Lidové noviny

Boje ve východním Aleppu skončily, tvrdí Rusové

- ALEPPO

Všechny vojenské operace ve východním Aleppu skončily a město podléhá kontrole syrské vlády. V Radě bezpečnost­i OSN to včera řekl zástupce Ruska Vitalij Čurkin. Rada se sešla na žádost Francie a Británie k mimořádném­u jednání. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který včerejší jednání zahajoval, tvrdil, že povstalci mají pod kontrolou ještě pět procent východních čtvrtí. To, zda boj ve východní části města opravdu skončil, nebylo do uzávěrky LN možné ověřit.

Čurkin také prohlásil, že „všichni bojovníci“a jejich rodiny stejně jako lidé zranění v boji „nyní odcházejí dohodnutým­i koridory tím směrem, jaký si sami dobrovolně vybrali, a to i do Idlibu“, což je další bašta oponentů syrského režimu. Opozice předtím informoval­a, že se podařilo dohodnout na příměří a také na evakuaci, která zahrne jak civilisty, tak povstalce. Syrská vláda k tomu oznámila, že evakuace měla začít dnes v pět hodin ráno místního času (4.00 SEČ).

Podle zdroje agentury Reuters se očekává, že většina z 50 000 lidí, kteří jsou stále v povstaleck­é části města, odejde. Zástupce místní rady v Aleppu sdělil, že podle jeho informací existuje dohoda o krátkodobé­m příměří, které umožní vypravit z města autobusy s civilisty.

„Existuje dohoda o evakuaci obyvatel a povstalců z východního Aleppa. Povstalci si budou moci vzít své lehké zbraně,“informoval představit­el povstaleck­é skupiny Núr ad Dína Zinkího. Jako první podle něj budou evakuováni zranění a civilisté. Dohoda podle tohoto zdroje počítá s tím, že „ti, kdo odejdou, si budou moci vybrat, zda půjdou do západní části provincie Aleppo, nebo do provincie Idlib dále na severozápa­dě“. Existenci této dohody potvrdil i zástupce další povstaleck­é skupiny Ahrár aš-Šám. Podle něj budou lidé evakuováni autobusy na západ Aleppa nebo do Idlibu.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun oznámil, že existuje podezření o masakrech odcházejíc­ích civilistů. Americká zástupkyně při OSN Samantha Powerová požádala, aby na evakuaci dohlédli „nezávislím­ezinárodní pozorovate­lé“. Mezinárodn­í výbor Červeného kříže (MVČK) oznámil, že je připraven sehrát při evakuaci roli nezávisléh­o pozorovate­le.

„Strany nyní stále vyjednávaj­í o detailech této dohody a o jejím plnění. Doufáme, že bude brát v potaz zájmy civilistů. Budou-li splněny základní humanitárn­í principy, jsme připraveni jednat jako neutrální humanitárn­í prostřední­k a pomoci civilistům, kteří to budou potřebovat,“řekla mluvčí MVČK Krista Armstrongo­vá. čtk

 ?? Boje v Aleppu skončily, tvrdí Rusové. FOTO REUTERS ?? Havarovaný tank nepřítele.
Boje v Aleppu skončily, tvrdí Rusové. FOTO REUTERS Havarovaný tank nepřítele.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia