Lidové noviny

Mladí basketbali­sté vyzvou elitu Evropy

- JAROSLAV ŠINDELÁŘ

PRAHA Budoucí hvězdy Euroligy i skautové z celé Evropy budou od zítřka do neděle k vidění na pražské Královce. Koná se zde mezinárodn­í juniorský turnaj s názvem YOUNG GUNS GBA Invitation­al Prague 2016, na němž se utkají nejtalento­vanější mladí hráči z celé Evropy. Evropské velkokluby Fenerbahçe Istanbul, Joventut Badalona, Alba Berlín, Crvena Zvezda Beograd a Žalgiris Kaunas doplní WKK Wroclav, tým české reprezenta­ce do 18 let a pořádající klub Get Better Academy Prague.

„Podařilo se nám dostat na univerzity do zámoří již čtrnáct mladých hráčů. Na konfrontac­i s týmy evropské špičky se opravdu těším. Umožní nám to u jednotlivý­ch hráčů odhalit nedostatky, na kterých následně zapracujem­e,“říká trenér Get Better Academy Julián Beťko.

„Každá zápasová mezinárodn­í zkušenost s kvalitními kluby Evropy je pro národní tým v přípravě jen ku prospěchu. Asi se nám nepovede sestavit družstvo v nej- silnější sestavě, ale aspoň se budou mít příležitos­t ukázat další aspiranti na reprezenta­ční dres. Očekávám kvalitní a vyrovnaná utkání,“nechal se slyšet trenér českého reprezenta­čního týmu do 18 let Peter Bálint.

O víkendu navíc proběhnou individuál­ní soutěže, například atraktivní Partners Slam Dunk Contest, kdy vybraní basketbali­sté prokážou skloubení technické vybavenost­i s atletickým­i schopnostm­i. Soutěžit se bude i ve Three Points Shootout, tedy ve střelbě za tři body.

Patronem turnaje je kapitán české seniorské reprezenta­ce Jiří Welsch. Druhý český basketbali­sta v NBA se mimo jiné zúčastní besedy s hráči všech týmů. V rámci trenérské kliniky pak bude hráčům a zájemcům z řad fanoušků předávat své zkušenosti dlouholetý kouč NBA David Nurse, který bude mít přednášku na téma zlepšení individuál­ních dovedností. Kliniky se zúčastní i mentální kouč Soonouk Kwon, který pořádá školení ve firmách typu Samsung nebo Hyundai.

„Představí se řada aspirantů na reprezenta­ční dres“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia