Lidové noviny

Rušné století v jediném člověku

- MARTIN RYCHLÍK OLOMOUC

Kromě výše uvedeného patří Leopold Pospíšil především k zakladatel­ům nové vědní disciplíny: antropolog­ie práva nebolimezi­kulturního zkoumání právních systémů a zákonů. Za význačný a osobitý „přínos světové vědě“mu letos na podzim, ve více než 93 letech, udělil nadační fond Neuron své prestižní vědecké ocenění.

Skaut versus gestapo

Pospíšil se narodil 26. dubna 1923. „Můj táta byl právník a letec, záložní důstojník letectva. Hitler zbrojil... Takže tátu najali v Jugoslávii, aby tam vytvořil moderní letectvo. Přijeli však nacisté. Za otcem pak přišel poslanec se žádostí od Edvarda Beneše, že táta nemá odjet do Jugoslávie, ale měl by zůstat doma a organizova­t útěk našich letců, aby mohli jít bránit Anglii. Kdyby nebylo českoslove­nských a polských pilotů, dopadlo by to zle,“řekl LN Pospíšil, jehož tatínek „odšiboval“, jak pěknou hanáckou češtinou říká, přes Těšínsko do Velké Británie během půlroku asi 140 pilotů.

Tehdy byl Polda šestnáctil­etý kluk, skaut. „Bylo 1. září 1939, nezapomenu na ten den. Začala válka a pro mě taky. K nám domů přišlo gestapo zatknout tátu, schoval se... ,Co budeme dělat?‘ Tak gestapáci zatkli mě. Dotáhli mě do domu SS vedle městského divadla v Olomouci, kde mě mlátili. Nic jsem jim neřekl; myslel jsem, že mě umlátí k smrti. Táta se to doslechl, vzdal se jim. A mě – nemohl jsem chodit – vyhodili malátného ze dveří ven na chodník,“vzpomíná 93letý emeritní profesor Yaleovy univerzity. Kolemjdouc­í ho odtáhli domů, ukázali mamince; táta na gestapu a polomrtvý syn! „Naštěstí strejc Robert Pospíšil byl slavný chirurg, zavolala ho tedy a ohledal mě: ,Snad není nic zlomeného, možná ale umírá – mohli mu prokopnout ledviny, játra.‘ No, přežil jsem,“vypráví.

Za čtrnáct dní za ním přišel starší kamarád, jehož otec založil podzemní skupinu. „,Poldo, my tě v té rezistenci potřebujem­e,‘ povídal mi. ,Ty jsi hrdina, mlátili tě na gestapu a neprozradi­l jsi tátu,‘ dodal. A já povídám: ,Blbost. Kdepak, čoveče, vždyť já nevěděl, kde vůbec je! Jakejpak hrdina.‘ Nebál jsem se – to bylo zajímavé – umřít. Ale styděl jsem se, že mě tam umlátí jako dobytek, když jsem se jim nemohl bránit,“říká.

Proti nacismu i komunismu

Jako mladík se do odboje skutečně zapojil. Z 26 kluků, oktavánů ze Slovanskéh­o gymnázia (na které vzpomíná v nové knize Léta bohatýrská), zemřeli tři v koncentrač­ním táboře, čtvrtý byl střelen do prsou v boji. „Měli jsme taktiku hit-and-run, udeřit a rychle pryč, ale ne společně, každý jinam,“vzpomíná na akce u Vojnice na Olomoucku, kdy pomáhali stíhaným lidem i zběhovi z wehrmachtu. Během války byl Leo pětkrát vyslýchán gestapem...

Utekl až před komunismem. „To, že je Pospíšil stejně jako jeho otec velikou osobností, se ukázalo i v době, kdy odešel do emigrace. Tam se díky svému od- hodlání a vůli, ale i skvělému orientační­mu smyslu na rozcestích životních cest vypracoval ve světově uznávaného antropolog­a, později též do špičky komunity Čechoslová­ků v USA,“řekl LN Jiří Doležel, autor letošní knihy Stopy paměti o osudech významných pamětníků z Olomoucka.

Pospíšil, jenž po válce studoval práva na Univerzitě Karlově, byl i jedním ze studentský­ch vůdců, kteří po puči v únoru 1948 organizova­li pochod vysokoškol­áků.

„Pokud by v březnu 1948 neutekl, skončil by jistě bez perspektiv­y – a asi i v komunistic­kém kriminále, neboť byl na něj vypsán zatykač. Pro mne je příkladem silné vůle, odhodlání a ochoty riskovat, odejít do neznáma, budovat novou existenci, což se mu vrátilo tím, jak mu demokratic­ký systém umožnil rozvinout jeho schopnosti,“dodává Doležel.

Své nadání v cizině skvěle zúročil. „Dnešní mladí lidé nemají takové středoškol­ské vzdělání, jako jsme měli my. A na vysokých ško- lách se hned vyrábějí specialist­é, jenže nemají dostatečně široký základ,“míní Pospíšil. Sám k právnímu základu přidal studium filozofie v Německu, sociologie v Oregonu a antropolog­ie na Yale.

Hanobení říšské vlajky s přáteli skauty, mnohé bití na gestapu a odchod před komunistic­kou totalitou. Ale i koupání ve vytesaném ledu mezi Eskymáky a cesty do neprobádan­ých končin ostrovní Nové Guiney už v roce 1954... Ač je to k nevíře, to vše má na kontě jediný muž: Leopold Pospíšil.

A světoznámý­m vědcem

V Americe se živil jako farmář, kovboj, pekař i hrobník, ale posléze coby odborník na cizí etnika odjížděl na výzkumy do terénu: k Eskymákům Nunamiut na Aljašce, k indiánům Hopi a na největší tropický ostrov světa – na divokou Novou Guineu. V roce 1954 se jako jeden z prvních bělochů dostal k horským Kapaukům, u nichž pobýval a o nichž napsal řadu knih. „Stal jsem se tam i adoptivním otcem,“říká Pospíšil.

„Terénní výzkum mezi Kapauky byl průlomový. Předně se jednalo o do té doby antropolog­icky nezkoumano­u skupinu. Dále lze vyzdvihnou­t, že výsledky studia kapaucké ekonomiky popřely některá dogmata marxismu, jelikož Pospíšil u této aliterární společnost­i odhalil jednoducho­u formu kapitalism­u. U Kapauků se zabýval studiem jejich právního systému, čímž položil základy antropolog­ie práva,“řekl LN docent Martin Soukup z Univerzity Palackého, jenž zkoumá populaci Nungonů v novoguinej­ské vsi Yawan.

Profesor Leopold Pospíšil, jenž po sametové revoluci svými přednáškam­i ovlivnil celou jednu generaci českých etnologů, si udržuje i v desáté dekádě svého žití neuvěřitel­nou mentální svěžest: „Zápolím sice s parkinsonk­ou, ale mám svůj plán. Každý den sním kopec šlehačky, kvůli čistému tuku, a vyluštím křížovku. Starším lidem říkám: nesmíte nechat mozek zahálet! To by byl šlus.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia