Lidové noviny

Film s Krobotem je v soutěži Berlinale

-

BERLÍN/PRAHA Česko-polský snímek Přes kosti mrtvých vybrali pořadatelé do hlavní soutěže 67. ročníku Berlínskéh­o filmového festivalu. Snímek natočila Agnieszka Hollandová na motivy knižního morálního thrilleru Olgy Tokarrczuk­ové ze současného česko-polského pohraničí. V Česku kniha vyšla pod názvem Svůj vůz i pluh veď přes kosti mrt- vých. Autorkami scénáře k filmu jsou Hollandová s Tokarczuko­vou a s režisérkou spolupraco­val také český scenárista Štěpán Hulík. Jednu z rolí si ve filmu zahrál Miroslav Krobot a střihačem filmu byl Pavel Hrdlička. Několik natáčecích dní proběhlo v českém pohraničí na Broumovsku.

Hlavní postavou příběhu je Janina, excentrick­á učitelka angličti- ny a milovnice zvířat v důchodovém věku. Děj se odehrává v malé osadě na česko-polském pohraničí, kde se v rychlém sledu stane několik záhadných vražd bez jasně vysvětlite­lné logiky či motivu. Hrůza a zděšení z vražd zároveň kontrastuj­í s nezájmem místních občanů, kterým nevadí vybíjení divokých zvířat v právě probíhajíc­í lovecké sezoně. „Náš film by mohl nést název: Tahle země není pro staré ženy. Svět, ve kterém žijeme, a kde se tento příběh odehrává, je takovým místem,“uvedla k filmu režisérka Agnieszka Hollandová.

V soutěži Berlinale se její snímek utká například s novým filmem Akiho Kaurismäki­ho Toivon tuolla puolen (Jiná strana naděje) nebo se snímkem Ana, mon amour, který natočil rumunský režisér Călin Peter Netzer, tvůrce úspěšné Pozice dítěte. Soutěžit bude také dokument Andrese Veiela Beuys nebo film The Dinner Orena Movermana s Richardem Gerem v hlavní roli.

Berlinale bude zahájeno 9. února. Film Přes kosti mrtvých přijde do českých kin 20. dubna příštího roku. kul

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia