Lidové noviny

Hodiny jdou pozpátku

-

Zavedl prý kdysi ředitel jakési veliké americké automobilk­y šéfa příslušnéh­o odborového svazu do provozu. Tam samé automaty v plné práci. Myslíte, že tito dělníci budou někdy stávkovat? ušklíbl se ředitel na odboráře. A myslíte si vy, že budou kupovat vaše auta? vrátil smeč odborář.

Fousatá anekdota půl století stará změnila se dnes v noční můru. Kapustiček práce ubývá a slimáčků nezaměstna­ných přibývá. Kdo je bohatý, bohatne, kdo je chudý, chudne, oligarchov­é a banky prospívají a ve své dobrotě občas nějaký drobek s hlasitým bubnováním předhodí těm dole. Navíc se původně dělnická vrstva postupně mění ve vystudovan­é operátory, ajťáky a jak se ty nové profese nazývají, ve volapüku moderního světa už se nevyznám.

Pekelný problém pro sociální

Pondělí Neff demokraty všech liberálně demokratic­kých zemí dorazil i do pražského Lidového domu. I vykasali si přátelé rukávy a hodlají předložit zcela nový program pro sněmovní volby. Tleskám progresivn­í dani, tleskám zvýšení daní pro korporace, čímž se alespoň trochu omezí vývoz kapitálu ze země, pochvalně mručím ke zvyšování minimální mzdy, avšak už jen jednou rukou tleskám valorizaci starobních důchodů. Nelíbí se mi totiž jejich „zásluhovos­t“, podle níž důchodci dvacetitis­ícoví dostávají přidáno více než ti, co žijí z ruky do huby. Zejména matky několika dětí, které péčí o děti ztratily možnost si na důchod více vydělat. Ale to tak zařídil Ústavní soud.

Veškerý potlesk však zmrzne s otázkou, s kým a jak chce ČSSD tento program ve volbách vyhrát. Musela by získat výrazné vítězství, protože případná nová koali-

Úterý Putna

Středa Baldýnský ce s ANO by její nový program znicotnila. Tak tedy s kým a jak? Mladé liberální a vzdělané voliče zavrhla, sotva o nich předseda Sobotka škytl. I opatřili si přátelé hodinky jdoucí pozpátku a vrátili se ke „kořenům“. Důchodci, dělníci nekvalifik­ovaní, vrstva „férových chlapů“et cetera. Na nich má spočinout nová perspektiv­a a budoucnost ČSSD? No proč ne, buďme realisty a předpoklád­ejme nemožné. Mne však ihned vyplašila slova místopředs­edy ČSSD pana Zaorálka, že od nynější chvíle musí strana pochodovat jako armáda. Opět žulová jednota? A já naiva myslel, že sociální demokracie má se chlubit jednotou v rozmanitos­ti.

Daleko výživnější než vidina pochodujíc­í armády pana místopředs­edy Zaorálka je však nápad, že ČSSD při změně programu a posunu ze středu nalevo by měla změ-

Čtvrtek Rejžek nit i své logo. Totiž vrátit se ke svému starému znaku ozubeného kola a klasu. A znak inteligenc­e nikde? Správně, k čemu by ti kavárenští povaleči a darmojedi moderní ČSSD byli? A prý kdyby to nešlo, alespoň přebarvit oranžové růže na rudo! Dovolím si vykrást básníka Erbena: Sviť, měsíčku, sviť, ať mi šije niť. Červené třešničky, růže rudé, zítra jejich svatba bude, sviť, měsíčku, sviť!

Pravda, tento nápad se v debatě jen mihl, ale vyslovil ho jeden z předáků strany. Obávám se však, že hodinek jdoucích pozpátku může být v Lidovém domě více, než je pro stranu zdrávo. JIŘÍ HANÁK

Pátek Šustrová Sobota Hanák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia