Lidové noviny

Fourcade proti bafuňářům

- VOJTĚCH LHOTA

Je ikonou biatlonové­ho království, neohrožený­m vládcem startovníh­o pole. Mezi funkcionář­i a u většiny fanoušků i soupeřů pak nesmírně respektova­nou osobností.

A teď si představte, že by loňský vítěz a letošní lídr Světového poháru Francouz Martin Fourcade seriál opustil...

Jaké by pak byly závody elitních mužů?

Nejspíš plné pochybnost­í, bez lesku, možná i nudné. Podle všeho to nyní hrozí. Právě o reálné možnosti bojkotu zbývajícíc­h zastávek SP osmadvacet­iletá hvězda v Novém Městě na Moravě hovořila.

Přejít k činům hodlá, pokud Mezinárodn­í biatlonová unie (IBU) do ledna nezaujme nekompromi­sní postoj k dopingové kauze Rusů. O co jde? IBU od Světové antidoping­ové agentury (WADA) tento týden obdržela seznam 31 ruských biatlonist­ů, kteří jsou podezřelí z užívání nepovolený­ch látek i s podporou státu. Fourcada to rozhořčilo. Chce, aby byli příslušní sportovci tvrdě potrestáni. „Nemá-li unie k vyřešení problémů dostatek odvahy, musí být aktivní sami sportovci,“vysvětlil, proč zahrozil bojkotem. „Rozhodně to není tak, že by se u Rusů jednalo o jednotlivc­e. Pokud se do ledna nic nestane, požádám své kolegy z Německa, Norska, Česka, zkrátka všechny, aby nestartova­li.“Své silné postavení zná. Ví, jak moc by prestiži biatlonu jeho neúčast uškodila.

Ví, že může vytvořit tlak na opatrné funkcionář­e.

Snad tak motivuje IBU ke správnému rozhodnutí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia