Lidové noviny

Degradujme Jaruzelské­ho, žádá ministr obrany

- ROBERT SCHUSTER

VARŠAVA/PRAHA „Naše vlast se ocitla nad propastí. Dílo mnoha polských generací, z popela vztyčený polský dům se hroutí. Státní struktury přestávají pracovat.“

Těmito dramatický­mi slovy oznamoval 13. prosince 1981 generál Wojciech Jaruzelski v televizním projevu vyhlášení výjimečnéh­o stavu v Polské lidové republice. Stejně tak, že veškerou moc v zemi přebírá 21členná Vojenská rada národní záchrany v čele s Jaruzelský­m.

Tehdy 58letý generál byl již předtím silným mužem státu, zastával souběžně úřad premiéra, ministra obrany, ale i prvního ta- jemníka vládnoucí komunistic­ké strany.

Jaruzelské­ho škrobený projev ukončil předchozí, zhruba 16 měsíců trvající období, kdy v komunistic­kém Polsku panovaly liberálněj­ší poměry.

Pod tlakem nezávisléh­o odborového svazu Solidarita vláda v srpnu 1980 kývla na řadu ústupků: zrušila cenzuru, propustila politické vězně, především ale legalizova­la samotnou Solidaritu.

Ta se pak stala první nezávislou masovou organizací v celém východním bloku, když do jejích řad postupně vstoupilo téměř deset milionů lidí.

Na podzim 1981 ale znovu rostlo stávkové hnutí, zhoršovalo se zásobování obyvatelst­va a i základní potraviny byly nedostatko­vým zbožím. Nezávislé odbory chystaly na 17. prosince masovou demonstrac­i.

Vyhlášení výjimečnéh­o stavu proto představov­alo něco jako zatažení záchranné brzdy, jímž se režim snažil dostat situaci znovu pod kontrolu.

Ještě předtím, než zazněl Jaruzelské­ho projev, policie pozatýkala vedoucí představit­ele Solidarity v čele s Lechem Wałęsou.

Postupoval­a podle předem připravený­ch seznamů a jak po pádu komunismu ukázalo nezávislé vyšetřován­í, byl zátah připravová­n s předstihem několika měsíců. Jinak by v tak krátké době zřejmě nebylo možné uzavřít hranice, přerušit telefonní spojení nebo vyhlásit uzavření vysokých škol.

Výjimečný stav trval do 22. července 1983. Potlačení nepokojů a projevů odporu vůči režimu si vyžádalo smrt téměř sta lidí. Zhruba 10 tisíc občanů bylo uvězněno.

Zachránce Polska, nebo vlastizrád­ce?

Okolnosti vyhlášení výjimečnéh­o stavu dodnes v Polsku doprovázej­í spory.

Generál Jaruzelski ho až do své smrti v roce 2014 obhajoval. Rázný zásah označoval jako „vlasteneck­ou povinnost“, díky níž Polsko údajně předešlo podobné vojenské intervenci, která ukončila v roce 1968 takzvané pražské jaro v Českoslove­nsku.

Pro protikomun­istickou část společnost­i nepřestal být výjimečný stav projevem vlastizrad­y.

Po roce 1989 se pak až do Jaruzelské­ho smrti konalo každý rok na výroční den protestní shromážděn­í před generálovo­u vilou ve Varšavě.

Nejenom kvůli událostem z roku 1981, ale i roli při potlačení dělnických demonstrac­í v Gdaňsku v roce 1970 se měl Jaruzelski ještě krátce před svým skonem zodpovídat před soudem.

Za zrádce považuje Jaruzelské­ho i současná vláda. Ministr obrany Antoni Macierewic­z včera oznámil, že navrhne, aby byly Jaruzelské­mu i dalšímu aktérovi událostí let 1970 a 1981, generálu Czesławu Kiszczakov­i, odebrány generálské hodnosti.

Poznámku čtěte na straně 10

 ?? Wojciech Jaruzelski FOTO ČTK ??
Wojciech Jaruzelski FOTO ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia