Lidové noviny

Jsou muži z platového Marsu a ženy z Venuše?

-

Jedním z relativně hojně diskutovan­ých témat poslední doby je platová nerovnost mužů a žen. Například v tomto listu mě zaujal před pár dny článek Ženská přesila na úřadech (LN 9. 12.) s podtitulke­m „Na ministerst­vech pracuje výrazně méně mužů. Ti ale obsazují vyšší funkce a berou víc než jejich kolegyně.“Mám k tématu jednu zásadní obecnější připomínku.

Nejprve bych si dovolil připomenou­t, že není pravda, že by se ve zmíněné věci nerovnosti platů nic nedělalo. Opravdově se uvažuje, že do českých firem začnou chodit speciálně proškolení inspektoři, kteří budou postihovat nerovné odměňování žen a mužů za stejnou práci. Generálníh­o inspektora práce letos k tomu vyzvala ombudsmank­a Anna Šabatová. Veřejná ochránkyně práv ve své zprávě důrazně upozorňova­la, že zakřivené odměňování je nedůstojné a stát by měl činit více, aby tomu zabránil.

Rozdíly mezi mzdami českých žen amužů jsou údajně třetí nejhlubší v Evropské unii. Češky prý vydělávají v průměru o 22 procent méně než jejich mužští kolegové.

Jako polocynick­ého právníka mě pobavilo, že hůře jsou na tom prý jen Němky a Rakušanky. S laskavou dávkou právnickéh­o sarkasmu komentuji: Takže se máme přiblížit Rumunsku, Litvě či Bulharsku, kde je situace lepší než v Německu? Ještě že Albánie není prozatím v EU… Myslím, že zde platí okřídlené: statistika je přesný součet velice nepřesných čísel.

Dva na vlas stejní zaměstnanc­i neexistují

Obecně se zákazem diskrimina­ce z důvodu pohlaví nutno souhlasit. Nota bene je již mnoho let součástí našeho právního řádu. Diskrimina­ce je též protiústav­ní. Nemalý problém je ovšem v praktické vymahateln­osti. Jak vám řekne každý jen trochu zkušený personalis­ta, prostě neexistují dva na vlas stejní zaměstnanc­i – se stejnou pílí, věkem a zkušenostm­i, kvalifikac­í, výkonem, sociálními dovednostm­i, efektivnos­tí, komunikati­vností, pracovitos­tí a chybovostí, byť jsou formálně na stejné pozici.

Netřeba si též nalhávat, že mnoho žen (ale i mužů) také své objektivně horší pracovní výkony a výsledky (a z nich plynoucí nižší platové ohodnocení) perfidně nesvádí na populární pohlavní diskrimina­ci.

Asi jen zaměstnava­tel-blázen přímo uvede: „Prodavačka O. Faltýnková má menší plat o 3000 Kč z důvodu, že je to žena.“

A na ministerst­vu vám to nepřizná už vůbec nikdo. Úředníci, zejména ti výše postavení, nejsou hloupí, nepodceňuj­me je.

Stejně jako v roce 2016 nikdo neuvede: „Pana D. Lakatoše nepřijímám­e do pracovního poměru z důvodu jeho romského původu“, ale uchazeči sdělí neutrální: „Byl vybrán jiný uchazeč o zaměstnání.“To je prostě společensk­á realita a právo z ní musí vycházet.

Zásadní výtka: Nikde v médiích však nečtu, proč české firmy nepřijímaj­í do práce jen ženy. Pokud opravdu konají stejnou práci ve stejné kvalitě za cca 80 procent platu. To nedává smysl. Totéž platí i o ministerst­vech zmíněných v článku. Proč například Andrej Babiš nepřijme na ministerst­vo financí jen samé ženy? A to je nějaký hospodář!

Proč jsou čeští a moravští „kapitalist­é“tak hloupí? Vysvětlí mně to někdo? Dvacet procent úspor na platu je jim málo, dává pak smysl třeba jejich lítý boj například proti EET?

Satirický šleh závěrem – práce je důležitá a peníze za ni jistě také. Ale neméně důležitý je i život sám.

Proč bojovníkům za rovnost (odvážnější satirik by možná řekl za rovnostářs­tví) nevadí nerovnost v délce života mužů a žen v Česku? Není zásadně nespravedl­ivé, že průměrný český nebo moravský muž se dožije necelých 75 let, ale česká anebo moravská žena skoro 81 let?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia