Lidové noviny

Rorýsi a kosatky

-

Projev ministra vnitra, prvního místopředs­edy ČSSD a celkově zlého muže partaje Milana Chovance na uzavřeném zasedání stranickýc­h špiček je zajímavý i z jiných aspektů než jen vymezením se vůči Miloši Zemanovi. Chovanec je přemýšlejí­cí a zároveň strategick­y myslící socialisti­cký předák, jeho úvahy je dobré brát vážně. Ostatně byl to on, kdo hned po volebním neúspěchu zavelel k návratu k Zemanovi a plán, svému předsedovi navzdory, i prosadil.

Velezajíma­vý je třeba i poměrně pochopitel­ný vztek na slabé a laxní odbory. Tak jako se Andrej Babiš opírá o některé úspěšné byznysmeny, socialisté by tuze rádi vyostřili politický konflikt spojením s odbory ( práce versus kapitál, jak učí Marx i Piketty) – ale odbory jim v tom plánu příliš nepomáhají.

Chlívek pak nejvíce zaujalo opakované připomenut­í, že sociální demokraté zjevně a promyšleně brání příchodu jakýchkoli zahraniční­ch dělníků. Nejen byznysmeni, ale i lidé ve firmách, které musejí odmítat zakázky, protože nejsou lidi, asi tolik nadšeni nebudou.

Zejména ti, kdo kvůli tomu notně pracují přesčas či o svátcích, budou jistě Mila- nu Chovancovi a celému Lidovému domu hluboce vděčni.

Tak jako se Andrej Babiš opírá o některé úspěšné byznysmeny, socialisté by tuze rádi vyostřili politický konflikt spojením s odbory. Práce versus kapitál, hned by bylo jasno.

Posedlost Andrejem Babišem a zejména neschopnos­t porozumět podstatě jeho úspěchu pamětníkům připomíná devadesátá léta a fenomén Václava Klause. Tehdy mu levice také nemohla přijít na jméno – a on si dlouhé roky dělal, co chtěl. ČSSD nebyla schopná se mu postavit – až do příchodu Miloše Zemana. Třeba jednou přijdou sociologov­é s výzkumem, zda na obou vůdcích stáda (a zejména jejich voličích) není více podobnosti než jen titul Ing. za absolvován­í vysoké školy ekonomické v dobách ČSSR.

Označit Babiše ze predátora, jak učinil ve svém projevu pan Chovanec, je v posledku vlastně lichotka, protože predátorem je nakonec i takový rorýs. Babiš je ve skutečnost­i něco značně nebezpečně­jšího. V byznysu se podobným typům říká žralok – snažící se opanovat co největší teritorium a vytlačit z něj všechny konkurenty, či ještě lépe je pohltit.

Jenže fňukáním predátora, přátelé, nezastavít­e. Buďto proti němu vybudujte s ostatními partajemi pořádnou zónovou obranu, nebo si postavte do čela někoho podobného. Pro příklady nemusíte chodit ani daleko do historie, ani za hranice. Miloš Zeman vytěsnil Václava Klause tak, že někdejší politický hegemon seděl naposledy ve vládním křesle 2. ledna 1998. Stručně řečeno: taková kosatka si se žralokem poradí během okamžiku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia