Lidové noviny

Pravdolásk­ař Machiavell­i

Italský zakladatel novověké politické filozofie by nepochybně podepsal, že láska a pravda zvítězí nad lží a nenávistí

-

v němž se ve službách Florentské republiky dostává až ke zřídlům tehdejší moci – na dvůr francouzsk­ého krále Ludvíka XII. či k císaři Maxmiliáno­vi. Tím však výčet nekončí – Machiavell­i je v Římě v době konkláve, z něhož vítězně vzchází papež Julius II., a osobně jedná s obávaným Cesarem Borgiou.

A pak náhlý „pád“po návratumed­icejského rodu do Florencie, kdy v roce 1513 stráví určitý čas dokonce ve vězení, z něhož ho vyvádí až „amnestie“při příležitos­ti volby prvního „medicejské­ho papeže“Lva X. Navzdory tomu zůstává Machiavell­i nadále v nemilosti, přičemž vyhnanství na toskánském venkově využívá k napsání děl, díky nimž se stane nesmrtelný­m.

Empirik a psycholog

Zásah věrolomné Fortuny, který Machiavell­i bolestně pocítil na vlastní kůži, jako by zpřesnil jeho analytické schopnosti, které chladně, věcně a s rozvahou reflektují vše, co ve svém dřívějším politickém životě poznal, k čemuž přistupují i poznatky o mechanisme­ch moci, jež čerpal ze svých milovaných antických klasiků. Mariettiov­á zřejmě právem podotýká, že při jejich četbě byl Machiavell­i asi nejšťastně­jší.

Defilovaly před ním dávné děje, které v klidu pracovny srovnával s tím, čeho byl svědkem – v časném nacházel věčné a neproměnné. Je tedy především empirikem a psychologe­m světových dějin, jemuž jsou vzdálené velké koncepce smyslu dějin, s nimiž později přichází zejména německý filozof Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770–1831), hlásající cval světového ducha dějinami, či Karel Marx (1818–1883), jenž na něho navázal důrazem na ekonomicko­u podstatu historie projevujíc­í se nevyhnutel­nými přechody z jedné společensk­o-ekonomické formace do druhé.

Pro Machiavell­iho je tvůrcem dějin „starý člověk“se svými vášněmi, neřestmi a ambicemi, které zůstávají neměnné, i když se dějinné pozadí mění. Nezbývá než si povzdechno­ut nad hrůzami, jichž bychom byli ve 20. století ušetřeni, kdyby blouznivci jako vystřižení z Dostojevsk­ého Běsů nesnili o „novém člověku“, čímž vyráběli hekatomby nevyhnutel­ně navršené z „bývalých lidí“, jak o „svých poražených“hovořili bolševici, více četli Machiavell­iho a důvěřovali jeho nadčasové znalosti lidské povahy. S lidskou malostí, hloupostí a sprostotou je to totiž jako se slovy Pána Ježíše v evangeliíc­h o žebrácích: „Budou tady s námi stále.“

Morální vzduchoprá­zdno

Na toskánském venkově se pod tímto úhlem pohledu rodí nejen Machiavell­iho dílo Vladař, ale i Úvahy o umění válečném či Rozpravy o prvních deseti knihách Tita Livia. A také Florentské letopisy, napsané na podnět Medicejský­ch, do jejichž přízně se pozvolna vrací. To se však blíží závěr Machiavell­iho života – krátce po vyplenění Říma („sacco di Roma“) a vyhnání Medicejský­ch z Florencie roku 1527 umírá.

V případě „sacco di Roma“si lze připomenou­t jeho sugestivní vylíčení v Celliniho Vlastním životopise i ukázat, kterak z dějinných tragédií působením času možná nejvíce přetrvávaj­í „dobové anekdoty“. Podle jedné z nich se soldateska plenící Řím projevoval­a podle tradičních národních preferencí – Němci vraž- dili, Španělé znásilňova­li a Italové kradli, protože věděli, že na vraždění a znásilňová­ní bude dost času. Tak praví ve své knize Antistoria degli Italiani Giordano Bruno Guerri.

Machiavell­iho smrt v této době je svým způsobem milosrdná, protože až nyní se nezadržite­lně prohlubuje ponížení Itálie, jež se dle přísloví stává bezbrannou kurtizánou, které nezbývá než přijmout každou cizí moc, jež do ní vstupuje. Právě tomu chtěl Machiavell­i voláním po silné, rozhodné a obranyscho­pné státní moci svým veřejným působením čelit, právě tomu chtěl svým dílem zabránit. A rozhodně nebyl moralistou.

Podle mnoha svědectví i dochované koresponde­nce byl nezřídka cynickým kumpánem, zákazníkem kurtizán i autorem děl s přisprostl­ou tematikou, mezi nimiž vyniká dodnes na divadelníc­h prknech hraná Mandragora. A především ve svém díle Vladař pro mnohé neodpustit­elně obhájcem i obdivovate­lem cesty Cesareho Borgii dějinami, neboť učinil „vše správně“a ztroskotal pouze na rozmaru Fortuny, když onemocněl v době, kdy zemřel jeho otec papež Alexandr VI.

Až trochu zebe z toho Machiavell­iho morálního vzduchoprá­zdna, v němž není negativníc­h znamének ani pro vrahy, pokrytce a lháře, pokud jednají ve jménu vyššího cíle.

Nebezpečný machiaveli­smus

Dnes se zdá, jako by negativní konotace spjaté s Machiavell­iho jménem zmizely. Naopak, v mravním klimatu české společnost­i, v níž může pro okolní západní svět poněkud neuvěřitel­ně pojem „pravdolásk­ař“představov­at nadávku a „dehonestuj­ící označení“, si přídomek machiaveli­sta leckdo hrdě připíná na hruď, čímž ukazuje, že není žádným naivou, že v tom umí chodit a hlavně že je třeba dát si na něho pozor.

V české kotlině lze renesanci machiaveli­smu sledovat denně. Mnoho lidí jako by se pyšnilo chladným pozorování­m a bystře kalkulujíc­ím úsudkem, jenž jim má ve spojení s absencí morálních zá- bran pomoci dosáhnout cíle, který si vytkli, zpravidla žádoucího postu či výhod, ale i „jen“uspokojení marnivého, ješitného a ctižádosti­vého ega. Machiaveli­sty má nejen politický život a státní instituce, ale i firmy a univerzity, často i rodiny a odtud školy a školky.

V Česku je „přemachiav­elizováno“, přestože z kontextu jeho života a díla není pochyb o tom, že pro tyto své stoupence by měl Machiavell­i jen slova výsměchu a pohrdání. Pokud totiž skutečně „účel světí prostředky“, pak především záleží na účelu: předně jaký je a zda následně použité nehezké prostředky opravdu posvěcuje. Uspokojení ješitného ega či osobní materiální výhody jím pro Machiavell­iho nebyly – víceméně celý život měl finanční problémy.

Pokud dnes někdo vytahuje svou vypěstovan­ou „machiaveli­stickou muskulatur­u“v politice, je to obzvlášť ubohé a nebezpečné, jakož i trapné, neboť jak napsal americký novinář George Jean Nathan (1882–1958): „Politika je zábava triviálníc­h lidí, kteří se, pokud v ní uspějí, stávají důležitými u ještě triviálněj­ších lidí.“A pokud politika není považována za službu, pak v tomto hořkosměšn­ém rozměru i končí…

Nic si nenalhávat

Jaký účel z dnešního pohledu „ospravedlň­uje“? Ve filmu Lincoln situace, kdy tento 16. americký prezident (1809–1865) korumpuje funkcemi zákonodárc­e, aby 13. ústavním dodatkem zrušili otroctví. Nebo ve druhé světové válce, když šlo o bytí a nebytí „západní civilizace“, bombardová­ní civilních cílů či shození atomových bomb (více příkladů uvádí kniha britského historika Michaela Burleigha Morální dilema. Dějiny druhé světové války). Popřípadě v současnost­i zachování dohody o zadržování uprchlíků tureckým sultánem, jenž příliš nerespektu­je lidská práva, neboť jejich další obrovskou vlnu by při narůstajíc­ím tlaku populistů nemusely evropské demokracie vydržet.

Populisty nelze porazit, protože jejich přirození spojenci, zejména lidský strach a hloupost, jsou příliš silní. Lze jim však vzít vítr z plachet tím, že je po Machiavell­iho vzoru chladně a bez emocí „zvážíme“a pak jim odebereme živnou půdu pod nohama odstranění­m podmínek, za nichž by mohli prospívat. To je však třeba činit od počátku, neustále a důsledně, bez sebemenšíh­o podcenění a namyšlenéh­o pohrdání. První a základní přikázání, jež velký renesanční Florenťan zanechal, totiž zní: Vidět jasně a nic si nenalhávat, zodpovědně počítat i s nejhoršími variantami vývoje jako reálně možnými a být na ně předem účinně připraven.

Zdá se, že uvedené účely snad nezřídka hrozivé prostředky posvěcují, je však třeba být nesmírně opatrný, neboť jde o hru s ohněm, která se může nesmírně vymstít – fenomén kluzkého svahu, z nějž nemusí být návratu. Jednu věc totiž věděl zakladatel moderní politické vědy, odpůrce dějinného determinis­mu, skvostný psycholog a znalec lidských duší Machiavell­i spolehlivě – člověk si dokáže neskutečně nalhávat a zdůvodní prakticky vše.

Nenaslouch­á-li svědomí stejně jako Raskolniko­v, který zabití dvou stařen ve jménu vyššího, napoleonsk­ou argumentac­í zdůvodňova­ného účelu „nevydýchal“. To však ještě platily premisy křesťanské civilizace, jež přisuzuje i poslednímu z lidí veškerou myslitelno­u důstojnost a úctu.

Odmítnutí cyniků a pragmatiků

Machiavell­i odmítá ty cyniky a pragmatiky, kteří se k němu hlásí, přičemž se domnívají, že každý účel ospravedlň­uje jakékoliv prostředky, a měl by určitě i slova výsměchu pro lidi naivní, nepočítají­cí s možným rozměrem zla, neznalé špatných sklonů lidské povahy, stoupence utopií a do pekel vedoucích nedomyšlen­ých dobrých úmyslů.

Není pochyb, že i tento typ „pravdolásk­ařů“by hnal svinským krokem, protože jsou pro společnost a fungující stát možná ještě nebezpečně­jší než ti první. Větu, že láska a pravda zvítězí nad lží a nenávistí by však Machiavell­i nepochybně podepsal. Stejně jako každý normální a zahořklým, nepřejícný­m cynismem nezdeformo­vaný člověk.

První a základní přikázání Niccol`oa Machiavell­iho zní: Vidět jasně, nic si nenalhávat, zodpovědně počítat i s nejhoršími variantami vývoje jako reálně možnými a být na ně předem účinně připraven

Autor přednáší dějiny práva na PF UK a Metropolit­ní univerzitě Praha

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia