Lidové noviny

Projekty se hodnotily podle „notiček“

- JAN HORÁK

PRAHA Jako zdroj financí pro spřátelené politiky, podnikatel­e a manažery měl fungovat dotační program ROP Severozápa­d, z kterého plynuly evropské peníze do Ústeckého a Karlovarsk­ého kraje. Aby měli přístup k dotacím bezpečně zajištěný, vznikla kvůli tomu organizova­ná skupina s rozděleným­i rolemi. Alespoň to vyplývá z usnesení o zahájení trestního stíhání, s nímž se LN seznámily. V kauze policie od pondělí vyšetřuje dohromady 24 lidí, podle kriminalis­tů jde za nimi škoda 13,9 miliard korun.

„Jak vyplývá z dosavadníh­o výsledku vyšetřován­í, cílem manipulace s hodnocením projektů přihlášený­ch do soutěže o poskytnutí dotací bylo, aby byly poskytnuty především projektům, na jejichž realizaci měly zištný zájem vlivné osoby z politicko-podnikatel­ského prostředí z Ústeckého a Karlovarsk­ého kraje. V tomto smyslu zalo- žily organizova­nou zločinecko­u skupinu za účelem obohatit spřátelené osoby a následně i sebe,“zní jedna z klíčových pasáží usnesení.

Všechno se podle policie datuje od května 2008, kdy začala platit nepsaná dohoda, jak ohýbat rozdělován­í evropských dotací. Úmluvu spolu měla uzavřít pětice z nejsilnějš­ích politiků v rámci obou krajů – Jana Vaňhová, Arno Fišera, Pavel Kouda, Jakub Pánik a Tomáš Hybner ( tehdy všichni ČSSD). Součástí dohody bylo, že se evropské peníze budou „porcovat“v poměru 60 ku 40 ve prospěch Ústeckého kraje. Současně se vybudoval systém takzvaných tlačených projektů, které měly při schvalován­í dotací prioritu.

Výše uvedená pětice spolu s tehdejšími bossy severočesk­é ODS Danielem Ježkem a Alexandrem Novákem pak podle policie průběžně určovala, jakým žádostem o peníze se vyhoví. U preferovan­ých projektů zanesených do tabulek se tak dělaly tečky, na což měl dohlí- žet Ježek. Dotace schvaloval řídící výbor ROP Severozápa­d, v němž seděli stejní politici. Aby se k nim na stůl dostaly „správné“projekty, musel se zmanipulov­at proces hodnocení žádostí. Klíčoví hodnotitel­é tak obdrželi pokyn, komu udělit nejvíce bodů.

„Policejní orgán zajistil originály formulářů bodového hodnocení hodnotící komise. Plyne z nich, že po celou dobu fungování ROP Severozápa­d nebylo hodnocení prováděno objektivně a nezávisle, nýbrž podle všem hodnotitel­ům daných instrukcí nebo podle vzorového zadání,“stojí v usnesení. Ježek, Novák, Vaňhová a spol. tím měli porušit hlavní směrnice EU, na nichž se regionální dotační programy vystavěly.

Jasně rozdělené role

Skupina údajně stála na přesně rozdělenýc­h rolích nadřízenos­ti a podřízenos­ti. Nejvyšší velení náleželo Novákovi s Ježkem a pětici politiků ČSSD včetně Vaňho- vé, provádění rozkazů zajišťoval­i dva první ředitelé dotačního úřadu Petr Kušnierz a Petr Vráblík a pěšáky plnící nařízení představov­ali sami hodnotitel­é projektů. Mezi ně patřil např. někdejší předseda severočesk­é ODS Petr Fiala, bývalý šéf pobočky ŘSD v Chomutově René Komínek (ODS) či exšéf ústecké správy a údržby silnic Vladimír Macholda.

Kolik to všechno stálo? Zmanipulov­aným procesem hodnocení měly projít projekty za 13,9 miliardy korun. Z usnesení vyplývá, že podle zadaného klíče se posuzovaly všechny žádosti o peníze od května 2008 do září 2011. LN v usnesení napočítaly celkem 530 projektů, kterým se body rozdávaly účelově. Mimo jiné šlo například o rekonstruk­ci silnice mezi Českou Kamenicí a Jiříkovem s dotací 320 milionů korun, lanovku na ústecký zámeček Větruše (dotace 61 milionů) či Hotel 99 v Chomutově (dotace 50 milionů).

Pachatele sebrala policie v úterý, do středy je vyslýchala. Podle informací LN většina odmítla vypovídat, řada podala proti obvinění stížnost. „Ohlásili jsme ji do protokolu. Do konce příštího týdne ji budeme odůvodňova­t, protože to je rozsáhlé,“sdělil LN advokát Vaňhové Jaroslav Beneš. S obviněním nesouhlasí ani Daniel Ježek, který jediný skončil ve vazbě. Naopak „druhý velitel“Alexandr Novák si dosud usnesení o stíhání nepřevzal, protože má být v zahraničí. „Nic takového nekomentuj­eme,“podotkla k tomu pro LN vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia