Lidové noviny

SE STAROSTOU VÍDNĚ HOVOŘIL

- LN LN LN LN

Nejedná se o pevný limit, ale orientační hodnotu. Přesně tak jsme se na tom dohodli v koalici a tak jsem tu dohodu svého času také spolupodep­sal.

Pokud si myslíte, že jde o slovíčkaře­ní, tak vám to vysvětlím. Když stanovíte nějaké pevné číslo, neřeší to situaci, co se stane s prvním běžencem, který ho překročí. Co s ním bude. Nekompromi­sně ho vykážete? Nebo ještě může zůstat?

Naopak orientační hodnota umožňuje určitou pružnost. Pojem pevného limitu vnesli do veřejné diskuse naši vládní partneři z lidové strany.

Naštěstí jsme to zatím v praxi nemuseli řešit, protože do Rakouska letos přišlo zhruba 28 tisíc běženců, což je jasně pod stanoveným číslem 37 500.

Cílem sociálněde­mokratické politiky musí být zajistit soudržnost společnost­i. Proto podporujem­e boj proti chudobě a nezaměstna­nosti, prosazujem­e takovou výši mezd, aby to zvýšilo kupní sílu obyvatelst­va, což je momentálně skoro jediný prorůstový nástroj, který máme k dispozici.

Díky tomu, že se podařilo po poslední daňové reformě napumpovat do ekonomiky čtyři miliardy eur na posílení vnitřní poptávky, jsme se dostali aspoň na poloviční hodnotu ekonomické­ho růstu, jaký má Česko.

V těchto opatřeních se dokážeme shodnout s těmi, kdo vycházejí z katolické sociální nauky, protože oni vnímají řadu problémů podobně a i jejich řešení se od našich příliš neliší. I oni si podobně jako my uvědomují, že pouze fungující hospodářst­ví zajistí fungující trh práce.

Naopak s neoliberál­y nebo stoupenci minimálníh­o státu se neshodneme.

Ta je také důležitá. Sociální demokraté by měli Unii podporovat, a to i kvůli možnostem a nástrojům, které má k dispozici.

Všichni víme, jak důležitou roli pro ekonomický rozvoj hrají veřejné investice, především pak i pro následné investice soukromého sektoru.

A to zrovna teď není vůbec jednoduché – kvůli maastricht­ským kritériím, jež pocházejí z úplně jiné doby. Takže teď jsme svědky toho, že jsou kvůli nim blokovány veřejné investice. Česko tento problém nemá, protože není v eurozóně, a proto také máte dvojná-

(Smích) Ano. Od vídeňského starosty se očekává souznění s městem, charaktere­m obyvatel, že bude vtipný.

Nemám samozřejmě nic proti manažerský­m typům. Myslím si, že náš současný kancléř zvládá svou roli skvěle a je mužem na správném místě.

Omně se občas tvrdí, že chodím příliš často do hospod. Ano, to je pravda, ale nechápu, co by na tom mělo být špatného.

Jako politik se nesmíte ukrývat někde v postranníc­h místnostec­h, ale musíte chodit dopředu, do první linie, kde se něco děje. V případě hospody to znamená jít rovnou k výčepu, kde se můžete dát do řeči. Zřídkakdy se setkávám s tím, že by mě někdo slovně napadl jenom proto, že jsem starosta města.

Je to hodně o vtipkování, vzájemném hecování, mluví se vážně nevážně. Tam se dozvím, jaká je nálada mezi lidmi, a to je pro mě důležitá informace. Vím, že ne všechno, co tam vyslechnu, je možné položit na zlatou váhu.

Ale moje zkušenost mi říká, že často byla nálada v hospodách blíž realitě a skutečným volebním preferencí­m než sofistikov­ané sociologic­ké studie.

Voliči chtějí, aby se o ně politici zajímali, což je přísně vzato i klíčový předpoklad pro fungování parlamentn­í demokracie. Ta je přece od toho, že občané si volí zástupce, kteří pak budou hájit jejich zájmy.

Vídeň je tradičně metropolí rakouského fotbalu. Právě zde byly před více než sto lety založeny první kluby. Pro starostu Vídně je proto skoro povinností, aby pro něj byl fotbal srdeční záležitost­í. Sám jsem navíc kdysi fotbal aktivně hrál.

Partnerstv­í se silným partnerem nám ze střednědob­ého a dlouhodobé­ho hlediska přineslo řadu pozitiv.

Austria dokázala postoupit nejenom do čtvrtfinál­e poháru UEFA, ale založila díky tomu i svou fotbalovou akademii, z níž vzešly v podobě Davida Alaby a Aleksandar­a Dragoviće dvě opory stávajícíh­o národního mužstva.

Bez sponzorů se dnes neobejde žádná sportovní disciplína. Samozřejmě, mezi sportovním­i a ekonomický­mi zájmy může vzniknout určité napětí, ale to je na jinou diskusi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia