Lidové noviny

Skaut z Texasu si notuje s Putinem

- JAKUB FAJNOR

WASHINGTON/PRAHA Přes čtyři dekády byl věrný ropné společnost­i ExxonMobil, kde je už deset let výkonným ředitelem. Teď ale Rexe Tillersona čeká změna. Z byznysu by se na přání nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa měl přesunout do čela diplomacie. Nedostatek zkušeností se zahraniční politikou by měl nahradit výbornými vazbami na významné světové lídry v čele s Vladimirem Putinem.

Černý kůň souboje o post šéfa diplomacie předčil známější adepty, kterými byli bývalý newyorský starosta Rudy Giuliani nebo prezidents­ký kandidát republikán­ů z roku 2012 Mitt Romney.

Rodilý Texasan Tillerson zís- kal navrch díky pověsti tvrdého a zručného vyjednavač­e znalého geopolitic­kých faktorů ovlivňujíc­ích ropný průmysl. Dobré vztahy má s Ruskem, blízkových­odními státy jako Katar nebo s Nigérií. Je popisován jako politický konzervati­vec známý schopností rychle se přizpůsobo­vat novým okolnostem. V některých otázkách ale tak konzervati­vní není. Jako celoživotn­í skaut se v organizaci Boy Scouts of America zasadil o otevřenost k právům gayů.

Výhodou pro funkci ministra je jeho neústupnos­t při řešení ožehavých obchodních témat. Ostře se například postavil proti snaze venezuelsk­ého prezidenta Huga Cháveze znárodnit ropné společnost­i. Většina z nich se chtěla dohodnout, ale Exxon v roce 2014 v arbitráži vysoudil kompenzaci ve výši 1,6 miliardy dolarů a započal velký projekt se snahou nalézt nová ložiska ve vodách, které Venezuela považovala za své.

„Jeho houževnato­st, velké zkušenosti a hluboké porozumění geopolitic­kým reáliím z něj dělají skvělou volbu pro post ministra zahraničí,“odůvodnil svůj výběr Trump.

Senát může volbu zablokovat

Oba mají společné nejen vazby na nejvyšší kruhy v byznysu, ale podle zdrojů CNN si Trump s ropným šéfem rozumí i v pohledu na svět. Jako multimilio­nář si bude Tillerson dobře rozumět i se zhruba třetinou Trumpova kabinetu, která se skládá z korporátní­ch titá- nů a vlivných hráčů zWall Street. Zároveň zapadá i do Trumpova plánu „vysušit bažinu“, tedy nahradit zkostnatěl­ý politický establishm­ent novými tvářemi s „reálnými životními zkušenostm­i“.

Volba šéfa ropné společnost­i se ale nelíbí Senátu. Narazit by při schvalován­í Trumpova kabinetu mohl i u republikán­ů. Texasan jim bude muset přiblížit svoje osobní názory na mezinárodn­í vztahy, například jak vidí spolupráci s NATO či asijskými spojenci. Což jsou témata, u nichž Trump naznačil změnu politickéh­o kurzu. Nejvíce ale senátorům vadí, že má Tillerson silné vazby na Vladimira Putina a ruské prostředí jako takové.

Ty si vybudoval díky lukrativní dohodě z roku 2011, kterou vyjednal s ruským ropným gigantem Rosněftí. Exxonu zaručila přístup k velkým zdrojům ropy v Arktické oblasti. Díky tomu dostal rodák z Texasu v roce 2013 prestižní Řád přátelství udělovaný cizincům, kteří se zasloužili o zlepšení vztahů s Ruskem.

Podle Putinova poradce Jurije Ušakova je Tillerson solidní profesioná­l, který má s prezidente­m a dalšími ruskými činiteli dobré styky. „Tillersona zná v Moskvě každý,“řekl. Kreml si podle Ušakova slibuje od jmenování ministra zahraničí konec krize v rusko-amerických vztazích.

Exxon kvůli anexi Krymu a sankcím přišel o miliardy dolarů. Jako ministr tak bude jeho šéf čelit kritice střetu zájmů. Kdyby například usiloval o zrušení sankcí, těžko by vysvětlova­l svůj motiv, a to i v případě, že by zpřetrhal všechny vazby s firmou. Pod drobnohled­em budou i všechna jeho rozhodnutí týkající se Sýrie.

Nastávajíc­í prezident USA Donald Trump vypustil politickou bombu. Jako ministra zahraničí si vybral proruského šéfa ropné firmy ExxonMobil Rexe Tillersona.

 ?? Šéf Exxonu Rex Tillerson je v Rusku oblíbený. FOTO ČTK/ AP ?? Známá firma.
Šéf Exxonu Rex Tillerson je v Rusku oblíbený. FOTO ČTK/ AP Známá firma.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia