Lidové noviny

Ničí vláda Polsko, nebo plní sliby voličům?

- ROBERT SCHUSTER

VARŠAVA/PRAHA Tisíce Poláků včera vyšly do ulic, aby si připomněly vyhlášení výjimečnéh­o stavu v zemi v roce 1981.

Řada z nich toho využila k tomu, aby podpořila současnou pravicovou vládu premiérky Beaty Szydłové nebo proti ní naopak protestova­la. Kabinet převzal moc v zemi v listopadu 2015 a od té doby přijal několik zásadních změn, jež vyvolaly kritiku doma i v zahraničí. ské sjednocené dělnické strany. Odtud půjdeme směrem k sídlu dnešní vládní strany PiS,“avizoval již předem Kijowski.

Zakladatel KOD je přesvědčen, že podobně jako se kdysi v roce 1981 pokoušela komunistic­ká vláda vyhlášením výjimečnéh­o stavu omezit vliv opozice, snaží se i současný kabinet omezovat demokratic­ká práva občanů.

Vládní strana Právo a spravedlno­st (PiS) ovšem podobné paralely odmítá, stejně jako kritiku, že její více než roční působení v čele státu ohrožuje demokratic­ké uspo- řádání země. Opoziční aktivisty, jako jsou Kijowski, proto viní z pokusu o převrat.

Vláda zůstává populární

Od pádu komunistic­kého režimu v roce 1989 se v Polsku nekonalo tolik protivládn­ích demonstrac­í jako od podzimu loňského roku, kdy se PiS ujala moci.

Prakticky každý z jejích legislativ­ních návrhů vyvolal bouři nevole a tisícové protesty nejenom ve Varšavě, ale i v jiných polských městech. První takovouto změnou byla úprava fungování ústavního soudu, která posléze vedla k jeho paralýze a situaci, kdy vláda odmítala zveřejňova­t jeho výroky ve Sbírce zákonů.

Následoval například nový zákon definující veřejnoprá­vní média jako „národní kulturní instituce“, což dalo vládě možnost snadněji dosadit nové vedení.

Zatím se stalo pouze jednou, že veřejný nesouhlas přiměl PiS k ústupkům: u návrhu na zpřísnění pravidel povolující­ch umělé přerušení těhotenstv­í.

Tady se sice nejednalo přímo o vládní iniciativu, ale podnět vzešlý z konzervati­vních a křesťanský­ch občanských iniciativ, nicméně vládní strana se s ním původně ztotožnila.

Začátkem měsíce vyvolal kabinet další rozruch, když schválil normu upravující pravidla pro konání demonstrac­í. Zákon předpoklád­al, že státní instituce a církve by měly mít pro jejich pořádání přednostní právo.

„Tento zákon nevylučuje, aby se někde konaly ve stejnou dobu dvě různé demonstrac­e. Pouze se nebudou konat na stejném místě, protože to by postrádalo smysl,“obhajoval ho před poslanci parlamentu ministr vnitra Mariusz Błaszczak.

Nejenom opozice to považovala za skandál a za další útok na demokracii v zemi.

Kriticky se vyjádřili i polský ombudsman Adam Bodnar nebo Rada Evropy. Senát, tedy horní komora polského parlamentu, v níž má PiS rovněž pohodlnou většinu, nakonec sporné pasáže ze zákona vypustil.

Navzdory tomu ale vládní PiS ve všech průzkumech veřejného mínění s velkým náskokem vede.

Nejnovější výsledky agentury CBOS, které uveřejnil Polský rozhlas, naznačují, že strana premiér-

Díky pohodlné většině v parlamentu dokázala pravicová vláda až dosud prosadit všechny důležité návrhy. Pouze jednou zatím ustoupila demonstran­tům, když stáhla zákon zpřísňujíc­í pravidla pro umělé přerušení těhotenstv­í. Zakladatel KOD Mateusz Kijowski je přesvědčen, že současný kabinet se snaží omezovat demokratic­ká práva občanů Vláda zavedla finanční podporu pro rodiny s dětmi, zvýšila minimální mzdu a zavedla částečně bezplatné léky pro seniory

ky Szydłové vede s 36 procenty, což je o 16 procent víc, než kolik průzkumy přisuzují liberální Občanské platformě, která vládla v zemi do října 2015.

Přetrvávaj­ící obliba vlády souvisí i s tím, že během roku v úřadě splnila hlavní volební sliby.

Zavedla například velkorysou finanční podporu pro rodiny s dětmi, zvýšila minimální mzdu o osm procent a zavedla částečně bezplatné léky pro seniory. Na příští rok plánuje snížení věku pro odchod do důchodu.

Tato opatření chce financovat z mimořádnýc­h daní uvalených na zahraniční řetězce a banky.

Případnému odlivu zahraniční­ch investorů chce vláda čelit podporou domácích podnikatel­ů.

 ?? Odpůrci vlády včera ve Varšavě protestova­li při příležitos­ti 35. výročí vyhlášení výjimečnéh­o stavu. FOTO REUTERS ?? Zastavte ničení Polska!
Odpůrci vlády včera ve Varšavě protestova­li při příležitos­ti 35. výročí vyhlášení výjimečnéh­o stavu. FOTO REUTERS Zastavte ničení Polska!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia