Lidové noviny

Souboj králů o boxerský trůn

- ANTONÍN VAVRDA

Těžkou váhu čeká v dubnu milionový šlágr Anthony Joshua - Vladimir Kličko

PRAHA Poté, co v sobotu po půlnoci světový šampion IBF Brit Anthony Joshua „v suchém triku“ve třech kolech vyřídil Američana Erika Molinu, do ringu si to za ním namířila ukrajinská boxerská legenda Vladimir Kličko.

O pár desítek vteřin později se nesla světem bombastick­á novina: Joshua a Kličko se utkají 29. dubna na stadionu Wembley o pásy IBF aWBA těžké váhy.

„Stále je to skvělý boxer. Le- genda. Myslím, že nastal ideální čas na tento souboj. Musím se utkat s tím nejlepším,“zaznělo z úst stále teprve sedmadvace­tiletého rodáka z Watfordu.

„Je to nejlepší muž v této divizi a náš souboj tím největším možným, který mohu boxovat. Dělám tuhle práci 26 let. A právě tyhle zkušenosti­mi pomohou Anthonyho porazit,“pronesl přímo v ringu Kličko, který druhý den vyrazil na fotbalový zápas Manchester United - Tottenham.

V „Divadle snů“, jak se stánku United přezdívá, už v době duelu jednačtyři­cetiletý Ukrajinec možná nasával atmosféru před plněním vlastního snu: potřetí se stát mistrem světa těžké váhy a dost možná pak ověnčený pásy ukončit kariéru.

„Tohle bude naprosto skvělé,“dodal promotér Eddie Hearn, který už společně s experty počítá, jaké všechny finanční rekordy tito dva obři překonají.

Odhaduje se, že by měli prodat přes 1,5 milionů PPV (placených televizníc­h přenosů), pokud by se povedlo Wembley zaplnit, zaplatilo by 90 tisíc fanoušků za lístky odhadem přes 10 milionů liber. Více na box nikdy v historii na ostrovech nepřišlo. Ani na Muhammada Aliho. Celkem se mluví o cílové částce až 80 milionů liber (v přepočtu asi 2,6 miliardy korun).

Zápas nemá favorita. Ankety na vítěze na zahraniční­ch webech jsou mezi fanoušky vyrovnané.

„Je mladý dravý lev připraven převzít vládu, nebo zkušený, starý král ještě dokáže ubránit své teritorium?“položil za všechny řečnickou otázku Kličkův manažer Bernd Bönte...

V dubnu uvidíme.

 ?? Anthony Joshua (vlevo) a Vladimir Kličko. FOTO REUTERS ?? Boxerští šampioni.
Anthony Joshua (vlevo) a Vladimir Kličko. FOTO REUTERS Boxerští šampioni.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia