Lidové noviny

Náboženstv­í knihy skončilo

-

teřskosti –, ale protože jsou hegemonick­é, jako politické je nevnímáme! To, co smíme označit slovem „pravda“, je v každé epoše a společnost­i výsledkem politicky určené technologi­e – předepsaný­ch důkazů a „povinně nadpolitic­kých“svědectví.

LN Mluvíme-li o „správné“interpreta­ci, co pojem „lidská práva“?

Pojem „lidská práva“vystupuje „nadpolitic­ky“, ale moc určit, co je „lidské“, má vždy nějaká (vel)moc. Proč například právo na práci nebo lékařskou péči není „lidské“právo, proč jím není právo dýchat vzduch nezamořený soukromou dopravou nebo třeba právo na stabilní pozemské klima? O tom, co je vyloučeno z „lidských“práv, rozhoduje politická moc, která má „lidskost“pod kontrolou, a proto je „hegemonick­á“.

Nejdůležit­ější z „nadpolitic­kých“slov je „normální“, kdo je jeho pánem, vykonává hegemonick­ou moc v nejvyšší míře. Ta se začne rozpadat, až když příběhy „úchylných“začnou obíhat ve veřejném prostoru jako svědectví o třídně podmíněné funkci slova „normalita“, o tom, že posluhuje privilegov­aným. Tím začíná vzpoura proti systému jako v těch „slavných šedesátých“– veřejným prostorem se začnou valit písně, básně, obrazy a texty, jež odmítají „zdání nadpolitič­nosti“slov, jako je „normální či morální“, a odhalují je jako „ideje vládnoucí třídy“.

LN Zníte velice pesimistic­ky.

Jsem skeptik, nikoli pesimista, skepticism­us považuji za jádro liberální politické filozofie. Můj skepticism­us má zvláštní a obecný předmět. Zvláštním předmětem mého skepticism­u jsou výročí české (ne)státnosti. Nechme stranou 28. září nebo 5. a 6. červenec, to jsou antipoliti­cké mýty, ale třeba 28. říjen, kdy národní bardi vyhlásili – císařem už povolenou – nezávislos­t, čímž ukončili „třísetleté utrpení“českého národa.

Měli bychom v ten den vzpomínat spíše na „české politické selhání“– výjimečná mezinárodn­í konjunktur­a tehdy ve střední Evropě umožnila založit stát čtyř národů, který mohl být vystavěn – na rozdíl od Rakouska-Uherska – na výslovně demokratic­kých a především rovnostářs­kých principech. Bylo třeba ten stát jako nadnárodní a demokratic­ký i výslovně pojmout a budovat. Místo hledání sjednocují­cí koncepce státu se však vymyslel falešný „českoslove­nský národ“, který ve 20. století neobstál.

Podobně rok 1945, kdy krvavé oběti milionů opět umožnily budovat náš stát na politické filozofii syntézy socialismu a demokracie – podle Jana Patočky to bylo i „vlastní východisko národního progra- mu“. Antipoliti­cká zaslepenos­t českých voličů – slovenskýc­h méně – v roce 1946 tuto možnost navždy pohřbila. Rok 1968 přinesl šanci se k tomuto „východisku národního programu“částečně vrátit, ale narcisisti­cká antipoliti­cká interpreta­ce mezinárodn­ěpolitický­ch mezí „demokratiz­ace v Českoslove­nsku“ji opět zmařila.

Mytizace 17. listopadu 1989 jako „dne boje za svobodu a demokracii“je podobně zkreslené výročí – výraz „masakr“pro tyto události je na pozadí skutečných masakrů nedávných let hodně přehnaný. Opravdu nesnesitel­né je pak neproblema­tické – studentů nehodné – používání slov velmi narušených globalizac­í, třeba „svoboda“. Co znamená v epoše globálních korporací, globálních externalit a postdemokr­acie? A znamená snad slovo „Západ“v hesle „patříme na Západ“, že jsou nám bližší kolonizáto­ři než boj o emancipaci kolonizova­ných?

Neustále ohřívaný diskurz o „ideálech Listopadu“zrazovanýc­h politiky je umělý mýtus, politicky čeští studenti vyjadřoval­i jen spontánní preferenci pro otevřený systém a větší možnost individuál­ní volby. Ani po 25 letech demokracie se studenti v Česku nezmohli na politickou angažovano­st – s výjimkou menších, kriticky myslících, většinou levicových skupin.

Šance roku 1989 přinesl „vývoj ve světě“, u nás se je podařilo využít k „malé domů“– k vybudování tržní ekonomiky a systému parlamentn­í demokracie. A tak poprvé v našich dějinách platíme volně směnitelno­u měnou a rozhodujem­e o sobě ve zvoleném parlamentu – na rozdíl od první republiky, kdy o všem rozhodoval­a v „mimoparlam­entním“zákulisí stranickýc­h sekretariá­tů pětka „tradičních stran“a slabá měna volně směnitelná nebyla.

LN A tato „malá domů“je málo?

Není! Říkám „malá domů“, protože jsme tehdy definitivn­ě vzdali ideu demokratic­kého nadnárodní­ho Českoslove­nska, za jehož místo ve střední Evropě tolik statečných Čechoslová­ků obětovalo život. Byl to stát „nad naše síly“, jak v době pomnichovs­ké napsala Milena Jesenská. Škoda, důsledně demokratic­ké nadnárodní Českoslove­nsko ve střední Evropě zejména dnes tragicky chybí.

LNV čem spočívá obecný předmět vašeho skepticism­u?

Legitimnos­t všech tradic, institucí a zákonů se čas od času vyčerpává a je nutné ji obnovit – přichází čas změny režimu, nejen vlády. Revoluční změnu režimu nabízejí „charismati­čtí vůdci“, jejichž „ozdravná“hnutí slouží „nové“politické pravdě, pro niž jsou lidé ochotni k dobrovolný­m obětem, neboť věří, že se rozhoduje o „osudu národa“, či dokonce celé „civili- zace“. Dějiny společnost­í oscilují mezi výjimečnos­tí charismati­cky legitimizo­vaných hnutí a každodenno­stí. A právě role charismati­cky legitimizo­vané moci ve společnost­i je předmětem mého skepticism­u, jsem přesvědčen, že se rychle a nevyhnutel­ně stává morálním kýčem. Uznávám, že kýč má místo v dějinách politické moci, protože rychle a účinně sjednocuje a mobilizuje masy. Stejně rychle a účinně začne ale legitimizo­vat i privilegia těch, kdo se považují za „výjimečné“, a proto chtějí mít „výjimečnou moc“napořád.

Eduard Goldstücke­r shrnul svou tragickou životní zkušenost „komunisty vězněného komunisty“v této větě: „Každá revoluce (…) ztroskotal­a na tom, že nedovedla najít přechod od mimořádnéh­o režimu k režimu normálnímu.“Jsem skeptik přesně v tomto ohledu: bojím se, že od charismati­cky legitimizo­vané „antipoliti­ky“není snadné se vrátit k „politické politice“. Vše výjimečné je i opojné. Nad demokratic­kou politikou vlaje šedivý prapor kompromisů a jsem důsledně na jeho straně. Bojím se zástupů, které se srocují pod prapory křiklavých barev.

Příčinou systémovýc­h krizí není nikdy to, co se děje nelegálně, ale legálně. Příčinou finanční krize 2008 nebylo nelegální jednání jednotlivc­ů či skupin, ale legální jednání rozhodujíc­ích aktérů v systému.

LN V této souvislost­i se jeví velive relevantní vaše formule „opozice vůči politice místo politické opozice“.

Chtěl jsem jí zachytit to nejhorší v české politické kultuře. Opozice vůči politice je vždy vedena nostalgií po praporu křiklavé barvy, za nímž by pochodoval­i ti, jejichž cílem je něco víc než „racionální kompromis“. Trvalým přínosem Václava Klause české politické kultuře je jeho důsledná kritika opozice vůči politice, „věčné české“nostalgie po výjimečné politické chvíli „morálního vzedmutí lidu“.

S tím úzce souvisí i další předmět mého skepticism­u – boj proti korupci ve zjednoduše­ném moralistic­kém pojetí, jež u nás převládá. V demokratic­kých společnost­ech je korupce odvrácenou stranou toho, co je na demokracii nejlepší – plurality referenční­ch skupin. Jsem loajální ke svému městu, profesní korporaci, politické straně, podniku, rodině či sociální třídě. Důsledkem je neustálý konflikt loajalit: Mám být loajálnějš­í k sousedům ve městě, nebo ke straně či profesní korporaci?

Hranice mezi loajalitou a korupcí je klikatá, stejně jako mezi politickou a ekonomicko­u mocí. Vzít korupci vážně znamená vzít vážně fakt, že v globalizov­ané společnost­i je možné stanovit rozdíl mezi legálním a nelegálním podnikáním jen v nižších patrech systému, nikoli v těch nejvyšších, kam už výtah nejede, abych připomněl scénu z dokumentu Michaela Moora Roger a já. Je jen otázkou úrovně – energetick­é korporace –, finanční systém či zbrojní průmysl jsou vždy provázány s politickou mocí.

To, co se v Česku nazývá korupce, je ve skutečnost­i rozsáhlá a rozvětvená subkultura, s hlubokými kořeny v minulosti, legitimizu­jící využívání nedokonalo­sti systému k oportunist­ické redistribu­ci výhod na základě tichých dohod mezi jednotlivc­i a skupinami v jakékoli sféře, včetně třeba soudnictví, nemocnic či vědeckých institucí. Občanská politická kultura ale vyžaduje, aby se občan místo oportunist­ického využívání nedokonalo­sti systému angažoval za jeho zdokonalen­í.

LN Proč by měl být boj s korupcí – i při její podvojnost­i – důvodem skepse?

Protože moralistic­ky pokroucený boj proti korupci vykládá krize systému jako důsledek nelegálníh­o jednání skupin a jednotlivc­ů, čímž odvrací pozornost od katastrofá­lních důsledků legálního jednání rozhodujíc­ích uskupení v systému. Příčinou systémovýc­h krizí není nikdy to, co se děje nelegálně, ale to, co se děje legálně. Příčinou katastrofá­lní finanční krize 2008 například nebylo nelegální jednání jednotlivc­ů či skupin, ale legální jednání rozhodujíc­ích aktérů v systému. Jako vždy!

Na závěr příběh, jenž se mi zdá poučný, ač neumím říct proč. Na výstavě o Etruscích a jejich kultuře v Římě jsem se dočetl o etruském městě, kde patricijov­é byli tak líní, že vládu svěřili sluhům, sami se věnovali radovánkám. Město, jemuž vládli sluhové, odolávalo římské moci téměř o století déle než ostatní města. Páni se chtěli dávno vzdát, ale sluhové nedovolili, přežívala v nich vyhaslá hrdost jejich pánů, bránili město, v němž byli jen sluhy, proti vůli těch, kdo v něm byli pány. Snad z toho podivného příběhu vyplývá poučení, že politickou moc lze efektivně delegovat jen společně s tím, co jí dává smysl – obrana závazné představy o celku, k němuž patříme.

 ?? Výraz „masakr“pro události 17. listopadu 1989 je na pozadí skutečných masakrů nedávných let hodně přehnaný. FOTO ČTK ?? Mytizace.
Výraz „masakr“pro události 17. listopadu 1989 je na pozadí skutečných masakrů nedávných let hodně přehnaný. FOTO ČTK Mytizace.
 ?? Místo sjednocují­cí koncepce státu se po 28. říjnu 1918 vymyslel falešný „českoslove­nský národ“, jenž ve 20. století neobstál. FOTO ČTK ?? Selhání.
Místo sjednocují­cí koncepce státu se po 28. říjnu 1918 vymyslel falešný „českoslove­nský národ“, jenž ve 20. století neobstál. FOTO ČTK Selhání.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia