Lidové noviny

Chovanec Hradu: My, nebo Babiš

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Pokud bude osa mezi prezidente­m Zemanem a hnutím ANO sílit, ČSSD se poohlédne po jiném kandidátov­i na nejvyšší státní funkci.

PRAHA S čím dál větší nelibostí hledí ČSSD na sbližování Miloše Zemana s Andrejem Babišem a jeho hnutím ANO. Prezident v poslední době hlasitě chválí práci ministra financí a naopak tvrdě kritizuje předsedu sociální demokracie Bohuslava Sobotku, k němuž má chladný vztah už od své nepovedené kandidatur­y na Hrad v roce 2003, po níž nynějšího premiéra zařadil do svého „seznamu zrádců“.

Ministr vnitra Milan Chovanec proto na uzavřeném jednání vyzval k tomu, aby se levicová vládní strana pokusila najít vlastního prezidents­kého kandidáta, pokud se vřelá náklonnost mezi Babišem a hlavou státu ještě posílí.

„Pevně doufám a věřím, že prezident republiky bude nestranný, a že bude hledat cestu ke straně, ze které vzešel ( míněna sociální demokracie – pozn. red.). Pokud tomu tak nebude, nezbude nic jiného než se zamyslet a v rámci referenda, které avizoval Bohuslav Sobotka, hledat jiného kandidáta,“řekl Chovanec.

Nebezpečný dvojblok

ČSSD svého bývalého předsedu Zemana podpořila v druhém kole prezidents­ké volby v roce 2013 proti Karlu Schwarzenb­ergovi. Tehdy to znamenalo nabídku usmíření po deseti letech nevraživos­ti. Zeman se ale po usednutí na Hradě ke své mateřské straně chová s obdobnou přezíravos­tí, jako to dělal jeho předchůdce Václav Klaus ve vztahu k ODS.

Alespoň u části sociálních demokratů ministr Chovanec svým návrhem zabodoval. Souhlasí s ním třeba novopečený ministr pro lidská práva Jan Chvojka, který v křesle člena vlády nedávno vystřídal Jiřího Dienstbier­a.

„Ani já bych si nepřál dvojblok Babiš-Zeman. Považuji ale za důležité, aby se teď ČSSD soustředil­a na sněmovní volby. Na rozhodnutí o podpoře prezidents­kého kandidáta je ještě čas,“řekl včera LN Chvojka.

I další členové považují debatu o prezidents­kých kandidátec­h za předčasnou. Politické strany s oznámením svých favoritů čekají až na to, jak se v první polovině nového roku rozhodne Zeman. Tomu, zda bude, nebo nebude mandát obhajovat, poté uzpůsobí svou taktiku i volbu osobností, jež do boje o Hrad vyšlou. „Jakýkoliv komentář je předčasný. Zatím ani nevíme, zda bude chtít Miloš Zeman kandidovat,“uvedl Jeroným Tejc. „Pokud by- chom měli dávat doporučení jako ČSSD, přimlouval bych se za vnitrostra­nické referendum,“dodal.

Důvod, proč otevírat debatu o výběru kandidáta na nejvyššího ústavního činitele, nevidí předseda sněmovny amístopřed­seda klubu ČSSD Jan Hamáček. A šéf poslanecké frakce Roman Sklenák se domnívá, že vliv politickýc­h stran na volbu prezidenta se přeceňuje. „Pokud se Miloš Zeman rozhodne kandidovat, pro voliče nebude podstatné, kdo ho nominoval, a mnozí to při volbě ani nebu- dou vědět. Jestli něco ČSSD vždy spolehlivě rozdělí, tak je to volba prezidenta. Možná by bylo nejlepší nenominova­t nikoho,“prohlásil Sklenák.

Babiš je predátor, řekl ministr

Chovanec svou výzvu pronesl na jednání ústředního výkonného výboru minulou sobotu. Koncem pracovního týdne záznam své řeči zveřejnil na Twitteru. V ní uvedl, jak ho rozezlilo, když Zeman nedávno pochválil Babiše za státní rozpočet. „Pro boha živého, to je vláda Bohuslava Sobotky, výsledek rozpočtu je výsledek celé vlády,“řekl ministr.

Proti pochvalným slovům na Babišovu adresu se už dříve vyslovil i předseda vlády Sobotka. Zeman byl podle něj k šéfovi státní kasy nekritický. „Já velmi rád pochválím pana premiéra, až bude za co,“reagoval prezident.

V projevu k vedení ČSSD se Chovanec opřel také přímo do Babiše, když ho označil za predátora. Navíc zkritizova­l jím vlastněné sdělovací prostředky, mezi něž patří i LN. Poznámku čtěte na straně 10

 ?? Ministrovi vnitra vadí, že prezident zásluhy celé vlády v oblasti rozpočtu přičítá pouze šéfovi státní kasy. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA ?? Chovancova výtka.
Ministrovi vnitra vadí, že prezident zásluhy celé vlády v oblasti rozpočtu přičítá pouze šéfovi státní kasy. FOTO MAFRA – MICHAL ŠULA Chovancova výtka.
 ?? „Rád pochválím pana premiéra, až bude za co,“odpovídá prezident na výhrady sociálních demokratů. FOTO MAFRA – YAN RENELT ?? Zemanova reakce.
„Rád pochválím pana premiéra, až bude za co,“odpovídá prezident na výhrady sociálních demokratů. FOTO MAFRA – YAN RENELT Zemanova reakce.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia