Lidové noviny

Plzeň za 197,-

Japonský pivovar je lepší než finanční investor

-

Tak dlouho se Japonci snažili uvařit plzeň, až si ji šli raději koupit. S trochou nadsázky by se tak dal popsat tuzemský obchod roku, a především zdůraznit, že koupě Plzeňského Prazdroje a sesterskýc­h pivovarů japonským koncernem Asahi není vůbec špatná zpráva. Právě naopak, i díky dlouholeté společné zálibě obou národů v pivumůže jít o začátek celosvětov­ě úspěšného tažení tradiční české značky, jakou zažívá třeba Škoda Auto s koncernem Volkswagen.

S trochou pivní hořkosti se dá samozřejmě připomenou­t, že minulým investorem do českého pivovarnic­tví byla japonská investiční skupina Nomura. Miliardová kauza České pivo pak zanechala pachuť, kterou by si žádný dobrý ležák neměl dovolit. Nicméně, dnes se role obrátily: čeští zájemci se rekrutoval­i právě z řad finančních žraloků, jako jsou skupiny PPF a J&T; naopak Japonci představuj­í strategick­ého partnera s jasným zájmem o rozvoj našeho rodinného stříbra.

Dobré pivo je v Japonsku naprostý standard, návštěvník nemusí přemýšlet ani při koupi exotičtěji znějících značek. Zákazníci vyžadují kvalitu podobně jako třeba v případě Francouzů a vína. Navíc naše pivovary majímimořá­dně dobré jméno a také dlouhou tradici spolupráce. Titulky tamních novin jako Český vliv na japonské pivo je nezpochybn­itelný mluví samy za sebe. Ostatně i noví plzeňští páni se chlubí tím, že jsou největším producente­m piva plzeňského typu v zemi.

Koncern Asahi je přitom obrovská korporace zasahující do mnoha odvětví a pivovarnic­ký gigant světového významu. Není tak pochyb, že má potenciál Prazdroj i české pivo obecně prosadit na nových trzích, kde se to dosud z různých důvodů nedařilo. První na mysli vytane samozřejmě Japonsku geografick­y blízká Asie v čele s miliardovo­u Čínou. Nejen tam, ale i jinde je pro ně Plzeň vynikající značkou. Z tohoto pohledu není ani na první pohled závratná cena 197 miliard korun nesmyslná. Ochota přeplatit další nabídky o stovky milionů eur je jasným signálem, že Japonci myslí tohle pivní spojení tentokrát naprosto vážně. Jan Klesla

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia