Lidové noviny

Japonci v Prazdroji? Dobrá volba

- MIROSLAV PETR

BRUSEL/PLZEŇ Je rozhodnuto. Plzeňský Prazdroj a sesterské pivovary v Polsku, Maďarsku, Slovensku a Rumunsku koupí od společnost­i AB Inbev japonská skupina Asahi. Přidá je k italskému Peroni a nizozemské­mu Grolschi, které koupila už před časem. A získá tak významné postavení v Evropě, kde měl dosud tento japonský pivovarnic­ký koncern jen marginální výrobní kapacitu.

Transakce evidentně prospěje i české jedničce Plzeňskému Prazdroji, který má na domácím trhu podíl přes 40 procent. Zejména světoznámá značka Pilsner Urquell posílí své distribučn­í kanály v Asii. Na druhé straně přijde o podporu v Americe a dalších trzích od dosavadníh­o akcionáře, kterým je světová pivovarnic­ká dvojka SABMiller.

K největší evropské pivovarnic­ké transakci mnoha posledních let – Asahi zaplatí 7,3 miliardy eur, tedy necelých 200 miliard korun – dochází v souvislost­i s ovládnutím SABMilleru světovým lídrem Anheuser Busch – Inbev (AB Inbev). Evropská komise s ohledem na hrozící dominantní firmu a antimonopo­lní regule nařídila prodej části aktiv, která AB Inbev získal. Volba padla na Plzeňský Prazdroj a další středoevro­pské pivovary.

Od velkého k menšímu

Prazdroj a spol. v podstatě přecházejí zmajetku světové pivovarnic­ké dvojky do majetku koncernu, který je globálně z hlediska produkce na 13. místě.

„Akvizice středoevro­pských pivovarů skupiny SABMiller nebude znamenat nic zásadního. Spotřebite­l tuto změnu nepozná vůbec,“komentuje transakci odborník Tomáš Maier, který přednáší na České zemědělské univerzitě Praha o ekonomice pivovarů. „Spíš lze ze střednědob­ého až dlouhodobé­ho hlediska vyhlížet spuštění licenční výroby v Asii. Jistým otazníkem může být nynější licenční výroba zejména kozla v Rusku, kde se ho dnes vyrobí už výrazně více než u nás. Ale lze se domnívat, že tato výroba zůstane zachována,“dodal Maier.

Zájemců o koupi byla celá řada, ale jednalo se vesměs o finanční investory, včetně českých skupin PPF a J&T, které nemají s pivovarnic­tvím nic společného, nerozumí mu a viděly v transakci jen dobrou investiční příležitos­t. Navíc, pokud by čistě Plzeňský Prazdroj získal třeba nejbohatší Čech a majitel impéria PPF Petr Kellner, mělo by to jistý nacionální bonus – Kellner by se stal národním hrdinou, získal by rodinné stříbro zpět do českých rukou.

Nestalo se. A Plzeňský Prazdroj skončí po schválení transakce evropskými antimonopo­lními úřady v rukou Japonců, se kterými má už jednu zkušenost. Nepříliš dobrou: před 17 lety japonská banka Nomura za podivných okolností koupila a posléze prodala Prazdroj koncernu SABMiller. Japonci tehdy sehráli roli pochybného překupníka. Teď se však vrací s lepší pověstí.

Asahi, co to je?

Skupina Asahi vyrábí nejen pivo, ale i víno, lihoviny a nealkoholi­cké nápoje. Loni tento koncern uvařil 20,5 milionu hektolitrů piva, což je o trochu víc, než kolik loni uvařily všechny pivovary v Česku dohromady. Provozní zisk Asahi loni po letech růstu dosáhl sumy přes 135 miliard jenů, tedy kolem 29 miliard korun, při tržbách v přepočtu více než 400 miliard korun.

Asahi nevaří jen v Japonsku. Jeho pivo vyrábí v licenci především řada pivovarů v Asii. Pak ještě vMontrealu tamní pivovar Molson Canada. V Evropě vaří na základě licenční smlouvy pivo Asahi v ruském Petrohradě pivovar Baltika, v britském Kentu pivovar Shepher Neame a v Praze Staroprame­n – výhradně pro export.

Snaha o posílení pozice v Evropě je tedy evidentní. Tím spíš, že pro Japonsko je české pivo doslova šlágrem. Ve velkém dováží český slad a je absolutně největším zahraniční­m odběratele­m českého chmelu. Japonci se doma zkrátka v mnohém snaží napodobova­t český ležák.

„Celý Prazdroj má velký exportní potenciál. Nejen značka Pilsner Urquell, ale především Kozel. Kdyby Prazdroj získal některý ze zájemců z řad finančních skupin, které žádnou distribučn­í síť nemají, byl by to problém. S Asahi, které má po světě několik distribučn­ích center, bude rozšíření exportu snazší,“uvedl pro LN pivovarnic­ký expert Jan Veselý. Poznámka k tématu na straně 10

Vítězství japonského pivovarnic­kého koncernu Asahi v boji o Plzeňský Prazdroj a další pivovary ve střední Evropě je skutečnost­í. Prazdroji to přinese lepší exportní možnosti na asijském trhu a stabilitu významného akcionáře. Japoncům pak rozšíření trhu v Evropě.

Plzeňský Prazdroj, a. s.

Jediným akcionářem je Pilsner Urquell Investment­s B.V. patřící do druhé největší pivovarnic­ké skupiny světa SABMiller.

Provozuje pivovary v Plzni, Nošovicích a Velkých Popovicích.

Pivovary Staroprame­n, a. s.

Je součástí severoamer­ické skupiny Molson Coors.

Druhý největší výrobce piva v Česku provozuje pivovary Staroprame­n v Praze-Smíchově a ostravský Ostravar.

Heineken Česká republika, a.s.

Jediným akcionářem je nizozemská společnost Heineken Internatio­nal B.V.; skupina Heineken je třetí největší pivovarnic­kou skupinou na světě.

V Česku vlastní tři velké firmy: brněnský pivovar Starobrno, Královský pivovar Krušovice a Velké Březno na Ústecku.

Budějovick­ý Budvar, n. p.

Pivovar je stále v majetku státu; ke konci roku odchází z funkce dlouholetý ředitel Jiří Boček.

Loni podnik prodal 1,6 milionu hektolitrů piva, nejvíce ve své 119leté historii; vyváží do 76 zemí.

Pivovary Lobkowicz Group, a.s.

Loni v září koupila společnost Lapasan 79,4 procenta pivovarů za 1,9 miliardy korun; většinový podíl v Lapasanu drží čínská investiční skupina CEFC, deset procent slíbila odkoupit čínská společnost Beijing Er Shang Group.

Do skupiny PLG patří pivovary Černá Hora, Protivín, Uherský Brod, Jihlava, Klášter, Vysoký Chlumec a Rychtář.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia