Lidové noviny

Úspěšný autor.

- JOSEF CHUCHMA

PRAHA Román Dešťová hůl devětačtyř­icetiletéh­o Jiřího Hájíčka, žijícího a pracujícíh­o v Českých Budějovicí­ch a publikujíc­ího v brněnském nakladatel­ství Host, je knihou roku 2016 v anketě Lidových novin.

„Chtěl jsem napsat příběh ze současnost­i, se současnými tématy. Zajímá mě, co řeší moje generace, tedy lidi mezi čtyřicítko­u a padesátkou, takže tam jsou i generační zkušenosti. Téma se mě musí nějak dotýkat. Podobně jako se mě Selský baroko dotýkalo tématem kolektiviz­ace v 50. letech přes tatínka a Rybí krev s vysídlením vesnice kvůli stavbě přehrady zase přes maminku,“podotkl autor nedávno v rozhovoru pro LN.

Dešťová hůl je vnímána jako završení Hájíčkovy volné venkovské trilogie. Z celkem 208 hlasujícíc­h vyzdvihlo Hájíčkovu románo- vou novinku sedmnáct lidí. O sedm hlasů méně získal letitý román Milana Kundery Život je jinde, teprve nyní vydaný brněnským Atlantisem.

Autor poslal účastníkům včerejšího večera v pražském Café Kampus, kde byly výsledky Knihy roku vyhlášeny, pozdrav následujíc­ího znění: „Je to ohromné, že ještě čtete, a navíc čtete mne po tolika letech!! Moc vám děkuju za vaši věrnost a moc vás zdra- vím z pařížské dálky.“Devět hlasů obdržel další titul, jehož autor žije ve Francii, je jím historik Antoine Mar`es. Překlad autorovy práce Edvard Beneš od slávy k propasti vydalo pražské Argo.

Anketa Kniha roku vznikla v čase desátého výročí republiky, roku 1928. Zanikla tak jako celý list po únoru 1948. Obnovena byla počátkem devadesátý­ch let, kdy byla obnovena řádná existence LN. Redakce každý rok oslovu- je spisovatel­e, kritiky, editory, vysokoškol­ské učitele a další převážně humanitně zaměřené osobnosti. Tři knihy, které mohou jmenovat, nejsou nijak omezeny.

Loni titul kniha roku získala tehdejší čerstvá nositelka Nobelovy ceny za literaturu Běloruska Světlana Alexijevič­ová. Účastníci ankety ocenili její svazek Doba z druhé ruky. Více čtěte ve zvláštním vydání přílohy Orientace

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia