Lidové noviny

Nový úsek D8 se otevře v jednom pruhu

- ÚSTÍ NAD LABEM

Poslední úsek dálnice D8 přes České středohoří se dnes otevře s omezením. Provoz kolem estakády u Prackovic bude sveden do jednoho dálničního pruhu. Důvodem omezení jsou podle mluvčího Ředitelstv­í silnic a dálnic (ŘSD) Jana Rýdla výsledky měření v nestabilní­m svahu.

Slavnostní otevření je naplánován­o na dnešní dopoledne, pro dopravu by měla být dálnice k dispozici vpodvečer. Otevření úseku dálnice D8 má být přítomen mimo jiné prezident Miloš Zeman. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček na dotaz ČTK včera večer uvedl, že Zemanův program se v tuto chvíli nemění. Omezení se bude týkat zhruba dvoukilome­trového úseku.

„Sobotní otevření D8 platí. Generální ředitel ŘSD se rozhodl pro mírné omezení dopravy nad Prackovice­mi na estakádě na základě doporučení rady monitoring­u. V uplynulých 24 hodinách registruje rada na měřicích bodech údaje o lokálních posunech v podloží pravého jízdního pásu prackovick­é estakády. Jedná se o odezvu na prováděná technická opatření ke stabilizac­i stavby,“řekl Rýdl.

Dočasné opatření

Opatření je podle ŘSD dočasné. „Dále bude radamonito­ringu vyhodnocov­at další měření, aby potvrdila, že stabilizač­ní opatření zafungoval­a a může být provoz převeden na oba jízdní pásy dálnice na prackovick­é estakádě,“doplnil Rýdl.

Nestabilit­a u estakády se poprvé ve větší míře ukázala v říjnu. Stavbaři museli kvůli propadu podpěry mostu rozebrat část dokončené dálnice a odtěžit desítky tisíc tun náspu. Součástí úpravy bylo vybudování šestnáctim­etrové odvodňovac­í stěny a padesátime­trové kotvy. ŘSD monitoruje dálnici i její okolí sondami, výstupy z nich má každou hodinu.

Rozestavěn­á dálnice D8 z Prahy přes Ústí nad Labem do Německa se dlouhodobě potýká s nestabilit­ou podloží. V červenci 2013 se po silných deštích utrhl svah u Litochovic na Litoměřick­u. Sesuv zavalil rozestavěn­ý úsek D8 asi v délce 200 metrů a poškodil i železniční trať. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia