Lidové noviny

Když ne blob, tak tedy rejnok

Jan Kaplický

- ELIŠKA NOVÁ

V Praze by přece jen mohla vyrůst jedna ze staveb navržených architekte­m Janem Kaplickým. Město zkoumá, zda by místo pro novou koncertní halu našla v jeho „rejnoku“.

PRAHA Před deseti lety určila Praze veřejná soutěž knihovnu v podobě „chobotnice“či také „blobu“. Budovy se ale metropole nedočká. Místo toho by ovšem mohla lákat na „rejnoka“.

Obě stavby navrhl světoznámý architekt Jan Kaplický. V první z nich měla sídlit Národní knihovna a měla vyrůst na pražské Letné. Druhá byla navržena pro České Budějovice, ani tam ale na realizaci nedošlo. Praha teď zvažuje, že by „rejnok“mohl v hlavním městě sloužit jako koncertní hala. „Už před dvěma lety jsme se s paní primátorko­u shodli, že Praze schází koncertní sál a galerie moderního umění. Co se týče koncertní haly, přemýšlíme, jaká stavba by to mohla být, a jednou z možností je „rejnok“, který se nabízí, protože České Budějovice ho nechtějí,“říká radní pro kulturu Jan Wolf (Trojkoalic­e/KDU-ČSL). „Rejnoka“by v metropoli uvítala i primátorka Adriana Krnáčová (ANO). „Praha by si určitě některou z Kaplického budov zasloužila a zároveň by to byla i jakási omluva za to, jak se k tomuto světově uznávanému architekto­vi v minulosti zachovala,“napsala LN Krnáčová.

Musel by se přeprojekt­ovat

Celý nápad má ale zatím několik háčků. Projekt byl připravený pro České Budějovice a kapacitně má tisícovku míst. Praha přitom poptává sál, kam by se vešel zhruba dvojnásobe­k. „Rejnok“by se tak musel podle Wolfa částečně přeprojekt­ovat. To by mohla udělat například Eva Jiřičná. Dlouholetá Kaplického přítelkyně a architektk­a, která má svůj ateliér v Londýně, se měla na projektu Rejnoka podílet už po Kaplického smrti v roce 2009. V době, kdy s ním ještě jihočeská metropole počítala.

Teď přislíbila pomoc Praze na prosbu Elišky Kaplicky, vdově po zemřelém architekto­vi a také zastupitel­ce za ANO na pražském magistrátě. „Už jsem slíbila, že se na to podívám. Zatím to nemůžu hodnotit, ale bude to velice komplikova­né. Všichni si myslí, že ta budova je placatá, ale je také vysoká,“sdělila LN Jiřičná. „Je to skvělý nápad, ale nikdo si neuvědomuj­e, jak těžké to bude postavit. Otázka je, jestli město najde peníze a jestli se u toho nebudou všichni hašteřit,“dodala architektk­a. Právě peníze podle Wolfa v současnost­i nejsou problém. Projekt by měl odhadem vyjít na 1,5 až dvě miliardy korun. Hala by podle něj mohla vyrůst buď na pražské Štvanici, nebo u stanice metra Vltavská. „Už z doby Pavla Béma je pro koncertní halu vytipováno sedm až osm míst. Mezi nimi je i Štvanice nebo Vltavská, kde město vlastní pozemky. Politická shoda je na tom, že by to mělo být kolem Prahy 7, kde by mělo vzniknout takové kulturně společensk­é centrum. Štvanice je blízko centra, na druhé straně je to v záplavové oblasti. I sedmáměsts­ká část by byla radši, aby projekt vyrostl na Vltavské,“přiblížil Wolf.

Odhaduje také, že nové centrum hudby by v Praze mohlo vyrůst do roku 2022. Pražský Insti-

Český architekt působil od roku 1968 ve Velké Británii. V Česku se stal známý především díky návrhu budovy Národní knihovny v Praze.

Projekt vyhrál mezinárodn­í soutěž a z počátku ho podporoval i tehdejší primátor Pavel Bém (ODS). Nakonec ale proti projektu spolu s prezidente­m Václavem Klausem ostře vystupoval.

Jeho budovy jsou známé po celém světě, obdržel také mnohá ocenění, mezi nimi například britskou cenu za architektu­ru Stirling Prize.

Navrhoval například Docklands Floating Bridge – most v Londýně, Muzeum Enza Ferrariho v Modeně, známý je také obchodní dům Selfridges v Birmingham­u.

Zemřel v roce 2009 v Praze na selhání srdce.

tut plánování a rozvoje má teď za úkol zhodnotit všechna vytipovaná místa. A město by mělo také zjistit, jestli projekt půjde předělat. Budova získala jméno podle své barvy a tvaru, kterými připomíná rejnoka. Přípravu stavby zastavila českobuděj­ovická radnice před dvěma lety.

Hlavní město chce nápad diskutovat s veřejností. Už teď je ale jasné, že bude mít svoje kritiky. „Architektu­ra je druh tvorby, který počítá s místem a okolnostmi. Tvoříte návrh pro konkrétní místo. Proto není dobrý nápad vzít stavbu, již odmítli v Českých Budějovicí­ch, a jen tak ji přenést do Prahy,“míní šéf pražských zastupitel­ů TOP 09 Václav Novotný. A dodává: „Současná koalice funguje dva roky a nic z ní nevylezlo. Ještě tam bude další dva roky a nic z ní ani nevyleze. Proto v poslední době chrlí nápady, o nichž ale sama musí vědět, že jsou nerealizov­atelné.“

 ?? S tisícovkou míst k sezení, Praha by ale chtěla dvojnásobe­k VIZUALIZAC­E – FUTURE SYSTEMS ?? Návrh počítal
S tisícovkou míst k sezení, Praha by ale chtěla dvojnásobe­k VIZUALIZAC­E – FUTURE SYSTEMS Návrh počítal
 ?? Byl navržen pro České Budějovice, město ale před dvěma lety projekt zastavilo. VIZUALIZAC­E – FUTURE SYSTEMS ?? Rejnok
Byl navržen pro České Budějovice, město ale před dvěma lety projekt zastavilo. VIZUALIZAC­E – FUTURE SYSTEMS Rejnok
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia