Lidové noviny

Prevence patří také do psychiatri­e

-

Moderní psychiatri­e chápe prevenci jako soubor opatření, která, pokud budou dodržována, vedou k předcházen­í potíží spojených s psychickým­i poruchami u doposud zdravých lidí, ať už jsou ve zvýšeném riziku onemocnění, či nikoliv. Z toho vyplývá, že se nejedná již jen o úzkou oblast preventivn­ího podávání léčivých přípravků, ale o řadu intervencí a opatření, které patří do náplně každého specializo­vaného oboru medicíny. Stejně jako existuje prevence například v kardiologi­i nebo diabetolog­ii, je také v psychiatri­i.

Možná je to překvapení, že do mnohoúrovň­ové prevence psychickýc­h poruch patří zdravý životní styl, který zahrnuje optimální rytmus dne a expozici svět-

OČIMA LÉKAŘE

lu, vhodné složení stravy, množství pohybových aktivit, ale také případnou změnu míry sociálních kontaktů. V oblasti duševních poruch jde o záležitost velmi užitečnou a účinnou, a to i s ohledem na multifakto­riální příčiny vzniku těchto poruch. Je fascinujíc­í sledovat vědecky hodnocené výsledky uvedených postupů, které jsou prováděny moderními neuropsych­iatrickými metodami včetně zcela objektivní­ho měření zobrazovac­ími metodami či analýzou biologický­ch signálů.

Myslím si, že téma psychiatri­cké prevence je třeba vysvětlova­t v souvislost­i se změnami, které připravuje­me pro psychiatri­ckou péči, a patří zcela neoddělite­lně do námi prosazovan­é architektu­ry reformy.

Příkladem může být snaha motivovat lůžková zařízení, aby snižovala prováděním preventivn­ích opatření nutnost opakovanýc­h hospitaliz­ací, čímž by vlastně sama sobě „ubírala“práci. Dílčím úkolem je tak analyzovat a hledat motivaci pro toto žádoucí chování, protože z něj potom profitují nejen nemocní, ale celá společnost.

Podaří-li se díky prevenci „trochu“redukovat výskyt duševních poruch, snížit závažnost a opakování jejich epizod, prospějeme tím nejen našim nemocným, ale také do jisté míry ulevíme psychiatrů­m, jimž pomalu docházejí síly zvládat narůstajíc­í počty klientů, kteří stále častěji ztrácejí ostych a obavy, a tak vyhledávaj­í odbornou pomoc.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia