Lidové noviny

Letos jsme zůstali doma

- JOSEF CHUCHMA

Dá se z toho vyvozovat nějaký trend? zní obligátní otázka po téměř každé výroční anketě. Ostatně takový dotaz byl autorovi těchto řádků položen i v Českém rozhlase, kde informoval o výsledcích letošní Knihy roku LN. Odpověď by měla být velmi obezřetná a střízlivá.

Anketa LN závisí na tom, co který rok nakladatel­é vydají. Tuto produkci nikdo neřídí, jde o spontánní proces. Odráží-li nějaké společensk­é trendy, pak nepřímo a se setrvačnos­tí, protože knižní tituly se nezřídka připravují i několik let. Zkrátka: loni v Knize roku na předních pozicích dominovaly překlady zahraniční­ch titulů historické literatury faktu, kdežto domácí beletrie byla upozaděna.

Letos však zvítězila česká románová novinka Jiřího Hájíčka před Kunderovým románem, který autor psal na konci šedesátých let, ovšem vydání v České republice se dočkal až letos.

Ale jedno zobecnění si přece jen dovolíme, i s ohledem na Knihu roku předloňsko­u (jejím vítězem byl dokumentár­ní román Básník od Martina Reinera). Podstatným rysem zde oceňovanýc­h knih zdá se být ohledávání paměti na rovině individuál­ní i společensk­é.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia