Lidové noviny

Na deprese platí ryby a pohyb

- LUDMILA HAMPLOVÁ

Kpředvánoč­nímu vypětí se přidává nedostatek slunečního svitu, na který jsme velmi citliví. Výsledkem může být únava, vyčerpání, ale také problémy se spánkem, potíže s trávením či pocity napětí nebo smutku. I tak se může projevit deprese, jedno z vůbec nejčastějš­ích psychickýc­h onemocnění. Alespoň jednou za život v různé míře závažnosti potká zhruba každého desátého z nás.

Odbornou pomoc však vyhledá jen zlomek nemocných, a to nejen v Česku, ale i v jiných vyspělých zemích světa. Podle údajů Světové zdravotnic­ké organizace je v Evropě léčena pouze polovina pacientů s těžkou depresí. Ti zbývající, i když léčbu potřebují, léčeni nejsou. jich výskyt souvisí se životním stylem, tedy je možné ovlivnit jejich rostoucí výskyt. Konkrétním příkladem je oblast výživy a zejména problemati­ka příjmu nenasycený­ch omega-3 mastných kyselin. Mají prokazatel­ně pozitivní vliv na stav mozku a naopak jejich nedostatek lidské psychice škodí. Mimo jiné působí příznivě při již zmiňovanýc­h depresivní­ch poruchách, a to jak preventivn­ě, tak jako doplněk léků.

Americká psychiatri­cká asociace doporučuje pravidelno­u konzumaci ryb právě kvůli obsahu omega-3 mastných kyselin pacientům s depresemi i těm, kteří trpí poruchami nálady nebo psychotick­ými poruchami.

Lidský mozek je – kromě vody – tvořen převážně tukem, a tak velmi záleží na tom, jaké tuky člověk ve své stravě přijímá. Omega-3 mastné kyseliny jsou přirozeně obsaženy v mořských rybách a jejich tuku, jenže rybí pokrmy jsou na talíři většiny lidí spíš vzácnost. Průměr zemí EU v příjmu ryb je 22 kilogramů na osobu a rok, Čech jich zkonzumuje pouze pět kilogramů.

O mnoho lépe na tom nejsou ani Britové, 90 procent britských dětí jí ryby méně než dvakrát týdně, což je málo, a to nejen s ohledem na vývoj a funkci jejich mozku.

„Představa, že si stačí jednou za čas dát smažený kousek ryby s hranolky a člověk pro sebe udělal dost, je mylná,“shrnuje Alex Richardson­ová. Sardinky, losos, treska, tuňák a další druhy mořských ryb by podle ní měly být běžnou součástí jídelníčku všech lidí bez ohledu na věk.

Poslední dny před Vánoci pro každého nejsou nejradostn­ějším obdobím roku. Mnozí z nás bojují s hořícími termíny, dlouhým seznamem toho, co musí být hotovo, a přemítáním nad tím, jak velká díra zůstane po svátcích v peněžence. I tím se otevírají dveře k projevům deprese. Téměř pětina obyvatel má příznaky deprese. Mezi nimi jsou nejčastěji právě ti, kdo sami pro své zdraví mnoho nedělají.

Daň za pohodlný život

Za rostoucím výskytem duševních poruch, a to nejen depresí, je možné vidět také to, jak výrazně se lidský život oproti minulosti proměnil. „Depresi je možné vnímat jako moderní poruchu,“je přesvědčen profesor Jiří Raboch, přednosta Psychiatri­cké kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice. Psychické poruchy jsou podle něj daní, kterou platíme za to, jak sice pohodlně, ale zároveň uspěchaně žijeme.

Ukazují to i data z výzkumu, na kterém se profesor Raboch podílel s psychologe­m Radkem Ptáčkem. Cílem bylo zjistit, v jaké psychické kondici Češi jsou a jak vlastně žijí. Výsledky nejsou povzbudivé. Více než polovina populace žije zdravě jen v nepravidel­ných intervalec­h a čtvrtina prakticky vůbec.

Mezi nimi jsou nejčastěji právě ti, kdo sami pro své zdraví mnoho nedělají. Jedí a pijí nepravidel­ně, nedokážou odolat velkému množství sladkostí a naopak se spíše vyhýbají rybám, ovoci a zelenině. Příliš kladný vztah nemají ani k pohybu nebo k pěstování koníčků. To všechno přitom má vliv také na jejich duševní zdraví.

 ?? Šk / k oc t rs te ut Sh to Fo ??
Šk / k oc t rs te ut Sh to Fo

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia