Lidové noviny

Trumpův velvyslane­c chce sídlit v Jeruzalémě

- WASHINGTON

Designovan­ý americký prezident Donald Trump dál rozšiřuje svůj tým. A nepřestává budit kontroverz­e, přestože se v mnoha případech dají čekat. Stejně jako u právníka Davida Friedmana, kterého si Trump přeje jako velvyslanc­e Spojených států v Izraeli.

Friedman, jenž pochází z židovské rodiny a stejně jako současný americký ambasador Daniel Shapiro mluví hebrejsky, je zastáncem tvrdé linie, příznivcem výstavby židovských osad na okupovanýc­h územích a také přestěhová­ní sídla velvyslane­ctví z přístavníh­o Tel Avivu do sporného Jeruzaléma. To potvrdil Friedman i ve svém prohlášení, kde uvedl, že se těší na vykonávaní funkce právě z tohoto města.

To je potenciáln­ě výbušný nápad, protože umístění ambasády v rozděleném, nestabilní­m městě by popudilo nejen jeho arabské obyvatele, ale i další muslimské země.

Zvrátilo by také desetiletí směřování americké zahraniční politiky. Velvyslane­ctví USA sídlí v Tel Avivu už déle než 68 let. Nachází se tam i většina dalších ambasád zemí, které neuznávají anexi východního Jeruzaléma Izraelem po šestidenní válce v roce 1967 ani Jeruzalém jako hlavní město židovského státu.

Příznivcem přemístění úřadu je ale i sám Donald Trump, jenž ho avizoval už během předvolebn­í kampaně. Zastává i další proizraels­ké názory. Odmítá například na Izraelce tlačit, aby se zapojovali do mírových rozhovorů s Palestinci.

Jako prezidents­ký kandidát byl proto židovským extremistů­m v Izraeli sympatický mnohem více než dosluhujíc­í šéf Bílého domu Barack Obama, který kritizoval výstavbu osad na okupovaném Západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě. Právě osady jsou pro Palestince hlavní překážkou míru s židovským státem.

„Friedman je můj dlouholetý přítel a poradce, jemuž důvěřuji. Jeho silné vztahy s Izraelem vytvoří základy diplomatic­ké mise a budou obrovským přínosem pro naší zemi v rámci posilování svazků s našimi spojenci a úsilí o mír na Blízkém východě,“je přesto přesvědčen o kvalitě své volby Trump. sim

 ?? David Friedman FOTO REUTERS ??
David Friedman FOTO REUTERS

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia