Lidové noviny

„Bonžúr“a „orevuár“

-

Další série pořadu České televize Bedekr, věnovaná tentokrát Francii, musí být opravdovou lahůdkou pro všechny české frankofily, a že jich není málo. Přitom je to záležitost, která určitě nebyla levná – cesta napříč celou Francií s televizním štábem a technikou něco stojí. Už základní princip, že se vezmou dva čeští herci evidentně neznalí jazyka a země, aby diváky prováděli, je scestný a bylo by zajímavé vědět, podle jakého klíče byli vybíráni. Tím spíš, že MichaelaMa­urerová a Petr Rajchert tu dosti nepřesvědč­ivě hrají jakýsi milenecko-kamarádský vztah, vodí se za ruce po ulicích a zejména pak hodují v různých restaurací­ch.

Maurerová je půvabná mladá žena a ve Francii jí to sluší, ale když otevře ústa a provolá své české „bonžúúúr“, každému milovníku francouzsk­ého jazyka zatrne, o další výslovnost­i názvů ani nemluvě. Také opakované fňukání, že se v muzeích, galeriích a jiných podnicích nedomluví jinak než francouzsk­y, je otravné. Že ve Francii budete mluvit francouzsk­y, se prostě předpoklád­á, a každý, kdo tam jezdívá, to ví. Ale také už to není úplně pravda, zvlášť mezi mladšími ročníky. A pak, francouzšt­i-

Naší dvojici scénář vkládá od úst standardní informace, které si lze přečíst v každém průvodci, ničeho neznámého nebo snad objevného se nadít nelze

na je světový jazyk, druhá jednací řeč Evropské unie, a tak se ho, miláčkové, aspoň trochu naučte. Naší dvojici scénář vkládá od úst standardní informace, které si lze přečíst v každém průvodci, ničeho neznámého nebo snad objevného se nadít nelze, samé profláknut­é lokality a v podstatě nudná reklama na eurovíkend ve velkých městech. A přitom jim sem tam ještě vyklouzne kdejaký nesmysl, zatímco to podstatné uniká.

Například v posledním dílu věnovaném městům Toulouse a Carcassonn­e nepadla ani zmínka o tom, že opevněné sídlo Carcassonn­e je z podstatné části jen perspektiv­ní rekonstruk­cí z 19. století, o kterou se postarali zakladatel památkové péče architekt Viollet-le-Duc a spisovatel Prosper Merimeé. Z původní středověké památky skoro nic nezbylo. Ale za to nás Petr Rajchert zasvěceně poinformuj­e, že se zde při křižácké výpravě konal masakr, při němž údajně papežský legát Amarich na dotaz velitele, jak mají mezi obyvateli poznat katary, pravil: „Zabte je všechny, Bůh si ty své pozná.“Potíž je v tom, že se vše odehrálo před katedrálou v nedalekém Béziers, kde je také pamětní deska. Bylo to v roce 1209 a město bylo tehdy prakticky zničené a lidé před křižáky hledali marně záchranu v kostele, po legátově dobré radě jej velitel zapálil. Jistě, to je jen detail, ale takových lapsů je v jednotlivý­ch dílech dost.

A kam se přijede, tam se debužíruje. Kultury nesmí být moc, a tak raději od jedné restaurace ke druhé. Nelépe do těch luxusních a vyhlášenýc­h. Chápu, že dnes se všechno točí kolem gastronomi­e a Francie je tou svou vyhlášená, ale té reklamy je tu prostě moc. To platí i pro nekonečné záběry na jízdu v různých typech peugeotů, jelikož tato značka je sponzorem pořadu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia