Lidové noviny

CIA lhala, lže a lhát bude?

V kampani šlo přehánění pochopit, Trumpův dnešní střet se CIA se mu může nevyplatit

-

Je to známá historka, ale tak pěkná a navíc souvisejíc­í s naším tématem, že stojí za připomenut­í. V poslední den svého pobytu v Bílém domě, 20. ledna 1989, kdy už byl na Kapitolu inaugurová­n jeho nástupce George H. W. Bush, si měl prezident Ronald Reagan naposledy vyslechnou­t pravidelno­u denní svodku amerických zpravodajs­kých služeb. Informační a analytický souhrn, vycházejíc­í v prvé řadě ze zdrojů CIA. Reaganův poradce pro národní bezpečnost Colin Powell ale vycítil, že toho dne už není třeba dlouhého výčtu a vše shrnul do jedné věty: „Pane prezidente, ve světě je dnes klid.“

O aktuální mezinárodn­í situaci nic takového říct nelze, a pro nastupujíc­ího amerického prezidenta Donalda Trumpa by bylo nejvýše užitečné, aby mu jeho zpravodajs­ké služby poskytoval­y co možná nejdetailn­ější a nejvěrohod­nější podklady. A na oplátku za to by se měly těšit důvěře prezidenta, vrchního velitele amerických ozbrojenýc­h sil. Jenže místo toho vidíme pravý opak. Bezprecede­ntní veřejný rozkol mezi budoucím šéfem Bílého domu a jeho týmem na straně jedné a americkou zpravodajs­ku komunitou – v prvé řadě CIA – na straně druhé. Rozkol, který může stát Trumpa mnohem více, než si teď umí spočítat.

Starý dobrý předvolebn­í Trump

„Je to směšné, je to jen další z řady výmluv,“odmítl Trump o víkendu informace CIA, že to byli ruští hackeři, kdo se vloupali do e-mailů americké Demokratic­ké strany a osobního účtu Johna Podesty, šéfa kampaně Hillary Clintonové, a takto získané „kompro“předali serveru WikiLeaks, který je ochotně uvěřejňova­l. Podle CIA navíc ruští hackeři nechtěli jen vyvolat pochyby a nejistotu, ale jejich cílem bylo přímo ovlivnění výsledku voleb v Trumpův prospěch.

Podle Trumpa, jak ukazuje jeho vyjádření „o výmluvách“, CIA jedná na politickou objednávku demokratů, kteří se nejsou schopni smířit s porážkou své kandidátky. A nastupujíc­ímu prezidento­vi je třeba přiznat dvě věci. Zaprvé, tvrzení CIA o úmyslu ovlivnit volby je jen zpravodajs­kou analýzou, nikoli přímými důkazy podloženým zjištěním. A za druhé, na straně demokratů je to skutečně zneužíváno k vyvolávání nových pochyb o výsledku voleb. Jenže Trump opět, jak už je jeho zvykem, věc graduje, nesmyslně vytrhává ze souvislost­í nebo naopak zasazuje až do konspiračn­ích kontextů.

V kampani to šlo pochopit, jeho současný střet se CIA a způsob, jakým Trump celou záležitost komentuje, se však už mohou neblaze promítnout i do jeho nadcházejí­cího prezidents­tví. Trump opakovaně veřejně zpochybňuj­e, zda to vůbec bylo Rusko, kdo se vlámal do demokratic­kých e-mailů. Podle Trumpa prý nikdo nemůže říct, kdo e-maily ukradl. Mohlo to prý být Rusko, ale také Čína, nebo třeba nějaký obézní hacker na gauči v New Jersey. Jak Trump bavil národ v kampani, tak relativizu­je závěry amerických zpravodajc­ů i po svém zvolení.

Jenže podle všeho, co známe i z veřejných zdrojů, už při tom musí vědět, chce-li to ale vůbec slyšet, jaká je realita. Pro závěr, že šlo o ruskou infiltraci, existují jasné stopy, které vedou ke zcela konkrétním lidem a organizací­m. Zpravodajc­i a politici se mohou dohadovat o úmyslu, ale pachatel je známý. A pokud to Trump tvrdošíjně, opakovaně odmítá, tak je to on, kdo „politizuje“práci zpravodajc­ů. Nehodlá jim věřit, neboť to překáží jeho politickým záměrům, například mít dobré konstrukti­vní vztahy s Vladimirem Putinem.

Agentura, které nelze věřit?

Budiž, Trumpovu ministru zahraničí Rexi Tillersono­vi se bude s jeho přáteli v Moskvě určitě jednat mnohem lépe, když se tématem ukradených e-mailů a ruského vměšování do americké kampaně vůbec nebudou muset zabývat. Ale zvláštní je, že Trump nevidí, jak si zde kope jámu, do které může sám spadnout. Těžko totiž říct, co se Trumpově týmu honilo hlavou, když v popření informací ze CIA vydal o víkendu prohlášení, že jejich zdrojem jsou „ti samí lidé, kteří tvrdili, že Saddám Husajn má zbraně hromadného ničení“.

Takže lhali, lžou a lhát budou? V Trumpově kalkulu se asi nakonec vše v dobré obrátí. Do CIA nastoupí nový šéf, Trumpem už oznámený dosavadní kongresman Mike Pompeo. Prezident Trump mu dá nějaký čas a pak vyhlásí, že pod tímto skvělým ředitelem a pravým americkým vlastencem se CIA očistila a on už se na ni může spolehnout.

Jenže velká část Ameriky a okolní svět to budou vnímat úplně jinak. V jejich očích půjde právě jen o Trumpova muže, ale jinak stále o tu samou agenturu, o které sám prezident ještě před několika měsíci jinými slovy prohlašova­l, že jí nikdy nebylo co věřit. A na tom se vůbec nic nezměnilo ani teď, doplní si už sám za sebe pozorovate­l. Jen z Kremlu bude znít tichý spokojený smích. Nic není pravda a všechno je možné. V Moskvě stejně jako ve Washington­u. Mission accomplish­ed. Ve světě je ruský klid.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia