Lidové noviny

Rozveďme se rychle, tlačí EU na Brity

- BRUSEL

JOHANA KOTIŠOVÁ

„Budeme z Evropské unie odcházet. Chceme, aby to byl tak hladký a spořádaný proces, jak je to jen možné,“prohlásila šéfka britského kabinetu Theresa Mayová, když přijela na čtvrteční jednání Evropské rady do Bruselu. Když unijní budovu pozdě večer opouštěla, členové ostatních 27 členských států právě začínali mluvit o budoucím způsobu vyjednáván­í brexitu. A někte- ré londýnské představy braly zasvé.

Summit především odmítl možnost, že by Británie podle svého přání zůstala součástí jednotného evropského trhu, pokud se uzavře migrantům ze zemí EU včetně Česka. Evropská rada totiž potvrdila tři hlavní principy jednání: bude trvat na vyváženost­i práv a povinností Spojeného království, nezačne jednat bez jeho oficiálníh­o oznámení o záměru opustit EU a stojí si za neděliteln­ostí svobody pohybu osob, zboží a kapitálu a svobody podnikání.

Před půlnocí lídři pravidla odchodu Velké Británie z EU odsouhlasi­li. „Evropská rada bude dr- žet nad procesem politickou kontrolu a za Evropskou unii bude vyjednávat Komise,“shrnul předseda Evropské rady Donald Tusk.

Unie angažuje parlament

Způsob vnitřní organizace brexitu, který premiéři a prezidenti schválili, se příliš neliší od původního návrhu. Ten se však nelíbil předsedovi Evropského parlamentu Martinu Schulzovi, neboť podle něj stavěl poslance do podřadné role. „Zdá se, že Evropský parlament se na jednání o brexitu nebude podílet. Dal jsem jasně najevo, že to je zcela nepřijatel­né,“uvedl Schulz. Podle jeho čtvrtečníh­o vyjádření by bylo „podiv- né“, pokud by se jedna ze tří nejdůležit­ějších unijních institucí na jednání s Brity nepodílela.

Sedmadvace­t lídrů nakonec Schulzovi mírně ustoupilo. „Reprezenta­nti Evropského parlamentu budou přizváni k přípravným setkáním,“citoval Tusk výsledky neformální schůzky. Vyjednavač­i brexitu navíc budou parlament pravidelně informovat. „Možná to není dost, nikdy to není dost,“povzdechl si unijní prezident. „Od začátku mi bylo zcela jasné, že vyjednáván­í musí vést Evropská komise,“vysvětlil.

Jako šéfa vyjednávac­í komise určil summit Michela Barniera, zkušeného francouzsk­ého politi- ka a bývalého eurokomisa­ře pro vnitřní trh a služby. A Barnier neotálí. Už dříve stanovil termín konce vyjednáván­í na říjen 2018 a „rozvod“na březen 2019. Vyzval také Mayovou, aby článek 50 Lisabonské smlouvy, který proces spustí, aktivovala co nejdříve: „Všichni máme zájem neprodlužo­vat atmosféru nejistoty,“vysvětlil.

Mayová při odchodu přesto brexit nezmínila. Zaměřila se na Sýrii a slíbila, že Velká Británie pošle na pomoc obyvatelům obléhaného města Aleppa dvacet milionů liber.

 ?? Zvláštní zpravodajk­a LN v Bruselu ??
Zvláštní zpravodajk­a LN v Bruselu

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia