Lidové noviny

S úřednicemi by padly i centrální nákupy

Ministr zdravotnic­tví chce vyhodit dvě náměstkyně. S personálie­mi se má ale spláchnout i strategick­á změna v doplňování eráru

- MARTIN SHABU

PRAHA Ministři by měli dnes rozhodovat o osudu dvou náměstkyň ministra zdravotnic­tví – Lenky Ptáčkové Melicharov­é a Lenky Taie Kolaříkové. Nový šéf resortu Miloslav Ludvík (ČSSD) by se chtěl nejbližšíc­h spolupraco­vnic svého předchůdce a spolustran­íka Svatopluka Němečka zbavit. Jenže vedle personálií se ve vládním materiálu skrývá i jeden strategick­ý obrat.

Jak zjistily LN, v rámci personální­ch změn by zaniklo k 1. lednu příštího roku oddělení centralizo­vaného zadávání veřejných zakázek a metodickéh­o vedení. Toto pracoviště přitom mělo chystat tendry pro všechny přímo řízené organizace ministerst­va včetně fakultních nemocnic.

Jen v oblasti nákupu energií přitom ministerst­vo zdravotnic­tví ročně vydá zhruba 600 milionů korun. Další stovky milionů putují na telekomuni­kace, ostrahu budov a provoz flotily vozů.

Nedávno schválená změna

Pikantní na chystaných změnách je především fakt, že vznik zmíněného oddělení posvětila vláda teprve 21. září.

„Plánujeme realizovat mimo jiné centrální nákupy pro významné fakultní nemocnice. Z tohoto důvodu je potřeba vznik oddělení centralizo­vaného zadávání veřejných zakázek,“stojí v podkladech k tehdejšímu rozhodnutí vlády.

Za dva měsíce je ale situace jiná. Se vznikem oddělení, v němž měli pracovat čtyři lidé, už nový ministr zdravotnic­tví nepočítá. Důvody se LN zjistit nepodařilo. Ministr Ludvík na otázku do uzávěrky neodpovědě­l.

V materiálu, který rozeslal ministrům, napsal pouze to, že motivem změn je „racionaliz­ace a zefektivně­ní činností ministerst­va“.

Vlažný postoj k centralizo­vaným nákupům kritizuje poslanec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL), který je členem výboru pro zdravotnic­tví a sedí i ve výboru kontrolním.

„Když se podíváte na jakýkoli soukromý zdravotnic­ký subjekt, tak každý má centrální nákup anebo organizaci, která zajišťuje nákup do všech zařízení. Ministerst­vo zdravotnic­tví se tomu úporně brání. Jediný důvod podle mě je, že z toho systému žijí politické strany,“řekl LN Hovorka. Na ne- koncepční postup se chce ptát členů vlády. Podle jeho mínění ministerst­vu nic nebrání, aby nakupovalo léky z jednoho místa.

Nelichotiv­é závěry NKÚ

Na dlouhodobé nekoncepčn­í nákupy upozorňuje i Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Už v roce 2013 při prověrkách fakultních nemocnic zjistil, že se způsob nákupů napříč zdravotnic­kými zaří- zeními dramaticky liší. Nejpropast­nější rozdíl – konkrétně 2177 korun – zaznamenal­i kontroloři u nízkomolek­ulárního heparinu. Zatímco jedna fakultní nemocnice nakupovala balení za 2732 korun, jinou vyšel na 4909 korun.

Totéž platilo i pro kardiostim­ulátory. V jedné vyšel na 84 755 korun, kdežto od téhož dodavatele odebrala jiná nemocnice stejné zařízení za 168 160 korun.

Minulý měsíc NKÚ spustil prověrky na ministerst­vu zdravotnic­tví a třech fakultních nemocnicíc­h – v Ostravě, Plzni a v pražské Nemocnici Na Homolce. V centru pozornosti kontrolorů jsou opět nákupy za poslední tři roky.

Úřednický vabank

Změny, kvůli kterým mají zaniknout pozice náměstkyní, mají i podstatný dopad na vnímání stability státní správy. Až dosud se mělo za to, že předloni schválený zákon o státní službě úředníky chrání před účelovými změnami. Ministr Ludvík teď obhajuje redukci počtu náměstků úsporami.

Jenže v úřednickýc­h kruzích panuje obava, že jde o předzvěst toho, jak se vypořádat s nepohodlný­mi lidmi ve státním aparátu formou reorganiza­ce. „Je to takový první test. Ukáže se, co je průchozí. A jestli budemožné měnit i odborné náměstky po volbách,“řekl LN vysoce postavený úředník ministerst­va, který má na starosti agendu státního tajemníka.

Podle šéfa státních úředníků Václava Postráneck­ého jsou Ludvíkem navrhnuté změny v souladu se zákonem. S tím ale obě končící náměstkyně nesouhlasí. Chtějí se bránit soudní cestou.

Materiál o změnách na ministerst­vu zdravotnic­tví už minulý týden narazil. Ministři žádali pečlivější zdůvodnění a projednání přerušili. Jestli na změny kývnou nyní, není zřejmé. Včera na otázky neodpovědě­l vicepremié­r Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) ani vicepremié­r a šéf ANO Andrej Babiš.

 ?? Miloslav Ludvík plánuje změny v úřadu. FOTO MAFRA - PETR TOPIČ ?? Nový ministr zdravotnic­tví
Miloslav Ludvík plánuje změny v úřadu. FOTO MAFRA - PETR TOPIČ Nový ministr zdravotnic­tví
 ?? Lenka Ptáčková Melicharov­á ??
Lenka Ptáčková Melicharov­á
 ?? Lenka Taie Kolaříková REPRO ČT ??
Lenka Taie Kolaříková REPRO ČT

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia