Lidové noviny

Dražší rychlodráh­a je lepší než nic

- MICHAL PAVEC

PRAHAO železniční trati mezi centrem Prahy a letištěm v Ruzyni se mluví tak dlouho, že už mnozí ani nevěří, že se někdy zrealizuje. Nyní se zdá, že je jasněji v tom, jak problemati­ckou stavbu naplánovat. V Dejvicích a Střešovicí­ch povede nejspíš tunelem, což je o tři miliardy korun dražší, než kdyby vlaky jezdily na povrchu. Jiná možnost ale ani není, přiznal ministr dopravy Dan Ťok (ANO). uvedl včera Ťok na konferenci LN Inovace & železnice, která se konala v pražském President Hotelu. „Chceme vyjít veřejnosti vstříc. Pokud trať povede v tunelu, nebude například území rozdělovat,“dodal ministr.

Mezi řečníky byl mimo jiné i nový člen představen­stva Českých drah Miroslav Kupec, ředitel podpory prodeje ČD CargoMicha­l Roh či šéf společnost­i AŽD Zdeněk Chrdle.

Nová trasa za 22 miliard

Stavba takzvané rychlodráh­y na trase Praha–Kladno s odbočkou na ruzyňské letiště symbolizuj­e těžkosti při plánování a výstavbě nových železniční­ch tratí v Česku. Více se mluví o vizích než o hotových úsecích, data dokončení se neustále posouvají. V tomto je právě trať na letiště, plánovaná mimo jiné v trase staré buštěhrads­ké dráhy, v negativním slova smyslu příkladná.

Její rozpočet nyní resort dopravy odhaduje na 22,5 miliardy korun včetně tunelu do Veleslavín­a, kde by soupravy vyjížděly na povrch. Na tuto dražší variantu ale musejí nejprve kývnout poradci z Evropské unie (nazývaní zkrat- „Bude lepší připlatit tři miliardy kou Jaspers, tým tvoří odborníci z Evropské komise, Evropské investiční banky a Evropské banky pro obnovu a rozvoj – pozn. red.), protože větší část peněz na rychlodráh­u by měla přitéct z bruselskýc­h fondů.

Nyní se expertům z Jaspers zdá vedení pod povrchem zbytečně drahé. „Na části trasy do Veleslavín­a se nyní pracuje. Dává nám to prostor dojednat s Jasper změnu, aby bylo možné financo- vat i tunelové řešení,“uvedl ministr Ťok.

Nejdřív v roce 2024

Pokud by vše vyšlo – nejen peníze operačního programu Doprava II (2014–2020), ale i územní řízení i všechna další povolení – mohlo by být moderní vlakové spojení s letištěm a Kladnem hotové za bezmála osm let v roce 2024.

Na české železnici jsou však stavby, které mají v rodných lis- tech ještě více futuristic­ké termíny. S prvními vysokorych­lostními tratěmi počítá Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) až v roce 2030. Právě tyto trasy, umožňující významně překročit současné české rychlostní maximum 160 kilometrů v hodině, byly jedním z klíčových témat úterní železniční konference. Řada jejích účastníků si v duchu začala počítat, kolik jim bude let, až bude nějaké takové spojení hotové.

„Největší šanci má trať Praha – Ústí nad Labem – Drážďany s tunelem pod Krušnými horami, ta by mohla vzniknout nejdříve. Velmi důležité je také spojení mezi Prahou a Mnichovem, kde v současné době není železniční doprava konkurence­schopná,“uvedl šéf SŽDC Pavel Surý.

Dan Ťok vidí naději v případné změně stavebního zákona, o níž mluvil už v minulosti a kterou se pokusí ještě v rámci svého mandátu prosadit. Rok 2030 označuje s trochou nadsázky za šílený. „Tyto termíny padají na základě dnešních zkušeností. Chystám velmi výrazné změny ve stavebním zákoně, které by umožnily rychlejší stavění zejména liniových staveb,“podotkl ministr.

 ?? Za tunelové řešení než riskovat, že by stavba neprošla složitým řízením,“prohlásil ministr dopravy Dan Ťok o chystaném vlakovém spojení mezi centrem Prahy, Ruzyní a Kladnem FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST ??
Za tunelové řešení než riskovat, že by stavba neprošla složitým řízením,“prohlásil ministr dopravy Dan Ťok o chystaném vlakovém spojení mezi centrem Prahy, Ruzyní a Kladnem FOTO MAFRA – TOMÁŠ KRIST

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia