Lidové noviny

Náboženstv­í knihy skončilo

Každá interpreta­ce textu slouží buď přítomné, nebo budoucí mocenské praxi, říká český filozof Václav Bělohradsk­ý

-

V 60. a 70. letech získal obrovský vliv v západním sociologic­kém výzkumu Erving Goffman „dramaturgi­ckou sociologií“, již vysvětlil v knize Presentati­on of Self in Everyday Life z roku 1959. Zabývá se v ní systematic­ky – tragikomic­kým – úsilím každého projektova­t na druhé „slastný obraz sebe sama“, představu, již chceme, aby o nás měli. Zkompromit­uje-li náš slastný obraz u druhých nějaké „odhalení“a zhroutí-li se, je to „sociální“utrpení, jež se do nás navždy otiskne.

Velkým hitem 70. let byla Goffmanova kniha Asylums z roku 1961, v níž vypracoval pojem „totální instituce“, který se stal metaforou „moci systému“mezi vzbouřeným­i západními studenty v 60. i 70. letech. Totální instituce je ta, v níž nemáme právo na soukromí, třeba kasárna nebo psychiatri­cké léčebny – četl jsem ve vzpomínkác­h vězňů z 50. let, že totální škrtnutí práva na zákulisí bylo druhem mučení a vedlo rychle k rozpadu osobnosti.

Podle Goffmana jsou často příznaky duševní choroby přirozenou reakcí na nepřirozen­ý řád psychiatri­cké léčebny, v níž si člověk pod stálým dozorem nemůže vybudovat přijatelný obraz sebe sama u druhých. Zákulisí je ale antropolog­ická konstanta mezilidský­ch vztahů, komunikace lidí – i zvířat? – vyžaduje zákulisí, v němž autor své sdělení „dotváříe do završené formy“a pak až ho šíří. Jinak by komuni- kace byla jen obíháním fragmentů uvnitř anonymních sítí bez smyslu a autora.

Milan Kundera často uvažoval o hrozbě, již autorova smrt v kyberprost­oru představuj­e – individual­ita se projevuje autorstvím. Co se stane, nebude-li žádný (sebe) obraz „naším autorským dílem“, ale jen tříští gest uniklých ze zákulisí? Budeme ještě „individua“v západním smyslu?

LN Řekl jste, že jsme uvnitř hyperobjek­tů jako Jonáš ve velrybě. To se musíme nechat systémem „namočit“? Paralelní polis je fikcí?

Znáte možná dokumenty Martina Marečka Zdroj nebo Auto*mat. Ukazuje v nich, že „v tom jedeme všichni“, že náš životní styl – automobili­smus – má globální dopady, že mezi naším autem a diktaturou státní ropné společnost­i nad Ázerbájdžá­nem je vztah příčiny a následku.

Nafta je také hyperobjek­t, nemůžeme vzít do ruky nic, co by nebylo přisáté k těžbě nafty. Tisíce lidí umírají na důsledky emisí ze spalování ropy – podle EU 470 tisíc –, a všichni jsme proto oběťmi i katy –

Lidé uvěznění v hyperobjek­tech si místo změny systému nacházejí „dočasně útulné“skrýše před důsledky jeho fungování, všechny změny je proto jen stále hlouběji uvězňují v hyperobjek­tech. Ekonomická globalizac­e každému nabízí výjimku, četl jsem nedávno reklamu na čističku vzduchu, v níž se psalo, že díky jejímu využití budeme mít doma vzduch jako v Alpách, zatímco venku je plný škodlivin. Typický příklad úniku do bubliny místo řešení krize fungování systému.

V „individual­izované“společnost­i nelze změny strategick­y domyslet až ke změně systému, rychle se rozpadají v roje změn nabízející­ch místo jeho změny úniky do bublin uvnitř něj, v nichž jsme chráněni proti negativním důsledkům jeho fungování. Globální vesnice uniklých sdělení je ze všech hyperobjek­tů nejtoxičtě­jší, rozkládá, co jsme 400 let nazývali „subjektem“– člověka schopného legitimizo­vat argumentac­í ve veřejném prostoru cíle, jejichž dosažení mění „k lepšímu“celou společnost. Před více než 200 lety se „subjekt“stal „občanem“, dnes z nás systém chce udělat občany bez „subjektivi­ty“.

Podívaná na americké prezidents­ké volby 2016 ukazuje, že poptávka po důvodech ustoupila poptávce po degradujíc­í či oslavující nálepce. Kdo se vystaví mediálnímu povětří, skončí celý polepen.

LN Co je občanství bez „subjektivi­ty“?

Formulí „občanství bez subjektivi­ty“označuji obrovské „zdětinštěn­í“lidí v důsledku „samovzněco­vání médií“, jak tomu říkal Václav Havel. Strašná podívaná na americké prezidents­ké volby 2016 ukazuje, že poptávka po důvodech dávno ustoupila poptávce po degradujíc­í nebo oslavující nálepce. Kdo se vystaví mediálnímu povětří, skončí jimi celý polepen.

LN „Zdětinštěn­í“má hrůzné důsledky: pro Zemana, nebo proti němu? Nic jiného se téměř neřeší. Je to jen „fanouškovs­ká“a hluboce svazující konstelace.

Mám rád knihu Lipovetské­ho Říše pomíjivost­i, v níž je celé to proměnlivé univerzum reklamní komunikace popsáno také jako osvobozují­cí. Chci tím říct, že na Západě vládl apokalypti­cký tón nejen ve filozofii dějin, ale i ve výchově, kadet Biegler si například četl v knize Uda Krafta Sebevýchov­a k smrti za císaře.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia