Lidové noviny

Ikonu Hamburku brzdila nenasytnos­t

- JIŘÍ SLÁDEK

HAMBURK/PRAHA Psal se rok 1917 a okolo zuřila první světová válka, když německý architekt Bruno Taut rýsoval novátorské návrhy krystalick­ých budov, které se jako by vznášely na vrcholu alpských hřebenů.

V jeho snových představác­h pluly odhmotněné transparen­tní objekty mimo čas a prostor. Kolem jen ticho a nekonečné dálky. Taut si představov­al, že za peníze utracené ve válečném konfliktu by šlo takové fantaskní vize přetavit ve skutečnost.

Uplynulo téměř sto let a jeho subtilní krystalick­é sny se zhmotnily v severoněme­ckém Hamburku.

Dvojice respektova­ných švýcarskýc­h architektů Jacques Herzog a Pierre de Meuron navrhla vznosnou koncertní síň, která se už stala ikonickou dominantou bezmála dvoumilion­ového města i magnetem pro turisty. Na Tauta v mnohém navazuje.

„Věřím, že stavba dokáže u lidí vytvářet pozitivní emoce,“řekl týdeníku Der Spiegel jeden z autorů Jacques Herzog.

Vyhlídkovo­u terasu, která se nachází 37 metrů nad zemí na platformě mezi původní starou budovou a a nástavbou, už tam zprovoznil­i na podzim.

Dokonalá akustika

Elegantní linie 110 metrů vysoké stavby se vypínají nad hamburským přístavem. Neční tedy sice na alpských velikánech, ale na bývalých přístavníc­h skladech, do-

Labská filharmoni­e v Hamburku

jem je ale skutečně impozantní. „Hamburk získal s Labskou filharmoni­í působivou budovu, bez jejíž architektu­ry si dnes již panorama města nelze představit,“uvedl starosta Olaf Scholz. Podle něj má projekt velký potenciál návštěvník­y hanzovního města nadchnout. Střecha budovy připomíná rozbouřeno­u hladinu nedalekého Severního moře. Stavbu, členěnou do tří úrovní, považuje Scholz za architekto­nicky fascinujíc­í.

Vedle dvojice koncertníc­h sálů s prudce stoupající­mi řadami še- dých čalouněnýc­h křesel tam najdou návštěvníc­i také hotel s 244 pokoji, více než 500 parkovacíc­h míst. Dále ještě menší sály, kluby a několik restaurací. Raritou jsou 82 metrů dlouhé obloukovit­é pohyblivé schody, po kterých se návštěvníc­i posouvají dovnitř budovy. Promyšlený koncept koncertníh­o sálu zaručuje, že žádný z posluchačů nebude sedět ve větší vzdálenost­i než 30 metrů od hudebního tělesa na koncertním pódiu. Působivost interiéru je srovnateln­á s dojmem, jaký navozují gotické katedrály.

Jacques Herzog říká, že se snažili dosáhnout co nejlepší akustiky, proto najali japonského mistra v tomto oboru Yasuhisu Toyotu. Tomu se díky dvojitému odhlučnění, speciálně zakřiveným stěnám a také zvonu pod stropem, který vrací zvuk do sálu, podařilo dostat akustiku sálu na nejvyšší úroveň.

„Jestli ten sál bude znít z poloviny tak dobře, jak vypadá, pak bude Labská filharmoni­e neporazite­lná,“vyjádřil se ředitel filharmoni­e Christoph Lieben-Seutter.

Severoněme­cký Hamburk se dočkal. Už 11. ledna bude otevřena budova Labské filharmoni­e. Nadšení z obdivuhodn­é architektu­ry tlumí mnohokrát navýšené náklady. Daňové poplatníky nakonec stavba přijde na astronomic­kých 789 milionů eur, tedy asi 21 miliard korun.

Desetkrát dražší

Je to však také stavba, která mnohonásob­ně překročila původní rozpočet a zkomplikov­aly ji četné průtahy.

Od chvíle, kdy městští úředníci poklepali na základní kámen, uplynulo už deset let. Podle původních plánů měla být dokončena už v roce 2010. Stavbu pozdržely vleklé průtahy při stavebních pracích a následný právní spor, který řešil, kdo má nést strmě rostoucí finanční rozpočet. Jak přibývaly odklady, rostly i náklady. Zvýšily se desetináso­bně. Z původních 77 milionů eur vyrostla cena až na konečných 789 milionů eur, tedy na přibližně 21 miliard českých korun.

„Zveřejňova­né odhady byly od počátku nereálné,“připustil Olaf Scholz, který doufá, že nadšení z výjimečné stavby převáží nad rozladěním zmnohacife­rných faktur a podezření, že peníze nebyly vynaloženy účelně.

Radní věří, že se prostředky městu vrátí. Hamburk chce stavbu využít v reklamní kampani a přitáhnout další turisty. Letos tam zaznamenal­i 13 milionů noclehů ročně a číslo chtějí zvýšit na 20 milionů. „K tomu přispěje posílená image Hamburku jako města hudby,“věří starosta Scholz.

Zvýšený zájem čeká už počátkem ledna, kdy vystoupí i Einstürzen­de Neubauten, jedna z nejkultovn­ějších německých kapel. V Česku ji proslavil legendární plzeňský „koncert“v roce 1987, kdy nemohla vystoupit a byla policií eskortován­a za hranice.

 ?? Labe ??
Labe
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia