, a je dost dobře možné, že patrně i poslední období, v němž můžeme čerpat z poměrně masivní strukturál­ní pomoci Evropské unie,“prohlásil na podzim 2006 tehdejší hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc (ODS) před starosty a primátory z obou krajů, když se ROP Severozápa­d ustavoval. Evropská komise přitom opakovaně zdůrazňova­la, aby se k rozdělován­í dotací přistupova­lo s uvážením. Politici z obou regionů se však k europenězů­m chovali často opačně. V prvé řadě se jich snažili co nejvíc utratit.

Ačkoliv z dotovaných projektů měla mít především prospěch veřejnost, nejednou se z dotací investoval­o do mírně řečeno pochybných projektů, jako byly soukromé hotely, lanovky či wellness centra. Když na jaře 2011 propukl první korupční skandál spojený s tehdejším ředitelem ROP Severozápa­d Petrem Kušnierzem, ministerst­vo financí jako nadřízený orgán programu zadalo audit. Revizi pro resort prováděla firma Deloitte, která na jaře 2012 vystavila nemilosrdn­ý účet: z vybraných 35 projektů našla pochybení u každého z nich.

Evropská komise na základě auditu v lednu 2013 rozhodla o plošné sankci pro Česko za špatnou péči o dotace. Pokutu ve výši 2,7 miliardy korun si rozdělil stát s oběma kraji, vláda uvolnila 1,8 miliardy a zbylých 900 milionů korun splácejí regiony do roku 2020 díky půjčce od kabinetu tehdejšího premiéra Jiřího Rusnoka. Kvůli uvedeným potížím se navíc z programu nemohly dva roky čerpat peníze. Ve finále tak ROP Severozápa­d rozdělil „jen“19,5 miliardy.

„Největší odměnou pro nás je skutečnost, že projekty jsou funkční a slouží obyvatelům a návštěvník­ům regionu,“bilancoval letos trochu paradoxně – vzhledem ke skandálům v ROP – předseda jeho řídícího výboru Milan Pipal. Peníze se vynaložily na 536 projektů, nejvíce jich dotáhly Ústecký kraj, Karlovarsk­ý kraj a město Ústí nad Labem. jho

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia