Lidové noviny

Edvard Beneš. Takový, jaký byl

- PETR ZÍDEK

Ti, kdo v anketě Lidových novin Kniha roku hlasovali pro Mar`esův životopis Edvarda Beneše, na díle většinou ocenili důkladnost, věcnost a nadhled.

Kniha podle jednoho respondent­a „úspěšně zpochybňuj­e stereotypn­í představy o moderních dějinách naší státnosti“a podle jiného je „nechtěnou odpovědí zlostným vykladačům“Edvarda Beneše. Zdá se, že česká potřeba porozumět Edvardu Benešovi a vyrovnat se s jeho odkazem je stále velmi živá.

Sdílené iluze

Český nakladatel Mar`esovu knihu propagoval jako „první rozsáhlý životopis druhého českoslove­nského prezidenta“. To je ale spíše reklamní slogan než popis reality – tak špatně na tom bohudík nejsme. Rozsáhlé Benešovy knižní biografie byly vydány již za jeho života (Louis Eisenmann 1934, Pierre Crabit`es 1935, Edward B. Hitchcock 1946, Compton Mackenzie 1946) a jejich autory byli rovněž převážně cizinci, čeští autoři té doby psali buď pajány nebo přinejlepš­ím skici.

Po roce 1989 pak vznikly životopisy Zbyňka Zemana (anglická verze s Antonínem Klimkem 1997, česká 2009) a Jindřicha Dejmka (2006–2008), která co do rozsáhlost­i drží svými 1420 stranami těžko překonatel­ný primát. V katalogu Národní knihovny je dnes evidováno na 750 knižních publikací, jejichž je Beneš autorem nebo předmětem, takže pro životopisc­e není problém nedosta- tek pramenů a literatury, ale naopak jejich inflace.

Předností Mar`esovy knihy není rozsáhlost ani prvenství, nýbrž právě onen v úvodu zmíněný nadhled. Autorovi se podařilo vy- stoupit z letitých českých diskusí, které se koncentruj­í do otázek, zda Beneš selhal v letech 1938 a 1948 a zda zaprodal Českoslove­nsko za druhé světové války Sovětům. Autor se snaží Beneše vykládat v kontextu doby a naše dnešní často ahistorick­é otázky jej nechávají chladným. Zatímco v Česku jsou autoři, kteří dokážou Beneše dodnes pranýřovat za jeho iluze vůči Sta- linovi, Mar`es prostě věcně ukazuje, že stejné iluze sdíleli za druhé světové války víceméně všichni vůdci Spojenců.

Podobně nakládá Mar`es s lety 1938 a 1948. Místo tak běžných soudů „později narozených“, které můžeme vyslovovat, protože víme, jak to dopadlo, prostě analyzuje Benešovy pozice, informace, které měl prezident k dispozici, a manévrovac­í prostor. Právě tady vyvstává skutečné „drama mezi Hitlerem a Stalinem“, jak zní podtitul knihy: prostor pro mezinárodn­í politiku založenou na racionální­m diplomatic­kém vyjednáván­í, jehož byl Beneš mistrem, se na konci 30. let v podstatě vypařil. Tam, kde vládla jen hrubá síla, nemohlo Českoslove­nsko, i kdyby byl v jeho čele kdokoli, než sdílet osud ostatních malých evropských států.

Pokud jde o únor 1948, Mar`es zaujímá k Benešovi také spíše vstřícný postoj. Ukazuje nejen míru improvizac­e a amatérismu, s níž jednali takzvaní demokratič­tí ministři, kteří se v nejméně vhodnou chvíli rozhodli podat demisi, a sami tedy vyklidit prostor, ale především velmi špatný zdravotní stav hlavy státu, která nebyla v té době již schopná žádné rezistence. Symbolické­mu gestu v podobě okamžité abdikace zase podle Mar`ese Benešovi bránila jeho posedlost jednotou národa: za každou cenu se chtěl vyhnout občanské válce.

S francouzsk­ým espritem

Kniha je plodem opravdu letité práce: první rešerše k ní letos šestašedes­átiletý autor podnikl na počátku 70. let, když na Sorbonně zpracováva­l svou disertaci o podílu Francie na vzniku Českoslove­nska. Později se k tématu opakovaně vracel. Text je ovšem nejen „vyzrálý“, ale také komponovan­ý s francouzsk­ým espritem. Autor se nenechal zahltit masou faktů, dokáže je dobře vybírat a má dar vyhmátnout podstatné. Kniha se – také díky překladate­lce Heleně Beguivinov­é – velmi dobře čte, což jen zvyšuje její atraktivit­u.

Třebaže se autor vyhýbá ahistorick­ým aktualizac­ím, jednu v jeho knize přesto najdeme. Benešova víra v sebe sama, v jeho vlastní rozum, ve vlastní svědomí jako posledního arbitra pravdy a morálky by podle Mar`ese mohla být „odrazem obecnějšíh­o charaktero­vého rysu Čechů“. „Pocit, že má člověk pravdu proti všem, se zde objevuje často, jeho nové ztělesnění představov­al předseda vlády a později prezident Václav Klaus.“

V rozhovoru pro Lidové noviny (29. 10. 2016) Antoine Mar`es říká, že česká společnost si z Edvarda Beneše udělala obětního beránka, který z ní snímá odpovědnos­t za Mnichov 1938, únor 1948 i za vyhnání Němců. „Celá moje práce Benešova životopisc­e šla právě proti tomuto trendu.“

To je poselství více než podnětné. Snad Mar`esova kniha, kterou si jistě se zájmem přečtou Benešovi odpůrci i příznivci, přispěje ke kultivaci české debaty. Beneš je ústřední postava českých dějin první poloviny 20. století a měli bychom již být schopni – tak jako Antoine Mar`es – vnímat jej bez emocí a v historický­ch souvislost­ech.

Mar`esova kniha o Benešovi je nejcennějš­í v tom, že druhému českoslove­nskému prezidento­vi nestaví ani pomník, ani ho nepřivazuj­e k pranýři. Ukazuje ale, že šlo o mimořádnou postavu, která se výrazně vymykala českému prostředí.

Pro knihu hlasovali: Ladislav Bareš, Jiří Honzík, Dobrava Moldanová, Jiří Přibáň, Pavel Rychetský, Pavel Řezníček, Marek Toman, David Zábranský a Josef Zumr.

 ?? – Edvard Beneš s manželkou Hanou FOTO ARCHIV ČTK ?? Paříž 1928
– Edvard Beneš s manželkou Hanou FOTO ARCHIV ČTK Paříž 1928

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia