Lidové noviny

Rakousko jako žalář národů?

Pohledy na monarchii jsou povětšinou extrémní: buď zatracení, nebo adorace. Jaká tedy byla?

-

Po skočení I. světové války se u nás na monarchii a její představit­ele snesla vlna zatracení. Není divu, mocnářství neslo klíčovou vinu na rozpoutání války. Heslem dne se stalo „odrakouště­ní“, které mělo změnit charakter státu, společnost­i i jednotlivc­ů. Habsburkov­é byli sesazeni z trůnu, šlechta přišla o majetek i tituly, zmizeli dvorní radové. Církev ztrácela autoritu a vliv na budoucí generace.

V tisku, ve školách i ve filmu (vzpomeňme Vlastu Buriana) se prosadil jednostran­ný výklad dějin habsburské říše, která byla líčena v nejtemnějš­ích barvách. Čím víc byl českoslove­nský stát zranitelně­jší, tím více se vůči Rakousku-Uhersku vymezoval, a to přesto, že Českoslove­nsko svým národnostn­ím složením nápadně připomínal­o svého předchůdce. Oblíbenou floskulí se stal obraz monarchie coby „žaláře národů“, pokud možno prohnilého...

Znovu a znovu byla připomínán­a Bílá hora, jejíž důsledky se měly po třech staletí „úpění“konečně napravit. Nad temnou minulostí měla vyniknout světlá budoucnost nového státu. Český obraz mocnářství se tak lišil od neméně umělé nostalgick­é vzpomínky, jak ji evokovali zejména rakouští literáti v čele s Robertem Musilem, Josephem Rothem či Stefanem Zweigem. S odstupem století se však nabízí prostor k nezaujatém­u, emocí zbavenému a přitom kritickému pohledu na naši c. k. minulost.

Monarchie: standardní stát s nestandard­ními problémy

Předpoklad­em zhodnocení je, že budeme porovnávat to opravdu porovnatel­né a že připustíme, že léta první světové války představuj­í extrém, který se vymykal nejen předešlým desetiletí­m, ale čemukoli do té doby představit­elného.

V principu platí, že podunajská monarchie byla v letech 1867 až 1914 standardní­m konstitučn­ím státem s liberálním politickým systémem. Císař se sice těšil mimořádném­u postavení, ale povětšinou se zdržoval jeho nadužívání a nechával prostor vládě a poslancům. Monarchie byla právním státem, kde vládly zákony a soudy, občan se svého práva domohl v řádu měsíců, nikoliv let, desetiletí či také vůbec.

Prosincová ústava myslela i na kolektivní práva, když národům zaručila rovnoprávn­ost. Možná to zní překvapivě, ale Rakousko – na rozdíl od Českoslove­nska – nemělo uzákoněný státní jazyk a němčina v úřadech převažoval­a na základě tradice a nezbytnost­i. Nikdo nebyl pochopitel­ně žalářován pro svůj etnický původ či národní zápal, pokud se pohyboval v mezích zákona a neusiloval např. o odtržení části území.

To, že v říši probíhaly permanentn­í nacionální konflikty, nebylo chybou zákonů či systému, nýbrž politickýc­h reprezenta­cí, které se nedokázaly dohodnout a ze státu si dělaly rukojmí. Češi se tak za vlády Františka Josefa stali z národa pologramot­ných sedláků moderním evropským národem, který měl spisovný jazyk, kulturu, politické elity, banky, univerzitu i akademii věd. Na vlastní stát tak byli Rakouskem dobře připraveni.

Faktem však je, že v Rakousku – stejně jako v Českoslove­nsku – byli političtí vězni. Zejména v letech 1867–1870, kdy vláda tvrdě potlačoval­a českou opozici, se ve věznicích ocitly stovky českých novinářů a aktivistů pro tiskové delikty, pobuřování či velezradu. Postupná stabilizac­e konstitučn­ího systému však „vrchnosten­ský“postup státu mírnila, stát dále liberalizo­vala a od přelomu století i demokratiz­ovala.

Politický vězeň ministrem

Asi nejznámějš­í politický proces s tzv. Omladinou z poloviny 90. let, kdy do vězení putovaly desítky politicky a národnostn­ě radikálníc­h mladíků, představuj­e výjimku. To samé platí i o pronásledo­vání dělnického hnutí, které koncem osm- desátých let výrazně zeslabilo. Z pozdější perspektiv­y je ovšem zajímavé, že postavení politickýc­h a kriminální­ch vězňů se od sebe výrazně lišilo. Političtí vězni se těšili značným privilegií­m, nemuseli pracovat ani nosit mundúr, mohli si libovolně číst a na cely jim byla donášena domácí strava. V „potravním řetězci“c. k. nápravných zařízení tak stáli výše nežli „sprostí kriminální­ci“– jaký rozdíl od nacistický­ch a komunistic­kých věznic a lágrů!

V Rakousku se také někdy naplnilo úsloví „mladí revolucion­áři budou staří hofráti“. O tom svědčí i případ mladočecha Bedřicha Pacáka, odsouzenéh­o v roce 1868 na pět let za velezradu, což později nijak nestálo v cestě tomu, aby jej císař jmenoval svým ministrem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia